fbpx

Μετά τη κακοποίηση: Πώς να ανακτήσεις τη σεξουαλικότητά σου

| 19 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Εάν είχατε κακοποιηθεί σεξουαλικά στη παιδική σας ηλικία, πιθανόν να ανήκετε σε μία από τις δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που έχουν εφιάλτες και φοβούνται να έχουν σεξουαλικές επαφές ή  σε εκείνους που επαναλαμβάνουν το σεξουαλικό τραύμα, έχοντας έντονη σεξουαλική ζωή. Και οι δύο συμπεριφορές είναι προβληματικές και μπορούν να σας στερήσουν μια πλήρη και υγιή ζωή. Μπορεί να κακοποιηθήκατε σαν παιδί, ή ακόμη και σαν έφηβοι ή ενήλικες,  αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κακοποιείτε μόνοι σας τον εαυτό σας για πάντα.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, τα δύο άκρα δεν είναι ποτέ καλά, για παράδειγμα το πολύ λίγο σεξ μπορεί να σας στερήσει πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Το κλειδί στην υγιή σεξουαλικότητα είναι να βρείτε τη χρυσή τομή που είναι καλύτερη για εσάς.


ADVERTISEMENT

Οι περισσότεροι από όσους επιβιώνουν της σεξουαλικής βίας, είναι αναμενόμενο να βιώσουν δυσκολίες με την οικειότητα και το σεξ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο τρόπος που αισθάνεστε είναι φυσιολογικός και ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αναρρώσετε αυτόματα μετά από κάτι τόσο τραυματικό. Όλοι όσοι έχουν βιώσει μια τέτοια εμπειρία, αναρρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς ενώ η επούλωση του τραύματος από μια τέτοια κατάσταση επιτυγχάνεται καλύτερα όταν λύνετε προηγουμένως άλλα θέματα ψυχολογικής φύσης  που πιθανόν να υπήρχαν και πρίν τη συγκεκριμένη εμπειρία. Προσπαθήστε να μην πιέζετε τον εαυτό σας, δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να το ξεπεράσετε, η επιθυμία σας να το ξεπεράσετε και να δουλέψετε επάνω σε αυτό, είναι σημαντική από μόνη της. Παρακάτω θα δείτε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να επιστρέψετε στη ζωή που είχατε πρίν το συμβάν.

Συνειδητοποιήσετε ότι αξίζετε να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή
Μπορεί να ακούγεται απλά αλλά δεν έρχεται φυσικά σε όσους επιβιώνουν από τη σεξουαλική βία. Πολλοί «επιζώντες» αισθάνονται ότι επειδή είναι θύματα βιασμού, δεν θα πρέπει να θέλουν σεξουαλική επαφή από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να διαχωρίσετε το βιασμό και το σεξ και να αναγνωρίσετε ότι είναι απολύτως αποδεκτό να θέλετε να κάνετε σεξ και να το επιδιώκετε.

Κάντε διάλειμμα από το σεξ
Αυτό ακούγεται σαν να παίρνετε πίσω το σκοπό της θεραπείας σας αλλά πολλοί από όσους επιβιώνουν μιας τέτοιας κατάστασης, το βρίσκουν πολύ βοηθητικό να απέχουν για ένα διάστημα από το σεξ μέχρι να «λύσουν» τα όποια εσωτερικά θέματά τους. Επειδή η σεξουαλική επαφή μετά το βιασμό μπορεί να οδηγήσει σε μνήμες από το γεγονός (flashback), με το να πιέσετε τον εαυτό σας θα νιώσετε χειρότερα. Παίρνοντας όμως μια συνειδητή απόφαση να απέχετε από το σεξ για ένα διάστημα, μπορεί να πάρει από πάνω σας τη πίεση και να σας επιτρέψει να δουλέψετε επάνω σε άλλες σημαντικές πτυχές της σεξουαλικής σας ανάρρωσης. Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές. Δεν στερείτε επίτηδες το σεξ από τον σύντροφό σας ούτε του αρνείστε κάτι επί σκοπού. Είστε μαζί σε όλο αυτό και αυτό σημαίνει ότι και εσείς «στερείστε» το σεξ.


ADVERTISEMENT

Επεξεργαστείτε το πρόβλημα, μαζί με τον σύντροφό σας
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε σύντροφο για να επεξεργαστείτε μαζί, το στάδιο της ανάρρωσής σας, αλλά εάν έχετε, είναι σημαντικό να συμμετάσχει και εκείνος στη διαδικασία. Ένας σύντροφος μπορεί να έρθει σε δύσκολη θέση μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει και πολλοί από όσους έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να μην εμπλέκουν και το σύντροφό τους στη διαδικασία, από φόβο ότι οι τελευταίοι, θα νιώσουν παραμελημένοι ή θα πληγωθούν.

Εάν δουλεύετε επάνω στην οικειότητα, με έναν σύντροφο με τον οποίο είχατε σεξουαλικές επαφές από πρίν το βιασμό ή τη κακοποίηση, μπορεί ο σύντροφός σας να έχει συγκεκριμένες προσδοκίες. Θυμηθείτε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να προχωρήσετε σε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άβολα και ότι δεν πειράζει αν δεν είστε άμεσα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του συντρόφου σας. Μιλήστε με τον σύντροφό σας, εξηγήστε του ότι παλεύετε ακόμη να αντιμετωπίσετε ορισμένα πράγματα και πείτε του πώς μπορεί να σας βοηθήσει με άλλους τρόπους.

Από την άλλη, όσοι έχουν περάσει από μια τέτοια κατάσταση και έχουν σχέση με έναν καινούριο σύντροφο, μπορεί να τους δοθεί η ευκαιρία να αρχίσουν πάλι απ’ την αρχή ή να δυσκολευτούν καθώς η σχέση είναι φρέσκια άρα δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορούν να «χτίσουν». Μην νιώθετε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε περισσότερα από όσα είστε άνετοι, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό να εξηγήσετε ότι κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις ή πράξεις, σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Όλοι έχουν τις προτιμήσεις τους και δεν είναι ανάγκη να πιεστείτε να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε, βασισμένοι στις εμπειρίες του παρελθόντος.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί
Μιλήστε ανοιχτά για όσα νιώθετε και χρειάζεστε. Πείτε στον σύντροφό σας τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει, τι θα θέλατε να κάνει. Στηριχτείτε ο ένας στον άλλον. Μπορεί το θύμα κακοποίησης να είστε εσείς αλλά αυτό επηρεάζει εξίσου και τον σύντροφό σας. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας αλλά εξκίσου βοηθητικό είναι να βρείτε άλλες διεξόδους. Μπορεί να διαλέξετε να δείτε μαζί έναν σεξολόγο. Ο σεξολόγος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα θέματα που έχουν προκύψει ως απόρροια της κακοποίησης και να βρείτε άλλα πράγματα να δοκιμάσετε με τον σύντροφό σας. Μιλήστε στους φίλους σας ή σε ανθρώπους που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο με εσάς, γιατί έτσι μπορεί να ανακαλύψετε πλευρές της υγιούς σεξουαλικής ζωής που μέχρι σήμερα αγνοείτε.

Δοκιμάστε να αγγίξετε τον εαυτό σας ή αφεθείτε να σας αγγίξουν
Ακόμη κι αν δεν έχετε πρόβλημα να σας αγγίζουν, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να «εξασκηθείτε» επάνω στις διαφορετικές μορφές αγγίγματος. Αυτό θα βοηθήσει να χτίσετε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς κα τον σύντροφό σας και θα συμβάλλει στο να ξεπεράσετε την κακοποίηση. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσετε τι σας αρέσει και τι όχι. Η ανάρρωση δεν είναι κάτι αρνητικό, αντιθέτως προσφέρει μια καλή βάση επανεκκίνησης. Θυμηθείτε να το κάνετε όσο πιο διασκεδαστικά μπορείτε. Γελάστε με τον σύντροφό σας, παίξτε μαζί. Το ότι δεν κάνετε σεξ δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να περνάτε καλά με άλλους τρόπους. Αγκαλιαστείτε, φιληθείτε, κρατηθείτε χέρι-χέρι και θα κερδίσετε ξανά πίσω τη σεξουαλική σας ζωή.

Να έχετε υπομονή
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε αλλά είναι αλήθεια. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα σας πάρει χρόνο αλλά ό,τι επενδύσετε τώρα, θα σας ξεπληρώσει στο μέλλον. Είναι σημαντικό να μην πιεστείτε να κάνετε πράγματα για τα οποία δεν είστε έτοιμοι και αποδεχτείτε ότι δεν πειράζει αν κάποια πράγματα δεν γίνουν αμέσως ή γίνουν με άλλο τρόπο από αυτόν που περιμένατε. Όσο κι αν παλεύετε να το αντιμετωπίσετε, όσο κι αν δυσκολεύεστε, είναι πιθανό να αναρρώσετε και να απολαύσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Συντονιστείτε με τα συναισθήματά σας
Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να αισθάνεται από φόβο να τα αντιμετωπίσει. Οι ειδικοί όμως είναι εκπαιδευμένοι να ακούν και να βοηθούν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους. Οι φόβοι της παιδικής σας ηλικίας δεν μπορούν να σας πληγώσουν στην ενήλικη ζωή σας και το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι απλά να νιώσετε άβολα. Με το να μοιραστείτε όσα αισθάνεστε με έναν δικό σας άνθρωπο ή κάποιον άλλον έμπιστο, θα μειώσετε τη ντροπή που νιώθετε για το γεγονός παρ’ όλο που δεν ήταν δική σας ευθύνη. Θα δείτε πως μιλώντας για τα συναισθήματά σας, θα νιώσετε πιο δυνατοί και ικανοί να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.

…και απομακρύνετε όσα δεν πρέπει να νιώθετε
Ο θυμός, ο φόβος, ο πόνος, η αποστροφή είναι συναισθήματα που πρέπει να απομακρύνετε αλλιώς θα υποκύπτετε και θα πονάτε ξανά και ξανά. Κάθε φορά που ενδίδετε σε αυτά τα συναισθήματα, ένα κομμάτι της κακοποίησης μπαίνει μέσα σας και σας τυρρανά. Είστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία απ’ ότι ο τύρρανος της κακοποίησης που σας κρατάει δέσμιους!

Πηγές: http://www.yourtango.com/ και http://www.pandys.org/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ