fbpx

Χηρεία: Μετά από πόσο καιρό “επιτρέπεται” να κάνω σχέση;

| 16 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Η ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι, είτε έχουν χάσει τον σύντροφό τους είτε θέλουν να κάνουν σχέση με κάποιον που έχει χάσει τον άνθρωπό του, είναι μετά από πόσο καιρό από τον θάνατο του/της συζύγου, «επιτρέπεται» να αρχίσει να βγαίνει ή να κάνει καινούρια σχέση. Αλλά η απάντηση εξαρτάται από το ποιόν ρωτάτε…

Υπάρχουν άνθρωποι που θα σας πούν το κλισέ «Αν ρωτάς σημαίνει ότι δεν είσαι έτοιμος». Αυτή η απάντηση όχι μόνο δεν βοηθάει καθόλου αυτόν που ρωτάει αλλά κανονικά θα πρέπει να απαγορευτεί αυτολεξεί από το Ελληνικό λεξικό. Ωστόσο, τέτοιες ερωτήσεις είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβετε αν το ενδιαφέρον που δείχνουν οι φίλοι και οι συγγενείς για τη κατάστασή σας, είναι πραγματικό ή εγωκεντρικό.


ADVERTISEMENT

Θρηνήσατε ένα χρόνο, φορέσατε και μαύρα. Προσπαθήσατε να δείχνετε ήρεμοι και να μην γελάτε πολύ μην νομίζουν ότι δεν στενοχωριέστε. Μπήκατε σε όλο το καλούπι και το τελετουργικό της χηρείας για να είστε αρεστοί και καθώς πρέπει στους άλλους αλλά και στον νεκρό, θεωρώντας ότι ίσως έτσι, τον τιμάτε. Μπορεί να ακούγεται φρικαλέο αλλά λίγο-πολύ, σχεδόν όλοι γύρω σας περίμεναν να δούν αν θα τηρήσετε τα προσχήματα και το deadline του πένθους. Κι ενώ οι διαζευγμένοι, πρόσφατοι και μη, είναι ελεύθεροι να ξαναμπούν στο παιχνίδι, οι χήροι πρέπει να ακολουθούν τους θρησκευτικούς κανόνες και τις οικογενειακές παραδόσεις, ανάλογα με το πού και πώς έχει μεγαλώσει κανείς.  Επομένως, πόσο νωρίς είναι το «νωρίς»;

Η καλύτερη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ, είναι «Μπορείς να βγείς με κάποιον και τη μέρα της κηδείας, μπορεί και να κλαίς για πάντα στους 4 τοίχους του σπιτιού σου.  Από σένα εξαρτάται!». Και πράγματι μόνο από εσάς εξαρτάται.

Τα στερεότυπα ορίζουν ότι οι χήροι άντρες να κάνουν σχέσεις και να ξαναπαντρεύονται γρηγορότερα από τις χήρες γυναίκες κι αυτό στατιστικά ισχύει. Ο μέσος χρόνος για έναν χήρο να ξανακάνει σχέση ή να ξαναπαντρευτεί είναι τα 2 με 3 χρόνια ενώ ο μέσος χρόνος για τις χήρες είναι τα 3 με 5 χρόνια. Όμως το αν έχετε παιδιά ή όχι, αν είστε μεγαλύτεροι ηλικιακά ή μικρότεροι και η γενικότερη κατάστασή σας μετά το τραγικό γεγονός, παίζουν σημαντικό ρόλο.


ADVERTISEMENT

Οι μικρότεροι χήροι κάνουν σχέσεις και ξαναπαντρεύονται γρηγορότερα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι. Μία χήρα για παράδειγμα στα 65 της, έχει ελάχιστες πιθανότητες να ξαναπαντρευτεί. Οι δε χήροι που έχουν παιδιά κάνουν σχέσεις και ξαναπαντρεύονται με μεγαλύτερη «ευκολία», ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ενήλικα παιδιά, είναι πιο δύσκολα στον χειρισμό όταν ο χήρος γονιός τους, ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Όμως, ποιο είναι αυτό το μαγικό σημείο της μέρας, της εβδομάδας ή του μήνα μετά τον θάνατο του/της συζύγου, όπου επιτέλους επιτρέπεται να γνωρίσει κάποιον άλλον;

Γνώρισα κάποιον στο facebook μόλις 6 μήνες από τον θάνατο του άντρα μου. Και δεν τον γνώρισα τυχαία, το επεδίωξα αλλά δεν έγινε τίποτα γιατί όταν τον είδα από κοντά, έκατσα μια ώρα για μισό καφέ κι έφυγα τρέχοντας. Όχι από ενοχές ή λύπη, αλλά επειδή απλά δεν μου άρεσε σαν άνθρωπος. Μετά από εκείνη την απόπειρα, έκανα σχέση με έναν δάσκαλο, κι ενώ στην αρχή πήγαιναν όλα μια χαρά, όταν έμαθε ότι έχω παιδιά αποφάσισε ότι θέλει να μείνουμε φίλοι (ο δάσκαλος).  Ύστερα γράφτηκα και σε ένα site γνωριμιών αλλά οι περισσότεροι είτε ήθελαν σεξ της μιας βραδιάς είτε απλά να το κάνουν μέσω υπολογιστή κι έτσι σιχάθηκα και δεν ασχολήθηκα ξανά. Κι όταν είπα να το αφήσω γιατί δεν με πάει καθόλου, τότε εμφανίστηκε εκείνος. Η σχέση μας ξεκίνησε μέσω facebook αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι αρέσαμε ο ένας στον άλλον. Οπότε βρεθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε και σήμερα είμαστε μαζί και δεν κοιτάξαμε ποτέ ξανά πίσω μας.

Τεχνικά, η σχέση και ο γάμος είναι  επιλογή του ανθρώπου που χηρεύει και όλο και περισσότεροι χήροι παραδέχονται ότι σε κάποιο σημείο του πρώτου χρόνου της χηρείας, αποπειράθηκαν τουλάχιστον μία φορά να βγουν με κάποιον. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που περιμένουν να περάσει η “προθεσμία” αυτού του περιβόητου πρώτου χρόνου και άλλοι που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν ψυχολογικά και προσπαθούν να αναρρώσουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους, οπότε αφήνουν αυτό το κομμάτι για άλλη στιγμή.

Μπορείτε λοιπόν να βγείτε και να κάνετε ό,τι θέλετε όποτε  θέλετε. Κατά τη γνώμη μου, και σύμφωνα με την εμπειρία μου, άμα αρχίζετε να το πολύ-σκέφτεστε και να το υπερ-αναλύετε, τότε θα μπείτε και στη μαθηματική λογική «πώς θα το κάνω» κι έτσι το συναισθηματικό θα χαθεί κι υπάρχει πιθανότητα να κάνετε πίσω.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

1. Η οικογένεια και οι φίλοι σας, έτσι κι αλλιώς είναι και θα είναι σε εντελώς διαφορετική φάση από αυτή που είστε εσείς. Είναι καλό να λαμβάνετε υπόψιν τα συναισθήματά τους  αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουν τη δική τους ζωή άρα τη δική σας ζωή θα πρέπει να την αφήσουν σε εσάς. Αν δεν το καταλαβαίνουν, κάντε τους να το καταλάβουν. Δεν μπορείτε να ευχαριστείτε τους πάντες και το τι θα σκεφτούν οι άλλοι άνθρωποι-ακόμη και τα παιδιά σας-για εσάς, δεν σας αφορά ούτε μπορείτε να το ελέγξετε. Γενικότερα, αν έχετε καλές σχέσεις με τα παιδιά σας και την οικογένειά σας, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ σας και θα είναι όλοι χαρούμενοι και υποστηρικτικοί. Κάντε υπομονή χωρίς να γίνεστε χαλί να σας πατήσουν.

2. Να θυμάστε ότι εσείς βγαίνετε με κάποιον/α, όχι τα παιδιά σας. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε συναντήσεις στην εξώπορτα τη στιγμή που σας αφήνει στο σπίτι, ειδικά αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά. Γνωρίστε τον/τη νέο/α σας σύντροφο στα παιδιά, μόνο αν θεωρείτε ότι έχετε μέλλον μαζί και όταν το κάνετε, ενημερώστε τα ότι περιμένετε από εκείνα μια καλή και ώριμη συμπεριφορά και ότι δεν θα ανεχτείτε την ασέβεια και την αγένεια από μέρους τους.

3. Εάν τα ενήλικα παιδιά σας, αρχίζουν να σας δημιουργούν προβλήματα, θυμίστε τους ότι θα έπρεπε να περνάνε το χρόνο τους και να ξοδεύουν την ενέργειά τους στις δικές τους ζωές και όχι στη δική σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να τους δίνετε αναφορά για το πώς ζείτε και ποιους αγαπάτε και εκείνα δεν είναι υποχρεωμένα να σας δίνουν αναφορά για τη δική τους ζωή. Εάν αρχίσετε να δίνετε λογαριασμό στα ενήλικα παιδιά σας δεν πρόκειται να τον πάρετε πίσω. Στ’ αλήθεια θέλετε να είστε εκείνοι οι ηλικιωμένοι που τα παιδιά τους, τους μιλάνε και τους φέρονται σαν να είναι 5 χρονών;

4. Να είστε ειλικρινείς με το τι θέλετε από τις σχέσεις σας με τους άλλους. Αν θέλετε μόνο να κάνετε σεξ και να περάσετε καλά, πείτε το. Αν θέλετε κάτι περισσότερο, συμπεριφερθείτε ανάλογα.

5. Αν έχετε τη κακή συνήθεια να χρησιμοποιείτε τη χηρεία,  για να χειρίζεστε ανθρώπους και καταστάσεις, μάλλον δεν είστε έτοιμοι για καινούρια σχέση. Οι χήροι που είναι πραγματικά έτοιμοι να προχωρήσουν, δεν χρησιμοποιούν την κατάστασή τους για να ελέγξουν ή να χειραγωγήσουν μια σχέση, αναγκάζοντας τον/την νέο/α σύντροφο να δεχθεί παράλογους όρους δέσμευσης.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα πρόβλημα αν θέλετε να βγείτε με κάποιον όποτε και να είναι αυτό. Όπως δεν υπάρχει πρόβλημα, αν δεν θέλετε να ξαναβγείτε. Πολλοί χήροι, απολαμβάνουν την ελευθερία τους και επιλέγουν συνειδητά, να ζουν χωρίς δεσμεύσεις. Αν η ιδέα μιας καινούριας σχέσης, σας προκαλεί ναυτία, μην νιώθετε ενοχές, δεν είστε υποχρεωμένοι.

Το ζήτημα είναι ότι οι μέρες που ο θρήνος έπρεπε να γίνεται δημόσια και με συγκεκριμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα για τα μάτια του κόσμου , έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο οποιοσδήποτε θελήσει να σας επιβάλλει ή να σας περάσει κανόνες, έχει συγκεκριμένη ατζέντα και είναι δικαίωμά σας να αμφισβητήσετε κι αυτή και εκείνον που την έχει. Πρόκειται για τη ζωή σας και μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Ακόμη κι αν δεν είστε σίγουροι για το τι θέλετε, το να πάτε με κάποιον για καφέ δεν σημαίνει ότι θα πληγωθείτε ή ότι δεσμεύεστε μαζί του εφ’ όρου ζωής. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν τιμάτε ή δεν αγαπάτε τον άνθρωπό σας που έφυγε!

Πηγή: http://anniegirl1138.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ