fbpx

Πώς να βάλεις τελεία σε μια κακή φιλία

| 25 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όταν γίνεσαι μονογονέας, μοιραία ο φιλικός σου κύκλος αλλάζει και οι άνθρωποι γύρω σου, δείχνουν πια το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και σε πολλές περιπτώσεις εκπλήσσουν όχι μόνο δυσάρεστα αλλά και ευχάριστα, εδώ όμως θα αναφερθούμε στις απώλειες ακόμη και μακροχρόνιων φίλων που πληγώνουν τον μονογονέα. Το πιο δύσκολο κομμάτι στη λήξη μιας φιλίας είναι να βάλεις τελεία. Όταν όμως μια φιλία τελειώνει, δεν έχει σημασία αν ήσουν έτοιμος/η γι αυτό ή όχι.

Το να βάλεις τελεία, σημαίνει να φτάσεις σε ένα επίπεδο συναισθηματικής αποδοχής. Μπορεί να νιώθεις λύπη ή θυμό αλλά σε γενικές γραμμές είσαι έτοιμος/η να δεχτείς το τέλος και να προχωρήσεις σε πιο υγιείς φιλικές σχέσεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τερματίσεις ό,τι σε πηγαίνει πίσω και σου κάνει κακό!


ADVERTISEMENT

Δέξου ότι κάποιες φιλίες είναι για λίγο
Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι ο άνθρωπος με τον οποίο τηλεφωνιόσασταν και 3 φορές τη μέρα ή βγαίνατε και λέγατε τα προσωπικά σας, δεν είναι πια διαθέσιμος, ειδικά τη στιγμή που τον χρειάζεσαι περισσότερο. Αντί να θυμώνεις και να τον κατηγορείς δεξιά κι αριστερά, όσο δίκιο και να έχεις, νιώσει ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που σου προσέφερε και προχώρα παρακάτω. Όλες οι φιλίες μας διδάσκουν πράγματα ανεξάρτητα από το πόσο κρατάνε και τα οποία βρίσκουμε μπροστά μας, πολύ καιρό μετά. Το τέλος μιας φιλίας, σε μαθαίνει πώς να έχεις καλύτερους φίλους στο μέλλον.

Η τελεία στη φιλία δεν χρειάζεται δύο για να μπεί
Καμιά φορά οι άνθρωποι περιμένουν από τον άλλον να τερματίσει τη φιλία τους ή προσπαθούν να τη τερματισουν οι ίδιοι με τη βοήθεια άλλων φίλων. Όμως η τελεία δεν χρειάζεται δύο για να μπεί. Μπορείς να τη βάλεις και από μόνος/η σου χωρίς διασώστες και χωρίς να πρέπει να μειώσεις την αξιοπρέπεια και τη προσωπικότητά σου, πιέζοντας μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά.

Δέξου τα λάθη τα δικά σου και των φίλων σου
Πολλές φορές μια φιλία τελειώνει και από δικά μας λάθη που θεωρούμε πως θα αλλάζαμε αν μας έδιναν μια δεύτερη ευκαιρία. Επειδή όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι δεκτικοί και δεν δίνουν όλοι δεύτερη ευκαιρία-είτε γιατί έτσι είναι σαν άνθρωποι ή γιατί έψαχναν αφορμή-δέξου τα λάθη σου και φρόντισε να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον για να μην χάσεις άλλους σημαντικούς ανθρώπους από δίπλα σου.


ADVERTISEMENT

Το τέλος δεν έχει πάντα να κάνει με σένα
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσεις και να εμπιστευθείς, ειδικά όταν μια φιλία τελειώνει εκεί που δεν το περιμένεις. Κάποιος που σταματάει να σου τηλεφωνεί και να έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί σου από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να σε αφήσει να αναρωτιέσαι για πολύ καιρό αργότερα τι έκανες λάθος και τι πήγε στραβά. Αν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που δεν θέλει να το συζητήσει καν και σε μπλοκάρει εν μια νυκτί, τότε το πρόβλημα είναι δικό του και όχι δικό σου…

Μην ελπίζεις σε επανασύνδεση
Οι επανασυνδέσεις πραγματοποιούνται και με επιτυχία, όταν δύο άνθρωποι έχουν από κοινού τερματίσει μια φιλία και έχουν προχωρήσει στη ζωή τους. Τότε , όταν έχουν λύσει ό,τι είναι να λύσουν, μπορεί να επανασυνδεθούν σε κάποιο σημείο. Αλλά ακόμη και τότε, αν την επανασύνδεση επιχειρεί μόνο ο ένας είτε πιεστικά ή κάτω από εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, τότε η επανασύνδεση μπορεί να αποτύχει πλήρως.

Συγχώρεσε
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι, είναι να συγχωρέσεις το φίλο ή τη φίλη σου. Ανεξάρτητα από το αν σε πρόδωσε, σε παράτησε ή έφυγε χωρίς καμιά εξήγηση, συγχώρεσέ τον/τη και προχώρησε πιο κάτω, σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν/ή.

Διώξε τις ενοχές
Το τέλος μιας φιλίας, προκαλεί πολλές ενοχές, ιδίως σε αυτόν που «εγκαταλείφθηκε». Μην μπείς στη διαδικασία «Αν δεν είχα κάνει αυτό, τώρα θα ήμασταν φίλοι» κλπ. διότι είναι πολύ πιθανό, ό,τι κι αν έκανες ή δεν έκανες, να είχατε πάλι την ίδια κατάληξη. Αν η φιλία σας ήταν αληθινή, θα την είχατε ακόμα στη ζωή σας, ανεξάρτητα από το τι έκανε ο ένας ή ο άλλος. Για να μην είναι πια στη ζωή σας, υπάρχει πιο βαθύς λόγος από την όποια πράξη στάθηκε αφορμή.

Κάνε το τέλος, μάθημα και βελτίωσε τη ζωή σου
Το τέλος μιας φιλίας, όπως και κάθε σχέσης, μας μαθαίνει ποιοι άνθρωποι μας ταιριάζουν, ποιοι μας αγαπούν, ποιοι μας βοηθούν να προχωράμε και ποιους αξίζει να κρατάμε αλλά και να μην κρατάμε. Όσο κι αν πονάς κι απογοητεύεσαι, να ξέρεις πως η συναισθηματική ωριμότητα είναι μια επώδυνη διαδικασία που όμως σε βγάζει σε ένα ξέφωτο καλύτερων επιλογών και πιο σταθερών και αληθινών σχέσεων, στη ζωή.

Πηγή: http://friendship.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ