fbpx

Συμβουλές για νέες χήρες μαμάδες

| 12 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όπως πολλές νέες χήρες, έτσι και η Ιωάννα συγκλονίστηκε από τον ξαφνικό χαμό του άντρα της και από τις ευθύνες που βάρυναν ξαφνικά τους ώμους της. Αν είσαι κι εσύ σ’ αυτή τη θέση, είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου βοηθώντας  παράλληλα τα παιδιά σου να αντιμετωπίσουν το πένθος.  Οι παρακάτω συμβουλές θα σε «ελαφρύνουν» σημαντικά!

1. Φέρε τα παιδιά σου σε επαφή με ανθρώπους που τα αγαπούν
Αυτή τη στιγμή είσαι ο πιο σημαντικός ενήλικας στη ζωή του παιδιού. Υπάρχουν όμως και άλλοι που θα προσφερθούν-αν δεν έχουν ήδη προσφερθεί- να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά σου , τα οποία βλέποντας τους φίλους και τους συγγενείς της οικογένειάς τους, θα τα βοηθήσει να δούν τη συνολική εικόνα του γονιού τους που «έφυγε».


ADVERTISEMENT

2. Δημιούργησε και φτιάξε σταθερή μια δομή
Η δομή της οικογένειας είναι τεράστια πηγή ανακούφισης για τα παιδιά. Κάνε ότι μπορείς για να διατηρήσεις σταθερό το πρόγραμμα και τις παραδόσεις σας σαν οικογένεια, από το Κυριακάτικο τραπέζι μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και του βραδινού ύπνου.

3. Κατέβασε ταχύτητα
Μπορεί να θέλεις να επιστρέψεις στη καθημερινότητά σου , στη δουλειά σου, στις ασχολίες σου και στο πρόγραμμα των παιδιών, το συντομότερο δυνατόν και ως ένα βαθμό, αυτό είναι βοηθητικό. Όμως κάποιες στιγμές θα χρειαστεί να χαλαρώσεις  και να δώσεις στα παιδιά την ελευθερία να επιλέξουν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις ή τις δραστηριότητες που θέλουν ώστε να έχουν και εκείνα τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για τον εαυτό τους.

4. Δώσε επιλογές στα παιδιά σου
Ό,τι συνέβη είναι εκτός του ελέγχου των παιδιών σου οπότε βεβαιώσου ότι τους επιτρέπεις να κάνουν τις δικές τους επιλογές όταν αυτό είναι δυνατό. Αυτό σημαίνει από τα πιο απλά-δηλαδή τι θα φορέσουν-μέχρι το τι θέλουν να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους.


ADVERTISEMENT

5. Ζήτα ό,τι χρειάζεσαι!
Πολλές νέες χήρες μαμάδες, δεν αφήνουν τους άλλους να τις υποστηρίξουν κι αυτό μπορεί να πολλαπλασιάσει τα πιάτα στο νεροχύτη ή τις δουλειές του σπιτιού. Μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια από τους φίλους σου όπως και το να πείς ακριβώς τι θες Αν για παράδειγμα η κολλητή σου, σου φέρνει φαγητό αλλά ενώ το εκτιμάς δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, μην ντραπείς να πείς π.χ. «Σ ευχαριστώ αλλά αυτό που περισσότερο χρειάζομαι αυτό τον καιρό, είναι κάποιον να πηγαίνει τον μικρό Αγγλικά. Μπορείς;». Δεν είναι κακό γιατί ούτε ο άλλος ξέρει ακριβώς τις ανάγκες σου, αν δεν τις επικοινωνήσεις!

6. Βάλε τα όριά σου
Θα έρθουν στιγμές, αν δεν έχουν ήδη έρθει, που θα θέλεις να κάνουν όλοι πίσω και να σου δώσουντ ο χώρο σου.Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πειράζει να πείς στους δικούς σου ανθρώπους πώς αισθάνεσαι. Μπορείς για παράδειγμα να πείς «Σ’ ευχαριστώ που με παίρνεις αλλά αυτό τον καιρό δεν είμαι πολύ καλά και θέλω να μείνω μόνη μου». Εξήγησέ τους πως αυτό δεν είναι μόνιμο, ότι δηλαδή δεν είναι πως δεν θες να τους ξαναμιλήσεις ποτέ, αλλά κάτι παροδικό λόγω των γεγονότων, δείχνοντάς τους παράλληλα πόσο εκτιμάς τη κίνησή τους.

7. Ψάξε για μεγαλύτερη υποστήριξη
Αν νιώθεις πως η υποστήριξη που λαμβάνεις δεν είναι αρκετή, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Καμιά φορά, το να μιλάμε σε κάποιον που δεν μας γνωρίζει, μας βοηθάει να εκφραζόμαστε πιο ανοιχτά χωρίς να ανησυχούμε πως η ειλικρίνειά μας θα δημιουργήσει παρεξηγήσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Επίσης, εννοείται πως ένας επαγγελματίας έχει τον τρόπο να σε βοηθήσει πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

8. Δώσε στον εαυτό σου το ελεύθερο να κάνει λάθη
Δεν είσαι ο τέλειος γονιός, κανείς μας δεν είναι. Όλοι κάνουμε λάθη. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και αναγνώρισε ότι ποτέ δεν θα μπορέσεις να τα κάνεις όλα τέλεια αλλά ότι με τον καιρό, θα βελτιώνεται ο τρόπος που χειρίζεσαι τις καταστάσεις που τώρα είναι υπ’ ευθύνη σου.

9. Ανέβαλλε προσωρινά τις σημαντικές αποφάσεις
Μπορεί να σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου, να μετακομίσεις πιο κοντά στους γονείς σου ή να επιστρέψεις στα θρανία να πάρεις το πτυχίο σου. Κι ενώ μπορεί όσα σκέφτεσαι να κάνεις να είναι το καλύτερο για σένα και για τα παιδιά, καλό είναι όμως να αναβάλλεις να πραγματοποιήσεις αυτές τις αλλαγές για 6-12 μήνες. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να είσαι σίγουρη ότι οι αλλαγές που σκέφτεσαι να κάνεις, θα δείξουν μέσα στο χρόνο, αν τελικά θα είναι για καλό ή όχι.

10. Μην αναβάλλεις τη θλίψη σου
Πολλές νέες χήρες πέφτουν στη παγίδα να αποφεύγουν τα συναισθήματά τους. Το να εμποδίζεις όμως τη θλίψη σου είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Η θλίψη, το πένθος της απώλειας, είναι μια διαδικασία που επιβάλλεται να περάσεις. Κι ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια στο πένθος, όπως η άρνηση, ο θυμός, η κατάθλιψη, η αποδοχή, η θλίψη είναι ένα απροσδόκητο συναίσθημα. Προσπαθώντας να «κοντρολάρεις» τη διαδικασία του πένθους, θα πάει πίσω τη συναισθηματική σου εξέλιξη και θα στερήσει από τα παιδιά σου την ευκαιρία να δούν πως ότι βιώνουν δεν είναι ασυνήθιστο ή απροσπέλαστο.

Jennifer Wolf
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια Μονογονέων
Πηγή: http://singleparents.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ