fbpx

Χάνω τον άντρα μου από καρκίνο. Πώς θα στηρίξω το παιδί μου;

| 26 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

“Μόλις χτες έμαθα ότι ο άντρας μου έχει καρκίνο και μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, κοινώς δεν γίνεται τίποτα. Έχουμε ένα παιδί 5 ετών το οποίο είναι πολύ δεμένο με τον μπαμπά του, μιας και είναι ο τέλειος μπαμπάς. Τον έχει συνηθίσει πάντα δυνατό και να κάνει τα πάντα για εκείνο.

Είμαστε 6 χρόνια παντρεμένοι.Δεν είχαμε και τον καλύτερο γάμο…Ήθελα απεγνωσμένα να χωρίσουμε, κι εκείνος φαίνεται να μην με αγαπούσε. Δεν θελω να τον κακολογώ, αλλά μπορώ να πω ότι τόσα χρόνια βίωνα ψυχολογική κακοποίηση. Παρόλα αυτά, είμαι σε απόγνωση. Θέλω πραγματικά να πεθάνω. Μόνο το παιδί μου σκέφτομαι και δεν το κάνω.


ADVERTISEMENT

Τι θα κάνω, πως θα χειριστώ το παιδί μου; Είδα τον πατέρα μου να πεθαίνει από αυτή την αρρώστια και ξέρω την εξέλιξη της…Πως θα δεχτεί τον μπαμπά να μην είναι πια δυνατός; Πως θα τον αποχωριστεί; Πως θα τον αποχωριστώ εγώ; Ότι και να έχει γίνει τον αγαπάω…εκεινος πρώτα απ’ όλα θέλει στήριξη, αν και δεν το δείχνει. Ξέρει ακριβώς την κατάστασή του. Με τι τρόπο θα τον στηρίξω; Πως θα τους στηρίξω και τους δύο τη στιγμή που νιώθω τελείως αδύναμη; Πως θα βρω τη δύναμη;”.

Γεωργία

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Βασιλική Τσούτσου


ADVERTISEMENT

Το θέμα που σας απασχολεί είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο εύλογα σας προκαλεί αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Όπως και αν είναι ένας γάμος, το γεγονός του θανάτου είναι ένα μη αναστρέψιμο γεγονός το οποίο καλείστε να διαχειριστείτε. Το γεγονός ότι έχετε ένα παιδί σε ηλικία που μπορεί να κατανοήσει την απώλεια κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ο θάνατος είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Το μόνο που μπορεί να ελαφρύνει αυτήν την αβεβαιότητα που προέρχεται από το θάνατο, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για την έκβαση της ασθένειας.  Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε στους θεράποντες ιατρούς του συζύγου, ώστε να σας καθοδηγήσουν σχετικά με την αρρώστια, τι πρόκειται να συμβεί σε κάθε στάδιο ώστε να είστε όσο το δυνατό προετοιμασμένη για ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Όσον αφορά στο παιδί, είναι καλύτερα να το ενημερώσετε για αυτό που πρόκειται να συμβεί παρά να του κρύβετε την κατάσταση. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζουμε και το σημαντικό είναι να νιώθουν ασφάλεια. Μπορείτε να το ενημερώσετε από κοινού με το σύζυγο για αυτό που πρόκειται να συμβεί  και ποιες είναι οι αντιλήψεις σας στο θέμα του θανάτου, ώστε να προετοιμάζεται και να νιώθει ότι μετέχει σε αυτό που περνάει η οικογένειά του. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι καλό είναι να ακολουθούμε τις απορίες του παιδιού και να μην του δίνουμε πληροφορία που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Επίσης, καλό είναι να ενημερώσετε τη νηπιαγωγό του παιδιού ώστε να παρατηρεί διαφορετικές συμπεριφορές και να σας ενημερώνει σχετικά. Μπορείτε επίσης να της ζητήσετε να κάνει κάτι σχετικό στην τάξη όπως να διαβάσει ένα παραμύθι με θέμα την απώλεια.

Κατανοώ ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει.  Αυτή τη στιγμή όλα τα μέλη της οικογένειάς σας χρειάζονται στήριξη για αυτό μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο. Το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από το βάρος που νιώθετε αυτή τη στιγμή.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε διάφορες οργανώσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν το θέμα του θανάτου. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο ή σε κάποιον φορέα του ψυχικής υγείας, ώστε να έχετε την στήριξη που αναζητάτε.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να στείλεις το ερώτημά σου εδώ ενώ αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ