fbpx

Όταν ο μονογονέας κρύβει την ύπαρξη του παιδιού του

ADVERTISEMENT

Όσο αδιανόητο και αν ακούγεται, υπάρχουν μονογονείς που νιώθουν αμήχανα για την οικογενειακή τους κατάσταση κυρίως από φόβο για την αντίδραση του κόσμου, με αποτέλεσμα να κρύβουν την ύπαρξη του παιδιού τους, από τον περίγυρο ή τον/τη σύντροφό τους. Ένα τέτοιο γράμμα έφτασε στο Singleparent.gr και η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, εξηγεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία ανύπαντρη μητέρα και πώς μπορεί να τις διαχειριστεί με θάρρος, στη ζωή.

Ερώτημα
“Λέγομαι Μαίρη, είμαι 27 ετών και είμαι ανύπαντρη μητέρα εδώ και 12 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα έχω κόμπλεξ με αυτό και ντρέπομαι να το πω σε νέους φίλους και γνωστούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν το παρελθόν μου. Για λόγους εργασίας, δεν μένω στην ίδια πόλη με τη κόρη μου, πράγμα το οποίο με διευκολύνει να το κρύβω για να μην “παρεξηγηθώ”. Τον τελευταίο χρόνο λοιπόν, έχω μια σχέση η οποία δεν γνωρίζει ούτε αυτή για την ύπαρξη της κόρης μου. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να το μοιραστώ μαζί του όμως πάντα διστάζω γιατί φοβάμαι την αντίδρασή του. Όσο ο καιρός περνάει, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Δεν ξέρω πλέον πώς να το διαχειριστώ. Πώς θα μπορούσα να αποβάλλω αυτό το κόμπλεξ για να μπορέσω να το μοιραστώ με τον σύντροφό μου και να μην κρύβομαι άλλο;”


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Αρκετές  γυναίκες αποφασίζουν για διάφορους λόγους να αποκτήσουν ένα παιδί εκτός γάμου αναλαμβάνοντας οι ίδιες πλήρως την ευθύνη της ανατροφής του έχοντας συχνά σαν βασικούς συμπαραστάτες τους γονείς τους. Κάποιοι  λόγοι που τις οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής  μερικές αισθάνονται ότι έχουν περάσει τα χρόνια χωρίς να καταφέρουν να  δημιουργήσουν κάποια σοβαρή σχέση και το ενδεχόμενο   να μείνουν άτεκνες λόγω του ότι η ηλικία προχωρά τις τρομοκρατεί , κάποιες άλλες  έχουν αφοσιωθεί στη καριέρα τους έχοντας αφήσει πίσω το θέμα της οικογένειας, ή σε κάποιες περιπτώσεις  έχουν  μια σοβαρή σχέση που δεν πήγε καλά ενώ η γυναίκα ήταν έγκυος, αποφάσισε λοιπόν να κρατήσει το παιδί κά. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία που είναι απόλυτα σεβαστή. Η απόφαση  ωστόσο να μεγαλώσει ένας γονιός μόνος ένα παιδί δεν είναι διόλου απλή , απαιτεί θάρρος, υπομονή, και αυταπάρνηση.  Η ανύπαντρη μητέρα έχει να διαχειριστεί εκτός από τη μοναξιά της, την έλλειψη ενός συντρόφου για να μοιραστεί τις ευθύνες καθώς και τις ερωτήσεις του παιδιού της για το πατέρα που δεν γνώρισε, που το εγκατέλειψε, που δεν ενδιαφέρθηκε και δεν το αγάπησε.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εφήβων που για κάποιους λόγους φέρνουν στη ζωή ένα παιδί χωρίς να είναι στη πλειοψηφία έτοιμες , είτε επειδή έμειναν έγκυες χωρίς να το καταλάβουν ή επειδή δεν αποκάλυψαν έγκαιρα την κύηση στους γονείς τους κα. Η εφηβική εγκυμοσύνη συνήθως υποδηλώνει την έναρξη σεξουαλικών σχέσεων χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντισύλληψης και   δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στους έφηβους και των δύο φύλων. Από τη μια αισθάνονται την ευθύνη επειδή θα γίνουν γονείς και από την άλλη πανικό για την αποκάλυψη της κύησης  στους γονείς τους  αλλά και για τις συνέπειες. Συνήθως οι γονείς της έφηβης μετά από ώριμη σκέψη και σοβαρό προβληματισμό αποφασίζουν να δοθεί μια λύση παρά τις όποιες αμφιβολίες και τους δισταγμούς τους. Απευθύνονται στο γυναικολόγο της μητέρας και διακόπτουν τη κύηση. Αυτή η απόφαση προκαλεί στην έφηβη θλίψη, απογοήτευση και ενοχές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που φέρνουν στο κόσμο το παιδί τους μετά από προτροπή των γονιών τους προσδοκώντας στη βοήθεια τους, συνηθέστερα όμως  επειδή η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη και επιβάλλεται να συνεχιστεί .


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση σας  γίνατε μητέρα πάρα πολύ νωρίς , στην εφηβεία σας  , και ίσως  αυτή η εμπειρία ήταν  τραυματική για εσάς.  Καταλαβαίνω ότι είστε πολύ νέα και έχετε ανάγκη να ζήσετε , ίσως θα επιθυμούσατε να διαγράψετε το παρελθόν που σας έχει πληγώσει και σας κάνει να αισθάνεστε διαφορετική από τους συνομηλίκους σας.

Συνήθως οι εφηβικές κυήσεις αποτελούν τραυματική εμπειρία για τους εμπλεκόμενους έφηβους . Πολύ σπάνια ο  έφηβος αισθάνεται έτοιμος να προχωρήσει στην απόκτηση ενός παιδιού καθώς είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη σε μια φάση κρίσιμη της ζωής  που προσπαθεί να δομήσει τη ταυτότητά του, κάνει τα πρώτα βήματα στην ερωτική του ζωή, διεκδικεί ελευθερίες από τους γονείς. Στις  περιπτώσεις που για διάφορους λόγους λαμβάνεται η απόφαση να προχωρήσει η εγκυμοσύνη συνήθως οι γονείς της έφηβης αναλαμβάνουν το μεγάλωμα του νέου μέλους της οικογένειας, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η ζωή της εφήβης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιαγιά παππούς ουσιαστικά να λειτουργούν ως μεγάλοι γονείς προσφέροντας την στήριξη στο παιδί τους και την αγάπη στο εγγόνι τους, παρότι και οι ίδιοι δεν φανταζόντουσαν αυτό που θα συνέβαινε.  Η σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ του εφήβου γονιού και του παιδιού του εξαρτάται από το πώς βίωσε αυτή την εμπειρία και πως θα προχωρήσει τη ζωή του.

Η κόρη σας βρίσκεται στο κατώφλι της εφηβείας , καταλαβαίνει πολλά και ίσως σας ζητήσει εξηγήσεις . Γιατί μαμά με έφερες στη ζωή αφού δεν με ήθελες,  αναλογιστείτε τί απάντηση θα της δώσετε …

Είναι σημαντικό που το παιδί ζει σε ένα σταθερό περιβάλλον με μια γιαγιά και ένα παππού  που το μεγαλώνουν με αγάπη και στοργή υποκαθιστώντας το γονεικό ρόλο.

Αγαπητή φίλη  από το γραπτό σας φαίνεται ότι το μεγάλο μυστικό της εφηβείας  σας λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη ζωή σας. Θυμηθείτε δεν έχετε κάνει κάτι επιλήψιμο ή απρεπές …

Η ύπαρξη ενός παιδιού στη ζωή μας είναι πηγή ευτυχίας, χαράς, ευλογία. Δεν ευθύνεται σε καμιά περίπτωση το ίδιο επειδή το φέραμε στη ζωή. Πολλές φορές  κάνουμε  επιλογές που μας δυσκολεύουν ή έχουμε εξαναγκαστεί από τις συνθήκες ή δεν το περιμέναμε, όσο όμως και να  το αρνείστε, το παιδί αυτό υπάρχει  ακόμη και αν μεγαλώνει  σε μια άλλη πόλη .  Αυτή η στάση που έχετε υιοθετήσει δεν σας επιτρέπει να συνεχίσετε τη ζωή σας ελεύθερη , χαρούμενη χωρίς ενοχές και αγωνία μήπως αποκαλυφθεί το μυστικό . Μήπως έφθασε η στιγμή να το δείτε με άλλο πρίσμα. Θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτή την εμπειρία  και να αποδεχθείτε αυτό που έχει συμβεί αλλά και να διαμορφώσετε τη σχέση με το παιδί σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διεκδικήσετε το μερίδιο της ευτυχίας που σας αξίζει στη ζωή.  Σε κάθε σοβαρή σχέση που δημιουργείτε στο  φιλικό ή ερωτικό τομέα δεν έχετε λόγο να κρύβετε  αυτή τη πτυχή της ζωής σας. Η μητρότητα αποτελεί πλεονέκτημα που αμέσως  σας βάζει σε προνομιακή θέση  σε σχέση με τους συνομηλίκους σας.

Δεν ξέρω την ακριβή προσωπική σας ιστορία όμως  επειδή βλέπω ότι είστε εξαιρετικά προβληματισμένη θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο στη περιοχή σας.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ