fbpx

Θέλω να χωρίσω αλλά σκέφτομαι το παιδί μου

| 10 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

“Θέλω να χωρίσω” μας γράφετε αρκετοί από εσάς αλλά διστάζετε, είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, αλλά με κυριότερο το θέμα του παιδιού. Γονείς που έχουν συμφωνήσει με τον άλλον γονέα ότι δεν πάει άλλο, αλλά κανείς από τους δύο δεν κάνει το βήμα. Ξεχωρίσαμε το γράμμα μιας αναγνώστριας, το οποίο απαντά και αναλύει η σύμβουλος ψυχικής υγείας και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, κυρία Δήμητρα Βαΐτσου.

Ερώτηση
“Θέλω να χωρίσω. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Και ο σύζυγός μου θέλει να χωρίσουμε, κάθε φορά που μαλώνουμε μου το λέει. Ο γιος μου είναι 5 ετών, κάθε φορά που τον κοιτάω αναρωτιέμαι αν έχω το δικαίωμα να του στερήσω τον πατέρα του απο την καθημερινότητα του γιατί απλά εγώ δεν περνάω καλά. Ο γιος μου είναι ευτυχισμένος όταν καθόμαστε και οι τρεις στον καναπέ και παίζουμε. Σαν μάνα πως μπορώ να βάλω την δική μου ευτυχία πάνω απο του παιδιού μου; Το βασικό μου ερώτημα είναι αυτό και το δεύτερο , πως μπορώ να αντεπεξέλθω μόνη μου χωρίς καμιά βοήθεια στο μεγάλωμα ενός παιδιού; Λόγω δουλειάς βρίσκομαι 500 χλμ μακριά από γονείς και φίλους δεν έχω. Η απάντηση οτι αν το παιδί έχει μια ευτυχισμένη μαμά τότε θα είναι και αυτό ευτυχισμένο δεν με ικανοποιεί γιατί τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς και ειδικά ο γιος μου έχει αδυναμία στον πατέρα του, αν χωρίσουμε σίγουρα θα νομίζει οτι εγω φταίω που αλλάζουν τα πράγματα στην οικογένεια μας. Και κάτι τελευταίο, η λύση να τα βρούμε ή έστω να προσπαθήσουμε δεν λειτούργησε. Τί να κάνω;”.


ADVERTISEMENT

Απάντηση
Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαίνεται από τα λεγόμενα σας ότι με κάποιον τρόπο έχει προεξοφληθεί από μεριάς σας ότι είστε και θα είστε μόνη στην όποια απόφαση τελικά πάρετε, εάν θα είστε ή όχι με τον σύζυγο σας. Για τα περισσότερα ζευγάρια αυτή η φάση και περίοδος είναι ιδιαίτερη και συναισθηματικά επιβαρυμένη, όχι μόνο για την απόφαση, αλλά και για τις μετέπειτα επιπτώσεις στην ψυχολογία του/των παιδιού/ων. Εκείνο που μπορεί να φορτίζει συναισθηματικά την ψυχολογική  κατάσταση που βιώνετε αυτό το διάστημα μπορεί να είναι, ότι ήδη έχετε επωμιστεί όλο το βάρος της απόφασης μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν χωρίζουν ποτέ από τους γονείς τους, αυτή η σχέση μένει αναλλοίωτη και πάντα ισχυρή. Εσείς με τον σύζυγο σας αποφασίσατε να βάλετε μία τελεία στον γάμο σας και όχι το παιδί σας με τον πατέρα του.

Βεβαίως και η καθημερινότητα μετατρέπεται, αλλάζει αλλά εάν η απόφαση να διακόψετε την συζυγική σας σχέση είναι κοινή απόφαση και των δύο και στο μέλλον υπάρχει μία όμορφη επικοινωνία και συνεργασία με τον πατέρα του παιδιού σας, τότε η μετάβαση του 5χρονου γιου σας θα είναι πιο ομαλή, από την περίπτωση η μεταξύ σας επικοινωνία (με τον σύζυγο σας) να χαρακτηρίζεται από συνεχή ένταση και δυσκολία προσαρμογής. Εκείνο που αποκρούεται στο μήνυμα σας  (ότι το παιδί για να είναι καλά χρειάζεται μία ευτυχισμένη μητέρα) είναι πέρα για πέρα αληθινό. Θα αντέχατε να κάνετε ένα πείραμα στον εαυτό σας;; Να περιμένατε να μεγαλώσει αρκετά ο γιος σας και μετά να αποφασίζατε τι θα κάνετε με την προσωπική σας ζωή; Πως πιστεύετε ότι θα ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια;  Παλιότερα οι μεσαίες τάξεις της Ελληνικής οικογένειας το έκαναν, το αποτέλεσμα; Να υπάρχει (στις περισσότερες οικογένειες) έντονος συσωρευμένος θυμός, πρόσωπα μη ευτυχισμένα και χαμογελαστά, αποξένωση, ψυχρότητα. Στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση η όποια απόφαση παρθεί θα έχει και τις αντίστοιχες δυσκολίες της, εξάλλου οι δοκιμασίες είναι για τους ενήλικες, εκεί δοκιμάζονται τα όρια τους, οι αντοχές τους, τα θέλω τους, τα πιστεύω τους. Αρκετές μητέρες θεωρούν ότι είναι εγωιστικό να υπολογίζουν το δικό τους συναίσθημα χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τον ψυχικό κόσμο του παιδιού τους. Οποιοσδήποτε γονιός «θυσιάζει» τα συναισθήματα του και την ψυχική του γαλήνη για το παιδί του είναι πολύ πιθανό να ζει την υπόλοιπη ζωή του με ψυχική ένταση, με θυμό με δύσκολα και δυσάρεστα συναισθήματα.


ADVERTISEMENT

Εάν με τον πατέρα του παιδιού σας  έχετε προεξοφλήσει ότι δεν μπορείτε ή ότι δεν θέλετε να είστε μαζί ως ζευγάρι θα χρειαστεί να συμμαχήσετε  υπέρ για την καλύτερη δυνατή επιλογή και εξέλιξη του παιδιού σας. Την απόφαση στον αν θα παραμείνετε ή όχι σ’ αυτόν το γάμο την παίρνετε εξ’ολοκλήρου εσείς. Κανένας άλλος για εσάς δεν μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση, μ’ αυτόν τον τρόπο είναι και πιο συνειδητή η επιλογή σας. Ο γιος σας τώρα αλλά και κυρίως μετά, στην προεφηβική και εφηβική του φάση, χρειάζεται να έχει δίπλα του, πλάι του το πρότυπο του άντρα-πατέρα, εάν ήδη έχει γίνει μία πολύ καλή επαφή μεταξύ τους, αυτό κάλλιστα μπορεί να συνεχιστεί. Είναι στο χέρι και των δυο σας (γονέων) αυτό να κρατηθεί.

Σκέφτεστε αρκετά ενοχικά ότι θα κατηγορηθείτε εσείς για το γεγονός ότι ο μπαμπάς του δεν θα μένει μαζί σας στο σπίτι. Χρειάζεται να ελαττώσετε μέσα σας το ενοχικό κομμάτι που κουβαλάτε και να είστε σίγουρη για τον εαυτό σας, ότι κάνετε ότι καλύτερο και ισορροπημένο για την ψυχική ηρεμία και εξέλιξη του παιδιού σας. Χρειάζεται να είστε αρκετά δυνατή παίρνοντας τις όποιες αποφάσεις σας, εάν δείχνετε αποδυναμωμένη αυτό θα μπερδεύει την σχέση σας με το παιδί σας, και εκείνος (γιος σας) θα παίρνει το δικό σας συναίσθημα. Όντας εσείς ξεκάθαρη, παίρνει άλλη τροπή το τοπίο στην μεταξύ σας σχέση, στο πως θα χειριστείτε εσείς μία κατάσταση δείχνει και την πιθανή συνέχεια αυτής σας της απόφασης. Συζητήστε με τον σύζυγο σας για την βοήθεια που μπορεί να παρέχει από την μεριά του, τι είναι διαθετειμένος να κάνει, φεριπείν ποιες ώρες και μέρες μπορεί να είναι μαζί του, ποιες δραστηριότητες θα συνεχίσουν να κάνουν μαζί.

Εάν ελλοχεύει ο φόβος ότι ο γιος σας μπορεί τώρα ή στο άμεσο μέλλον να «στραφεί» εναντίον σας  και να «συμμαχήσει» με τον μπαμπά του, είναι μία ανασφάλεια που υπάρχει πολλές φορές στην σκέψη κάθε μητέρας νιώθοντας ενοχοποιημένη. Ας μην αφήνουμε τις αδυναμίες να μας κυριεύουν, συνεχίστε να είστε δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα αναφοράς στην ζωή του παιδιού σας, όταν υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ σας (και στους τρεις) τότε οι συνθήκες γίνονται λιγότερο επιβαρυμένες και δισεπίλυτες.

Δήμητρα Βαΐτσου 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Λευκωσίας 12, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Τ.Κ. 14122
Τηλέφωνο: 213-0243040
Κινητό: 6942-817404
Email: dvaitsou@gmail.com
Web: http://dimitravaitsou.blogspot.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ