fbpx

Πώς να έχετε πολιτισμένη σχέση με τη μητριά των παιδιών

| 23 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Στην ατελείωτη μάχη μαμάς-μητριάς, και οι δύο γυναίκες είναι κατά κάποιο τρόπο, «ηττημένες». Οι μαμάδες συνήθως θεωρούνται καταθλιπτικές, χειριστικές και άτομα που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα και φέρουν τη ταμπέλα της ζηλιάρας.

Από την άλλη οι μητριές, κρίνονται αυστηρά από την ηλικία, την εμφάνιση ή τη γονεϊκή τους εμπειρία ενώ είθισται ο κόσμος να τις βλέπει ως αυτές που διαλύουν σπίτια, ανεξάρτητα αν γνώρισαν τους συντρόφους ή συζύγους τους, πολύ μετά το διαζύγιό τους.


ADVERTISEMENT

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο γυναίκες, είναι άνθρωποι με ανάγκες και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Πιθανόν να επιτίθεται η μία στην άλλη σε μια προσπάθεια να προστατέψει η κάθε μία τον εαυτό της από τον φόβο, τον εκνευρισμό ή την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά καλή σε αυτό που κάνει. Δεν είναι εύκολο να συνυπάρχει κανείς σε μια μικτή οικογένεια, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός και τα αντίποινα, να προσθέτουν στη σχέση τους, ακόμη μεγαλύτερο δράμα.

Παρ’ όλο που οι διενέξεις είναι μια άβολη πραγματικότητα, είναι και μια σημαντική ευκαιρία για ωρίμανση και αποκατάσταση των σχέσεων κι αυτό, από τη θέση της μητέρας, μπορείτε να το πετύχετε ως εξής:

Αποδεχτείτε την ύπαρξη της μητριάς στη ζωή των παιδιών σας
Μπορεί να μην τη συμπαθείτε, αλλά είναι μέρος της οικογένειας των παιδιών σας. Πιθανόν να μην αποχωρήσει σύντομα από τη ζωή τους επομένως όσο περισσότερο αντιστέκεστε, τόσο εκείνη και ο πρώην σας, θα δένονται μεταξύ τους, στη προσπάθειά τους, να σας αντιμετωπίσουν. Πάρτε βαθιά ανάσα, σφίχτε τα δόντια και αποδεχτείτε το γεγονός ότι απλά υπάρχει στη ζωή σας.


ADVERTISEMENT

Προσαρμόστε ανάλογα τη συμπεριφορά σας
Έχετε την επιλογή να δείτε τα πράγματα από τη θετική ή από την αρνητική τους πλευρά. Μπορεί στη περίπτωσή σας, η μητριά να είναι ο λόγος που τέλειωσε ο γάμος σας αλλά καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή, συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών σας. Αναζητήστε τα θετικά της σημεία και προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα για να αλλάξουν και εκείνα. Είναι δύσκολο αλλά σκεφτείτε το καλό των παιδιών σας.

Προσεγγίστε τη
Εάν θέλετε να έχετε μια πιο παραγωγική σχέση μαζί της, πρέπει να βγείτε από τη βολή σας και να κάνετε τη πρώτη κίνηση. Γιατί εσείς; Διότι πιθανόν να σας φοβάται. Δεν τη συμπαθείτε. Εσείς είστε η μαμά και έχετε προϊστορία με τον άντρα της. Μπορεί να μην το παραδεχτεί ποτέ  αλλά αυτά από μόνα τους, είναι αρκετά για να την κάνουν να νιώσει ανασφάλεια. Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε τη για καφέ.Μπορεί να μην είστε τόσο διαφορετικές όσο νομίζετε!

Ειλικρίνεια και επικοινωνία
Εάν έχετε τη δυνατότητα να της ανοιχτείτε και να της μιλήσετε για όσα σας ανησυχούν στη σχέση σας μαζί της, κάντε το. Εάν όχι, μια τυπική προσέγγιση είναι ιδανική.  Εξηγήστε της, τους φόβους σας αλλά και συζητήστε μαζί της για τις αρχές που έχετε δώσει στα παιδιά σας αλλά και τι θα θέλατε να τηρηθεί στη καθημερινότητα και στο πρόγραμμά τους. Δεν χρειάζεται να γίνετε φίλες, αλλά αυτή η επικοινωνία έστω και τυπικά, θα βοηθήσει πολύ όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Και μην ξεχνάτε όταν κάνει κάτι καλό σε σχέση με τα παιδιά, να την επιβραβεύετε.

Μια πολιτισμένη και παραγωγική σχέση ανάμεσα στη μαμά και στη μητριά, θα διαμορφώσει καλύτερες σχέσεις μέσα σε κάθε οικογένεια ενώ τα παιδιά δεν θα νιώθουν διχασμένα ή ότι πρέπει να διαλέξουν. Επιπλέον, ο πατέρας των παιδιών, θα έχει ένα θέμα λιγότερο να τον απασχολεί ενώ μητέρα και μητριά, θα νιώθουν ασφαλείς στο ρόλο που κάθε μία καλείται να υπηρετήσει.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ