fbpx

Τα πεθερικά στη νέα ζωή του χήρου μονογονέα

| 30 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

Η  Έλενα  έχασε το σύζυγό της σε τροχαίο, πριν 5 χρόνια. Ήρθε στο γραφείο μου να με συμβουλευτεί σχετικά με το πώς να διαχειριστεί το θέμα των πεθερικών της. Στη  ζωή της έχει μπει εδώ και ενάμιση χρόνο ένας καινούργιος σύντροφος και σκέφτονται να συγκατοικήσουν. Οι κόρες της  που είναι 10 και 13  ετών, έχουν αποδεχτεί το καινούργιο πρόσωπο στη ζωή της μητέρας τους και φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά μαζί του. Αντίθετα τα πεθερικά της δείχνουν ενοχλημένα… μένουν ακριβώς απο κάτω  κι αυτό κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητα της Έλενας, η οποία λέει: “έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους απέναντί μου….ο τρόπος που με κοιτούν ενώ δε λένε τίποτα με κάνει και νιώθω άσχημα… σα να μην έχω το δικαίωμα να προχωρήσω τη ζωή μου…. σαν να κάνω κάτι κακό….είναι που μένουμε πάνω –κάτω… τους βλέπω κάθε μέρα κι αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο”…

Το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση του χήρου μονογονέα με τα πεθερικά στη νέα του ζωή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:


ADVERTISEMENT

  • Την προϋπάρχουσα σχέση μεταξύ μονογονέα-πεθερικών, πριν την απώλεια του αγαπημένου προσώπου, αν η σχέση ήταν ήδη κακή είναι φυσικό να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Υπάρχουν πεθερικά που κατανοούν την ανάγκη του χήρου/χήρας να ξαναφτιάξει τη ζωή του/της και είναι υποστηρικτικοί στις όποιες αποφάσεις τους. Και υπάρχουν πεθερικά που ποτέ δεν θα ‘χωνέψουν’, την όποια επιλογή άλλου προσώπου γιατί θα τη θεωρούν αντικατάσταση του δικού τους αγαπημένου προσώπου που έφυγε από τη ζωή.
  • Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απώλεια και την εμφάνιση του καινούργιου συντρόφου. Δηλαδή αν το διάστημα θεωρηθεί πολύ σύντομο από τα πεθερικά, κάτι που είναι υποκειμενικό. Στην ελληνική κοινωνία ακόμη και σήμερα, θεωρείται πιο αποδεκτό ένας άντρας χήρος, να προχωρήσει τη ζωή του σε σχέση ή γάμο σύντομα, γιατί πρακτικά χρειάζεται βοήθεια με τα παιδιά,  ενώ στις γυναίκες ισχύει δυστυχώς, το ότι μπορεί και πρέπει να γίνει και μάνα και πατέρας μαζί.
  • Το αν υπάρχει καθημερινή επαφή μεταξύ τους όπως στην περίπτωση της Έλενας, οπότε βλέπουν το καινούργιο πρόσωπο να μπαινοβγαίνει ή να μένει στο σπίτι. Κι αν οι σχέσεις ήταν και είναι καλές σιγά – σιγά συνηθίζουν και αποδέχονται τη νέα ζωή του μονογονέα και της οικογένειάς του. Αν όμως η σχέση ήταν ή έγινε μετά την απώλεια κακή, θα υπάρχουν προβλήματα, ειδικά αν τα πεθερικά μιλούν στα παιδιά και προσπαθούν να τα επηρεάσουν στρέφοντας τα κατά του νέου συντρόφου.

Δείτε σχετικά: Οι γονείς του άντρα μου με κατηγόρησαν για το θάνατό του

Συνήθως οι χήροι μονογονείς μπαίνουν στη διαδικασία να κρύβουν για μεγάλα διαστήματα την παρουσία του καινούργιου προσώπου στη ζωή τους. Από μια πλευρά καλά κάνουν, γιατί και οι ίδιοι θέλουν να βεβαιωθούν αν αυτή η σχέση θα εξελιχθεί καλά.  Από τη στιγμή που θα είναι σίγουροι για την επιλογή τους, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουν το κρυφτό. Ειδικά αν υπάρχει καθημερινή επαφή ή συγκατοίκηση, οπότε τα πεθερικά θα συναντιούνται με το καινούργιο σύντροφο, όταν έρχονται στο σπίτι για να δουν τα εγγόνια τους, εκεί είναι απαραίτητη η ενημέρωσή τους για να είναι προετοιμασμένοι.

Ο χήρος μονογονέας θα πρέπει, αν θέλει να έχει καλή σχέση με τα πεθερικά, να σκεφτεί πως νιώθουν αυτοί οι γονείς : ότι έχασαν το παιδί τους , η απώλεια του οποίου αποτελεί πληγή και με την εμφάνιση του καινούργιου συντρόφου φοβούνται ότι θα αντικατασταθεί το παιδί τους  και στη ζωή των εγγονιών τους. Όμως,  ενώ συχνά είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε πρακτικά θέματα όπως φύλαξη παιδιών, οικονομικά κ.α. δυσκολεύονται να καταλάβουν την συναισθηματική μοναξιά του μονογονέα  και την ανάγκη του για νέο σύντροφο.


ADVERTISEMENT

Ο χήρος μονογονέας είναι καλό να μπει στη θέση των πεθερικών για να κατανοήσει  κάποιες συμπεριφορές  και αντιδράσεις τους, οι οποίες είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες, όχι για να μην προχωρήσει τη δική του ζωή.  Απλά χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, όχι βιασύνη κι όχι να περιμένει μέσα του την  έγκριση των πεθερικών και την πλήρη αποδοχή της επιλογής του.  Ας μην έχει υπερβολικές προσδοκίες, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Εξάλλου η ζωή προχωράει και δεν μπορείς να μένεις πίσω.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
Δροσοπούλου 5 Λαμία
Τηλέφωνο: 2231046812
Κινητό: 6945916860
Email: maskarlatou@gmail.com
Web: http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ