fbpx

Βία κατά των γυναικών: Η ιστορία της Φαίης και της Ζωής

| 25 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Μάκρη, η 23χρονη Φαίη Μπλαχά έπεφτε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα από τα χέρια του συντρόφου της ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο θάνατός της βύθιζε τους γονείς της, στο πένθος. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα η Φαίη δεν έχασε την ισορροπία της και χτύπησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου όπως υποστήριξε ο σύντροφός της αλλά ο θάνατος της επήλθε μετά από πολλαπλά και βίαια χτυπήματα. Ο περίγυρος της κοπέλας υποστήριξε ότι η Φαίη κακοποιούνταν συχνά από τον φίλο της, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε παράλληλη σχέση με την αδερφή της.

 photo faymplaxa_zpsffc7d18d.jpg

Φαίη Μπλαχά


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 οποία συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας και παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική  σε γυναίκες θύματα βίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2013, δέχθηκε  10.176 κλήσεις και  74 ηλεκτρονικά μηνύματα.  Από τις 5.968 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 4.629 κλήσεις (78%) αφορούσαν σε  ενδοοικογενειακή βία, οι 82 κλήσεις (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 88 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις  βιασμού, οι 7 κλήσεις (0,1%) σε πορνεία,  2 κλήσεις (0,03%) σε trafficking, και  709 κλήσεις (12%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.  Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 8040 (79%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 5.968 κλήσεις (74%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 2072 κλήσεις (26%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 25%, γονείς 18%, άλλους συγγενείς 15%, αδελφός/ή 12%, γείτονας 11% και άλλα άτομα 16%). Τέλος, από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι, το 48% είναι έγγαμες , το 10% είναι άγαμες , το 8 % σε διάσταση, το 5% διαζευγμένες , το 1% χήρες  και το 3% σε συμβίωση , ενώ από τις 5.968 γυναίκες που κάλεσαν στη γραμμή, οι 3.683 (62%) είναι μητέρες.

Ωστόσο η περίπτωση της Φαίης Μπλαχά, ανήκει στο 18% των άγαμων γυναικών που δέχονται βία καθώς –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου στήριξης κακοποιημένων γυναικών “Καταφύγιο Γυναίκας” για το έτος 2012-η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που κακοποιούνται είναι έγγαμες ενώ το 6% είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση. Το δε 80% είναι γονείς ενώ μόλις το 20% δεν έχει παιδιά. Σε αντίθεση με τη περίπτωση της Φαίης, τα νούμερα σχετικά με την υποστήριξη του περιβάλλοντος της κακοποιημένης γυναίκας, είναι ενθαρρυντικά. Στην ερώτηση που δέχθηκαν όσες απευθύνθηκαν στο “Καταφύγιο Γυναίκας για το αν έχουν υποστήριξη από το περιβάλλον τους, το 72% απάντησε πως έχει κάποιον να τις υποστηρίζει από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Τέλος, από τα περιστατικά που απευθύνθηκαν στο κέντρο, η συντριπτική πλειοψηφία (81%) βιώνει παραπάνω από μία μορφές κακοποίησης, το 1% είχε την εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, 1% άλλη μορφή βίας (π.χ. οικονομική εκμετάλλευση), 9% ψυχολογική βία και 8% σωματική κακοποίηση. Αξιοσημείωτο είναι, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι 0,1% είναι τυπικά αναλφάβητες, 9% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση , 10% την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 5% τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και 14 % την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στοιχεία που μας αποδεικνύουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η κακοποίηση δεν έχει σχέση με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του θύματος!

Πέρσι τέτοια εποχή, τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα έβρισκε την οικογένεια Δαλακλίδου στη Ξάνθη. Η 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου , έφυγε από τη Θεσσαλονίκη όπου διέμενε για να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της στη Ξάνθη. Το θύμα είχε μόλις επιστρέψει από διασκέδαση μαζί με φίλη της, η οποία την αποχαιρέτησε δύο στενά πιο κάτω από το πατρικό της. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να μπει στο σπίτι. Ο δράστης, Χρήστος Παπάζογλου που διατηρούσε μανάβικο στη γειτονιά, ακολούθησε τη Ζωή, την οδήγησε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας που έμενε, κι αφού την κακοποίησε σεξουαλικά και τη μαχαίρωσε, την έλουσε με βενζίνη που άντλησε από σταθμευμένο μηχανάκι και την έκαψε. Ο μαρτυρικός θάνατος ήρθε ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι του διαμερίσματος των γονιών της, ενώ οι γείτονες την άκουγαν να ουρλιάζει. Ο πατέρας και η αδερφή της Ζωής ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι το θύμα ήταν ο άνθρωπός τους.
 photo assets_LARGE_t_420_54147776_zps3b96ca9a.jpg


ADVERTISEMENT

Η είδηση του φρικτού θανάτου της Ζωής έκανε το γύρο της Ελλάδας αλλά και πολλές γυναίκες να κοιτούν πίσω τους, την ώρα που έμπαιναν στα σπίτια τους. «Ήταν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έχω αντιμετωπίσει στην 13χρονη εμπειρία μου!», είπε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης, ο οποίος εντόπισε στο άψυχο κορμί της Ζωής αλλεπάλληλα χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο στα γεννητικά όργανα, ένα μεγάλο αιμάτωμα στο κεφάλι και εκτεταμένα εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματος. Η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις πρίν λίγες ημέρες με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας  να επιβάλλει στο Χρήστο Παπάζογλου ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 25 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, με όλο το σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, καμία ποινή δεν είναι αρκετή να τιμωρήσει και καμία ποινή δεν μπορεί να φέρει πίσω το κορίτσι στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων, το 25% των γυναικών που έχει υποστεί βία, ανήκει στο ηλικιακό γκρούπ 25-39 ετών , ενώ το 27% των κακοποιημένων γυναικών ανήκει στο ηλικιακό γκρούπ 40-54 ετών. Κι ενώ η ιστορία της Φαίης και της Ζωής είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο φρικτά εγκλήματα, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είχε σημειωθεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αφετηρία γυναικείας κακοποίησης. Σύμφωνα με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού Ο ΠΛΑΤΩΝ (Κ.Ε.Μ.Ο.Π.) Ναυπάκτου, το οποίο σήμερα  διοργανώνει εκδήλωση– συζήτηση με θέμα «Η Βία και οι πολλαπλοί τρόποι έκφρασής της», από το σύνολο των γυναικών που έχει απευθυνθεί μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο συμβουλευτικό κέντρο, το 40% ήταν θύματα σωματικής βίας, το 40% αντιμετώπιζε ψυχολογική βία   και το 20% οικονομική βία.  Η στήριξη των αιτούντων έγινε σε ατομικό επίπεδο περικλείοντας  το 45%  και ομαδικό επίπεδο περικλείοντας το 40% ενώ το 15% διέκοψε την διαδικασία της στήριξης. Το 73% των γυναικών που απευθύνθηκαν στο ΚΕΜΟΠ Ναυπάκτου, έχουν εγκαταλείψει  την συζυγική εστία και βρίσκονται στην διαδικασία διαζυγίου ενώ μόνο το 2% είχε κάποιο δείγμα έκφρασης βίας πριν το γάμο.  Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες θύματα είναι στην πλειοψηφία τους  πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μάλιστα κάποιες από αυτές με θέσης κύρους στην τοπική κοινωνία. Ελάχιστες δεν έχουν εργαστεί ποτέ ενώ το δυστυχές είναι ότι η πλειοψηφία έχει πληγεί εργασιακά λόγω τον δεδομένων συνθηκών. Αξιοθαύμαστο είναι ότι επαναπροσδιορίστηκε και εξελίχθηκε η σχέση με τον εαυτό και το σώμα τους.

Σήμερα 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ανάβουμε ένα κεράκι για τις ψυχές αυτών των κοριτσιών που χάθηκαν τόσο βάναυσα και άδικα από τη ζωή αλλά και για όλες τις ψυχές που κοιμούνται, ξυπνάνε, τρώνε, εργάζονται και περπατούν με φόβο. Έναν φόβο που τις εμποδίζει να το καταγγείλουν. Που τις κάνει να πιστεύουν ότι αν μιλήσουν θα πληγωθούν τα παιδιά τους ή δεν θα επιβιώσουν επειδή είναι άνεργες, ενώ στη πραγματικότητα είναι “νεκρές” και τα παιδιά τους πιο πληγωμένα από ποτέ. Που φοβούνται τι θα πεί ο κόσμος, ένας κόσμος που σε πολλές περιπτώσεις βλέπει και κλείνει τα παντζούρια. Μην γίνεις Φαίη. Μην γίνεις Ζωή. Γίνε εσύ!

Αξίζει να δείτε το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο  με τίτλο “One photo a day in the worst year of my life” το οποίο εμφανίζει μία κοπέλα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που κακοποιείται.

Ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση και τη πολύτιμη συνεργασία τους, στο συγκεκριμένο άρθρο:

  • Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα τη κυρία Ελένη Τάτση, Προϊσταμένη του τμήματος αντιμετώπισης της βίας λόγω φύλου
  • Το ΚΕΜΟΠ Ναυπάκτου και ιδιαίτερα τη πρόεδρο του ΚΕΜΟΠ κυρία Φωτεινή Τσακίρη καθώς και τη κοινωνική λειτουργό κυρία Σοφία Χάσκαρη
  • Το κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών “Καταφύγιο Γυναίκας” και τη γραμματέα του, κυρία Κωνσταντίνα Μοσχοτά

Αν είστε θύμα βίας ενδοοικογενειακής και μή, ή γνωρίζετε κάποια που είναι, καλέστε σήμερα στη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 η οποία είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου και η κλήση χρεώνεται μία αστική μονάδα.  Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως εμπιστευτικές, καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής και οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που στελεχώνουν τη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δύνανται να παρέχουν συμβουλευτική στήριξη και στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, περισσότερες γραμμές sos και κέντρα στήριξης, μπορείτε να βρείτε στους καταλόγους του Singleparent.gr, εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ