fbpx

Γυναικεία κακοποίηση: Μία αποδεδειγμένα, παγκόσμια επιδημία!

| 1 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Οι περισσότερες αναφορές μαρτυρούν, ότι η πλειοψηφία των περιστατικών βίας κατά των γυναικών προέρχονται από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων ομάδων, περισσότερες από μία στις τρείς γυναίκες παγκοσμίως, έχουν υποστεί σωματική ή/και ψυχολογική βία.


ADVERTISEMENT

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά επισημαίνει ότι στο 38% των γυναικών που δολοφονήθηκαν, θύτης ήταν ο σύντροφός τους και ότι τέτοιου είδους βία αποτελεί σημαντική αιτία κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κυρία Margaret Chan επί λέξει αναφέρει ότι η βία εναντίον των γυναικών είναι “ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας”.

Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης γίνεται έκκληση σε όλο τον κόσμο, να σταματήσει η ανοχή σε τέτοιες επιθέσεις ενώ σε όλους τους επικεφαλείς υγείας παγκοσμίως, συνίσταται να χαράξουν νέες κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να εμποδίσουν την κακοποίηση και να προσφέρουν καλύτερη προστασία των θυμάτων.


ADVERTISEMENT

Ο φόβος του «στίγματος»

Η έκθεση σχετικά με τους ερωτικούς συντρόφους που έχουν ασκήσει και εκείνους που δεν έχουν ασκήσει βία, κυκλοφόρησε από τον World Health Organization (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το London School of Hygiene and Tropical Medicine (Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου) και το South African Medical Research Council (Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας Νοτίου Αφρικής).
Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν ότι πρόκειται για την πρώτη συστηματική μελέτη που περιλαμβάνει δεδομένα από όλο τον κόσμο αναλύοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της κακοποίησης στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών.

Τα κύρια ευρήματα έδειξαν ότι:

• η βία από τον σύντροφο είναι ο πιο κοινός τύπος κατάχρησης, που επηρεάζει το 30% των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

• στο 38% όλων των δολοφονημένων γυναικών, θύτης ήταν ο σύντροφός τους.

• το 42% των γυναικών που υπέστη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό.

• τα θύματα που υπέστησαν βία από μη ερωτικούς συντρόφους, είχαν 2.6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν υποστεί βία.

• τα θύματα που έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

• Τα θύματα ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ ή/και αποβολές καθώς και να αποκτήσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή/και HIV, στο μέλλον.

«Αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα εξαιρετικά κοινό φαινόμενο», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της εν λόγω έκθεσης και καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, κύριος Watts Charlotte και αναφέρει ότι «Πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτού του παγκόσμιου προβλήματος υγείας των γυναικών».

Το έγγραφο προσθέτει ότι ο φόβος του «στίγματος», εμποδίζει πολλές γυναίκες να αναφέρουν τη σεξουαλική βία ενώ τονίζει ότι οι επικεφαλείς υγείας σε όλο τον κόσμο πρέπει να λάβουν το θέμα πιο «σοβαρά», παρέχοντας καλύτερη εκπαίδευση στο προσωπικό τους όσον αφορά στο να αναγνωρίζουν πότε οι γυναίκες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο και στο να εξασφαλίζουν την κατάλληλη για αυτές, αντιμετώπιση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αναφέρει ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, μαζί με άλλες οργανώσεις στο τέλος του Ιουνίου.

 

Γυναίκες που έχουν υποστεί βία από ερωτικό σύντροφο (%)

Περιοχή που διερευνήθηκε από τον Π.Ο.Υ. Ποσοστό
Χώρες με κατοίκους χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος
Αφρική (Μποτσουάνα, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Κένυα, Λεσόθο, Λιβερία, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε) 36.6%
Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παραγουάη, Περού, Βολιβία) 29.8%
Ανατολική Μεσόγειος (Αίγυπτος, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Παλαιστινιακά εδάφη) 37.0%
Ευρώπη (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Λιθουανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία) 25.4%
Νοτιοανατολική Ασία (Μπαγκλαντές, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ινδία, τη Βιρμανία, τη Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη) 37.7%
Δυτικός Ειρηνικός (Καμπότζη, την Κίνα, τις Φιλιππίνες, τη Σαμόα, Βιετνάμ) 24.6%
Χώρες με κατοίκους υψηλού εισοδήματος
(Αυστραλία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ ) 23.2%
Χώρες με κατοίκους χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος
Αφρική 11.9%
Αμερική 10.7%
Δυτικός Ειρηνικός Δεν υπάρχουν δεδομένα
Ευρώπη 5.2%
Νοτιοανατολική Ασία 4.9%
Δυτικός Ειρηνικός 6.8%
Χώρες με κατοίκους υψηλού εισοδήματος
12,6 %

Και μην ξεχνάτε: Αν είστε θύμα κακοποίησης καλέστε στο 15900 και καταγγείλτε το στην Αστυνομία, ΑΜΕΣΑ! Περισσότερες πληροφορίες για γραμμές sos, ξενώνες και κέντρα που μπορούν να σας στηρίξουν θα βρείτε στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr εδώ

Πηγή Μελέτης:
World Health Organization (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)
London School of Hygiene and Tropical Medicine-Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου
South African Medical Research CouncilΣχολής (Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας Νοτίου Αφρικής)

Πηγή άρθρου: BBC

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ