fbpx

Πότε θεωρείται νομικά ότι ο πατέρας έχει κάνει εγκατάλειψη βρέφους και τί σημαίνει ενδοοικογενειακή βία;

| 7 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Πότε θεωρείται νομικά ότι ο πατέρας έχει κάνει εγκατάλειψη βρέφους; Πρέπει να είναι τελείως εξαφανισμένος ή και το να μην ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του μωρού, θεωρείται εγκατάλειψη; Τί σημαίνει επίσης νομικά, ενδοοικογενειακή βία;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Έμη Ζαΐμη, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Νομικά δεν υφίσταται όρος «εγκατάλειψη βρέφους», αλλά «εγκατάλειψη εγκύου», η οποία αποτελεί και ποινικό αδίκημα αλλά δεν είναι ταυτόσημος με τον όρο που αναφέρετε. Υφίσταται όμως και ο όρος «έκθεση» (άλλου ανθρώπου), που αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα και τιμωρείται όπως ο νόμος προβλέπει (άρθρο 306 Π.Κ). Συγκεκριμένα, όταν κάποιος αφήνει αβοήθητο πρόσωπο που έχει υποχρέωση να το διατρέφει (τέκνο), με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η υγεία ή η ζωή του, τότε τελεί το ποινικό αδίκημα της έκθεσης.

Αν όμως, όπως αναφέρετε, ο πατέρας δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στην ζωή του τέκνου, ιδιαίτερα αν ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το τέκνο, με αποτέλεσμα να έχει και αυτός την γονική μέριμνά του, αυτό είναι εις βάρος του, αφού υποχρεούται να ασκεί την γονική μέριμνα, η οποία είναι λειτουργικό δικαίωμα, δηλαδή αποτελεί και καθήκον για τον γονέα, και επιφέρει ανάλογες συνέπειες σε περίπτωση μη άσκησής της. Ωστόσο, εάν ο πατέρας ασκεί πράξεις γονικής μέριμνας (συμμετοχή σε αποφάσεις που αφορούν το παιδί κτλ), αλλά απλά δεν επισκέπτεται ή δεν επικοινωνεί γενικότερα με το τέκνο του, τότε αυτό δεν έχει κάποια συνέπεια εις βάρος του, καθώς το δικαίωμα επικοινωνίας δεν αποτελεί και καθήκον για αυτόν (Μανωλεδάκη-Κουνουγέρη Ε., Οικογενειακό Δίκαιο, τόμος ΙΙ, σελ. 331).


ADVERTISEMENT

Με τον όρο ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τον νόμο 3500/2006, εννοούμε την διάπραξη εγκλημάτων από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος με θύματα πρόσωπα επίσης του οικογενειακού περιβάλλοντος (ο όρος «οικογένεια» αναφέρεται σε: συζύγους, γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, υιοθετημένα τέκνα, συγγενείς έως τον τέταρτο βαθμό αν μένουν στην ίδια οικία, επίτροπο ή δικαστικό συμπαραστάτη που έχει οριστεί για ανήλικο συγγενή – άρθρο 1 παρ. 2). Θύματα θεωρούνται τόσο τα πρόσωπα εις βάρος των οποίων τελούνται οι αξιόποινες πράξεις, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας τους (άρθρο 1 παρ.3).

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να έχει την μορφή της σωματικής βίας (βλάβη υγείας ή ζωής του θύματος – άρθρο 6) ή της «ψυχολογικής» δηλαδή του εξαναγκασμού του θύματος σε πράξη ή παράλειψη με χρήση σωματικής βίας, ή απειλών και πίεσης (άρθρο 7). Στον νόμο αυτό περιγράφονται και οι ποινές για τα εγκλήματα του βιασμού και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (χωρίς διάκριση μεταξύ θυμάτων ενηλίκων και ανηλίκων) (άρθρα 8 και 9). Τα εγκλήματα αυτά δυνάμει του νόμου αυτού διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ