fbpx

Πώς να βοηθήσεις αυτόν που πενθεί: Η διαφορά στήριξης και παρηγοριάς!

| 4 Μαΐου 2016
ADVERTISEMENT

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι εκεί για τους φίλους που θρηνούν και την οικογένεια τους, αλλά δεν ξέρουν πώς. Αν δεν μας πιστεύετε, πιστέψτε την έρευνα που υποδεικνύει ένα σημαντικό λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν χρήσιμες μεθόδους υποστήριξης μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.Είναι γιατί απλά δεν ξέρουν πώς να την παρέχουν.

Αυτή η εμπειρία καταγράφηκε από τους Barle, Wortman, & Latack στο άρθρο τους Τραυματικό Πένθος: Βασική Έρευνα και Κλινικές Επιπτώσεις:


ADVERTISEMENT

“Οι χήροι αναφέρουν ότι οι άλλοι τους αποφεύγουν συχνά ή κάνουν παρατηρήσεις που προορίζονται να είναι χρήσιμες, αλλά , στην πραγματικότητα, είναι τραυματικές (Dyregrov, 2003-2004). Οι εν λόγω παρατηρήσεις περιλαμβάνουν συμβουλές για την απώλεια ή την εμφάνιση των συναισθημάτων (π.χ., “Θα πρέπει να είσαι δυνατή για τα παιδιά σου»), την παροχή συμβουλών (π.χ., “δεν πρέπει να πηγαίνεις στο νεκροταφείο κάθε μέρα»), και ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πώς αισθάνεστε (π.χ., «ξέρω πώς νιώθεις- έχασα την δεύτερη ξαδέρφη μου “Dyregrov, 2003-2004).

Αυτό είναι μια τέτοια θλιβερή πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς ότι η αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική και σωματική θλίψη και βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Έτσι έχουμε τους ανθρώπους που θέλουν να είναι χρήσιμοι στη μία πλευρά , και τους ανθρώπους που χρειάζονται μια μικρή βοήθεια από την άλλη πλευρά , αλλά κανείς δεν πλησιάζει τον άλλον. Γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς να φέρουμε αυτές τις δύο πλευρές κοντά;

Υπάρχουν δύο προκλήσεις:
Πρόκληση # 1: Πολλές φορές η φροντίδα των φίλων και της οικογένειας τρομάζει τους ανθρώπους, καθώς δεν νιώθουν σιγουριά,ότι ξέρουν δηλαδή τι να κάνουν ή να πουν. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Κανείς δεν θέλει να είναι η αιτία για να πληγωθεί από λάθος λόγια ένα άλλο άτομο ή βρεθεί σε αμήχανη στιγμή. Σε περίπτωση απουσίας του δικαίου, πολλοί άνθρωποι είτε από πανικό και επειδή δεν ξέρουν ποια είναι τα κατάλληλα λόγια, δεν λένε τίποτα απολύτως. Δυστυχώς, δεν έχουμε μια μαγική λύση . Δεν μπορεί να πει κανείς ακριβώς τι πρέπει να πει ή να κάνει ένας άνθρωπος, σε έναν φίλο που πενθεί.


ADVERTISEMENT

Πρόκληση # 2: Οι άνθρωποι δεν θρηνούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, ανάλογα με το πρόσωπο που έχει πεθάνει, το διαπροσωπικό στυλ, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, έτσι δεν μπορούμε να παρέχουμε απόλυτες απαντήσεις. Μακάρι να μπορούσαμε για χάρη όλων μας.

Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε, όμως, είναι ένα πλαίσιο που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε έναν υποστηρικτικό ρόλο για τον φίλο ή την οικογένειά που πενθεί.Βασικά, αυτό που πρέπει να κάνετε, πριν επιχειρήσετε να παρηγορήσετε ή να νοιαστείτε για κάποιον που θρηνεί, είναι να επαναλάβατε την εξής φράση στον εαυτό σας στον καθρέφτη 10 φορές:
“Δεν θέλω να παρέχω παρηγοριά.
Θέλω να παρέχω υποστήριξη. ”
Ποια η διαφορά;

Λοιπόν, η παρηγοριά υποδηλώνει την επιθυμία να απελευθερώσετε κάποιον από τον πόνο του και να τον κάνετε να αισθανθεί λιγότερο δυσαρεστημένος, ενώ η στήριξη συνεπάγεται της επιθυμίας να παρέχετε βοήθεια. Πιθανότατα να είστε καλοί στα λόγια παρηγοριάς (όλοι είμαστε), έτσι ώστε όταν πλησιάζετε κάποιον που θρηνεί το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να καταφύγετε σε λόγια αισιοδοξίας. Θέλετε να πάρετε μακριά τον πόνο τους και έτσι πιάνετε τον εαυτό σας να λέει πράγματα που ”χρυσώνουν το χάπι”και τα οποία αρχίζουν με την λέξη”τουλάχιστον”. Κοινοτοπίες και εμπνευσμένες δηλώσεις μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, αλλά συχνά ελαχιστοποιούν τη σοβαρότητα της απώλειας ενός ατόμου και σας κάνουν να φαίνεστε σαν να μην νοιάζεστε ή δεν δίνετε προσοχή στην πραγματικότητα που στέκεται μπροστά σας.

Αντί να προσπαθείτε να παρηγορήσετε το πρόσωπο που θρηνεί, σας συνιστούμε να εστιάσετε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να προχωρήσει μέσα από τον πόνο. Δοκιμάστε ξεκινώντας με τα ακόλουθα τρία βήματα:

1. Επαναλάβετε:
“Δεν θέλω να παρέχω παρηγοριά.
Θέλω να παρέχω υποστήριξη”.

2. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
• Τι είδους υποστήριξη είναι κατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα ή / και την σχέση μου με το πρόσωπο που βιώνει το πένθος;
• Τι φαίνεται ο φίλος μου ή το μέλος της οικογένειας να χρειάζονται; Συναισθηματική υποστήριξη; Υλικοτεχνική υποστήριξη; Και τα δύο;
• Σε τι είμαι πιο καλός; Τι είμαι πιο ικανός να παρέχω; Τι δυνάμεις έχω που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες;

3. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν:
• Δείξτε φροντίδα και συμπόνια:
Κανείς δεν ξέρει τα τέλεια λόγια που πρέπει να πει.
Δώστε έμφαση στην στήριξη του άλλου προσώπου με τη φροντίδα και τη συμπόνια. Ρωτήστε πως νιώθει και απλά ακούστε τι έχει να πει.
• Η παροχή συγκεκριμένης βοήθειας:
Είναι καλό να ζητήσετε από το πρόσωπο που θρηνεί για να σας ενημερώσει για ό, τι χρειάζεται.Είναι πολύ πιο χρήσιμο να προσφέρετε συγκεκριμένη βοήθεια.
Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε και στη συνέχεια απλά προχωρήστε και προσφέρετε.
• Ενεργή Ακρόαση:
Μιλώντας σε κάποιον που θα ακούσει, είναι μερικές φορές ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα άτομο.
Μπορεί να αισθανθείτε σαν να πρέπει να δώσετε απαντήσεις, αλλά συχνά έχοντας την ευκαιρία να μιλήσεις για ότι σε απασχολεί μπορεί να βοηθήσει κάποιον να οργανώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
• Να είστε παρόντες:
Κάντε κατανοητό ότι μπορούν να σας καλέσουν ανά πάσα στιγμή σας χρειαστούν.
Ακολουθήστε τα συνθήματά τους. Αν δεν θέλουν να μιλήσουν μην τους πιέζετε.
• Θυμηθείτε:
Η θλίψη διαρκεί για πάντα και οι άνθρωποι συχνά συνεχίζουν να αγωνίζονται για μήνες και χρόνια μετά το θάνατο.
Συνεχίστε να τους επισκέπτεστε, ιδιαίτερα τις ημέρες που μπορεί να είναι δύσκολες, όπως γενέθλια, επετείους, Ημέρα της Μητέρας ή Ημέρα του Πατέρα και ειδικές εκδηλώσεις. Αυτό θα στείλει το μήνυμα ότι έχετε κατανοήσει και αποδεχθεί τον πόνο τους.

Μην φοβάστε να αναφέρετε το πρόσωπο που έχει πεθάνει λέγοντας το όνομά του και μιλώντας για τις αναμνήσεις σας από αυτό.
Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους ανθρώπους είναι να τους ζητήσετε να σας πουν, τι χρειάζονται.

Πηγή: http://www.whatsyourgrief.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ