fbpx

Θηλασμός γιατί πρέπει ή μπιμπερό με αγάπη;

| 30 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιεύσει ένα αντίστοιχο άρθρο και είχα δεχθεί έναν απίστευτο καταιγισμό μηνυμάτων για το ότι υποστηρίζω γυναίκες που απλά δεν προσπαθούν. Γυναίκες τεμπέλες, γυναίκες που νοιάζονται μόνον για το σώμα τους και την εμφάνιση τους και αδιαφορούν για το μωρό τους. Και ότι δεν θα έπρεπε να τους δίνω «πάτημα».

Από το Althaiasoulmindbody 


ADVERTISEMENT

Με αφορμή μία μαμά που έκλαιγε για μια ώρα στην αγκαλιά μου, γιατί δεν ήθελε να θηλάσει και όλοι την κατηγορούσαν, μοιράζομαι μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Ο θηλασμός είναι πράγματι ο δρόμος της φύσης για να θρέψει τα μωρά της. το γάλα της μητέρας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικού της μωρού, βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ώρα μοιράσματος αγάπης με το μωρό… Ο κατάλογος για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι τεράστιος. Και συμφωνώ απόλυτα.

Και έχει γίνει θεσμός να θεωρείται ότι μία μητέρα αν και όταν προσπαθήσει αρκετά, όσες δυσκολίες και να έχει, θα τα καταφέρει. Και θα νοιώσει περήφανη και νικήτρια. Και με αυτό συμφωνώ απόλυτα.


ADVERTISEMENT

Ας ξεκινήσουμε με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού: Η μητέρα κρατά , περιβάλλει με την αγκαλιά της το μωρό της. Το κοιτά στα μάτια και αυτό κάθε λίγο σηκώνει τα μάτια του για να συναντήσει τα δικά της. Βγάζει γουργουριστούς ήχους. Υπάρχει αγάπη, μοίρασμα, ηρεμία, γαλήνη αποδοχή. Το μωρό τρέφεται και σωματικά και συναισθηματικά εκείνη την ώρα.

Δείτε σχετικά: Διαζύγιο και διανυκτέρευση πολύ μικρού παιδιού στον άλλο γονέα

Γιατί όμως δεν υπάρχει αυτή η εικόνα σε ένα 30 -40% των γυναικών; Τι συμβαίνει με αυτές τις γυναίκες; Είναι πράγματι τεμπέλες; Και τι συμβαίνει στη σχέση με το μωρό όταν η μητέρα δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Οι συζητήσεις με περισσότερες από 1000 γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια, μου έδειξαν ότι, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που πραγματικά δεν θέλουν να ασχοληθούν με τον θηλασμό.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται και δεν μπορούν, συχνά έχουν πίσω τους ένα ιστορικό τραυματικών εμπειριών, σε κάποιες περιπτώσεις και κακοποίησης, μία άσχημη σχέση με τον πατέρα του παιδιού, άσχημη εμπειρία τοκετού που μπορεί να έχει οδηγήσει σε κατάθλιψη, πίεση στο περιβάλλον, άσχημη σχέση με το σώμα τους, για να αναφέρω μερικούς από τους λόγους.

Ταυτόχρονα η γυναίκα που δεν επιθυμεί να θηλάσει άμεσα τουλάχιστον, όταν πιεστεί, συγκεντρώνεται στο να τα καταφέρει «στο καθήκον που της έχει ανατεθεί» και χάνει κυριολεκτικά την επαφή με το μωρό της. Το σώμα και το πρόσωπο της συσπάται, ενώ κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία τελικά περιβάλλουν και το μωρό.

Το μωρό από την πλευρά του γίνεται νευρικό και συχνά αρνείται το στήθος (γιατί αντιλαμβάνεται την διάθεση της ημέρας). Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος μπορεί να «μεταφραστεί» από το σύστημα του μωρού, ότι δεν είναι επιθυμητό και ότι εκεί έξω δεν υπάρχει καλή τροφή (σωματική και συναισθηματική). Ας μην ξεχνάμε ότι το μωρό ξεκινά να ανακαλύπτει το ποιό είναι και τι μπορεί να καταφέρει από τη σχέση του με τη μητέρα και την παροχή τροφής.

Αν λοιπόν είστε ή έχετε μία γυναίκα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να θηλάσει:

  • Αποφύγετε με κάθε τρόπο την ματαίωση, την κριτική και την κατηγορία.
  • Αποφύγετε την δημιουργία τύψεων και ενοχών.
  • Δώστε χρόνο.
  • Αποδεχθείτε τα συναισθήματα της/σας την συγκεκριμένη στιγμή.
  • Απλά ακούστε την.
  • Αποφύγετε να προσπαθήσετε να την πείσετε.
  • Εστιαστείτε στην σχέση με το μωρό σας. Κοιτάξτε το, χαίδεψτε το αγκαλιάστε το.
  • Την ώρα που το ταίζετε να είστε χαλαρές και παρούσες.
  • Δοκιμάστε να τραβήξει το γάλα με θήλαστρο και να το προσφέρει με μπιμπερό.
  • Ενθαρρύνετε κάθε μικρή προσπάθεια. Για την γυναίκα μπορεί να είναι τεράστια.
  • Η σχέση με το μωρό είναι η πιο σημαντική. Καλύτερα λοιπόν μία γυναίκα να δώσει μπιμπερό στο μωρό της (αν μπορεί με δικό της γάλα, ακόμη καλύτερα) παρά να πιεστεί να θηλάσει και να κατακλυστεί με συναισθήματα οργής και θυμού για τον εαυτό και το μωρό της.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσει να αγαπά το μωρό της και να προσπαθήσει αργότερα τον θηλασμό, παρά να εστιαστεί στον θηλασμό και να προσπαθήσει αργότερα να αγαπήσει το μωρό.

Πηγή: Althaiasoulmindbody 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ