fbpx

Ο ψυχισμός της μητέρας που εμποδίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα

| 18 Μαρτίου 2016
ADVERTISEMENT

Σε αρκετές περιπτώσεις μετά από ένα διαζύγιο, ακολουθεί γονεϊκή αποξένωση. Ως γονεϊκή αποξένωση ορίζεται η συστηματική δυσφήμιση του άλλου γονέα, από τον γονέα που ζει με τα παιδιά μετά την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, με την πρόθεση να αποξενωθούν τα παιδιά από τον γονέα που δεν ζει μαζί τους και να διακοπεί ή περιοριστεί η μεταξύ τους επικοινωνία.

Αρκετοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν μία μητέρα (η αναφορά στην μητέρα γίνεται επειδή τις περισσότερες φορές εκείνη έχει την επιμέλεια των παιδιών) στο να παρεμποδίσει την επικοινωνία παιδιών-πατέρα.Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω:


ADVERTISEMENT

-Η μητέρα νιώθει θυμό επειδή εκείνος διέκοψε την έγγαμη συμβίωση και χρησιμοποιεί τα παιδιά ως «όπλα» για να εκφράσει την οργή της.

-Η μητέρα νιώθει προδομένη,θυμωμένη και απογοητευμένη που ενδεχομένως ο πρώην σύζυγος ήταν άπιστος ή βρήκε μία νέα σύντροφο και με αυτό τον τρόπο τον εκδικείται και τον τιμωρεί.

-Η μητέρα απαιτεί χρήματα ή άλλα περιουσιακά οφέλη από τον πατέρα και χρησιμοποιεί τα παιδιά ως μέσο στις διαπραγματεύσεις της για την απόκτηση τους.


ADVERTISEMENT

-Η μητέρα ζηλεύει για την αγάπη και τα δώρα που ο πατέρας προσφέρει στα παιδιά αλλά όχι στην ίδια.

-Αισθάνεται απογοητευμένη από τον πρώην σύζυγο και πιστεύει ότι είναι ανάξιος.Σκέφτεται ότι όπως απογοήτευσε την ίδια θα απογοητεύσει και τα παιδιά.Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διαστρεβλωμένη πεποίθηση ότι ένας κακός σύντροφος είναι απαραίτητα και κακός πατέρας.

-Η μητέρα φοβάται ότι τα παιδιά αν βρίσκονται σε επαφή με τον πατέρα τους θα την εγκαταλείψουν και θα προτιμήσουν τον ίδιο.

-Η αναφορά ή η επικοινωνία με τον πατέρα είναι μια σταθερή υπενθύμιση της αποτυχημένης σχέσης της που προτιμά να ξεχάσει το συντομότερο δυνατόν.

Ό,τι και να ισχύει σε κάθε περίπτωση οι αρνητικές συνέπειες είναι ίδιες στον ψυχισμό των παιδιών και η αίσθηση διχασμού είναι από τις εντονότερες πιέσεις που μπορεί να βιώσουν. Θυμηθείτε πως είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να διατηρεί σχέσεις τόσο με τη μητέρα του όσο και με τον πατέρα του. Αν δεν υπάρχει κανένα είδος επαφής με τον γονέα, το παιδί μπορεί να βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα. Όταν ένα παιδί δεν μαθαίνει νέα από το γονιό που λείπει, καλύπτει το κενό με φαντασιώσεις. Έτσι μπορεί να διαμορφώσει μια νοερή εικόνα του απόντα γονιού που δεν είναι πάντα ρεαλιστική και να κατηγορεί τον εαυτό του ή να αισθάνεται ότι το έχουν απορρίψει.

Τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ήδη τις αλλαγές που φέρνει ένα διαζύγιο που από μόνο του είναι ψυχοπιεστικό γεγονός.Ας μην τους προσθέτουμε ένα επιπλέον φορτίο που δεν μπορούν να σηκώσουν.Χρειάζονται την αγάπη,την φροντίδα και την προσοχή και των δυο γονιών. Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τον πατέρα γεννά επιπλέον συναισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, θυμού, ενοχών και σύγχυσης, παρόλο που μπορεί να μην τα εκφράζουν. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο.

Μην ξεχνάτε πως είναι δικαίωμα κάθε παιδιού να διατηρεί επαφές και με τους δύο γονείς και απαραίτητη προϋπόθεση για την συναισθηματική σταθερότητά του αλλά και για την δημιουργία μετέπειτα υγιών ενήλικων σχέσεων. Τα παιδιά ωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την τακτική επαφή και με τους δύο γονείς. Το παιδί που νιώθει ότι δέχεται την αγάπη και τη φροντίδα και των δυο γονέων, θα αισθάνεται πιο ασφαλές και θα διαθέτει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση και δεν βασανίζεται από ανασφάλειες, είναι ικανό να χαρεί τη ζωή του, να μάθει νέα πράγματα, να δημιουργήσει φιλίες και, αργότερα, να χτίσει σταθερές και υγιείς σχέσεις.

Να θέτετε το όφελος και το συμφέρον του παιδιού σας στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας. Προσπαθήστε να μην εμπλέκετε τα παιδιά στις διαφωνίες σας και να μην τα καθιστάτε αντικείμενο των συγκρούσεών σας.

Xριστίνα Βαγενά
ΜSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Βασιλέως Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2311 242092
Email: e-mail: vagenachristina@yahoo.com
Facebook: Χριστίνα Βαγενά- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Η κυρία  Χριστίνα Βαγενά, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ