fbpx

Μπαμπάς στα 50

| 18 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που αγχώνονται για το βιολογικό τους ρολόι, και οι άντρες αντιμετωπίζουν διάφορους φόβους μην τυχόν και γίνουν μπαμπάδες σε μεγάλη ηλικία. Είτε γιατί κάποιοι δεν βρίσκουν τη γυναίκα που θεωρούν κατάλληλη για σχέση και οικογένεια είτε γιατί ορισμένοι άλλοι έχουν ήδη παιδιά από άλλο γάμο και παντρεύονται για δεύτερη φορά με μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα, οι πιθανότητες για έναν άντρα να γίνει μπαμπάς στα 50 του, ολοένα και αυξάνουν.

Ο Αλέξανδρος είναι 38 ετών, σύμβουλος σε Πολυεθνική εταιρία, έχει σχέση με μια κοπέλα 29 ετών που τώρα ανοίγει τη δική της επιχείρηση και προς το παρόν, εκείνη δεν θέλει οικογένεια. Ο Αλέξανδρος όμως, αρχίζει να αγχώνεται ότι είτε δεν θα γίνει πατέρας ποτέ, είτε θα γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία και εκείνος θέλει οπωσδήποτε να γίνει μπαμπάς καθώς θεωρεί πως είναι αυτό που του λείπει για να τον κάνει ευτυχισμένο. Ο δε περίγυρός του που αποτελείται από φίλους του παντρεμένους ή διαζευγμένους με παιδιά, εντείνει την επιθυμία του, καθώς όπως λέει «Θα έπρεπε να έχω οικογένεια τώρα», μια αγωνία που συνήθως εκφράζουν οι γυναίκες.


ADVERTISEMENT

Καθώς η ηλικία των ανθρώπων που γίνονται γονείς, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, το ερώτημα που πλανάται είναι «Πόσο μεγάλος είναι για να γίνει κάποιος γονιός;» με τη κοινωνία να αποστρέφεται τη γυναίκα που γίνεται μητέρα στα 45 ή και στα 50 της και όχι τόσο, τον άντρα. Αλλά ας το παραδεχτούμε: Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που γίνονται γονείς σε μεγάλη ηλικία είτε γιατί δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο όλα αυτά τα χρόνια ή γιατί έτσι επέλεξαν προκειμένου πρώτα να χτίσουν τη καριέρα τους. Με τη σύγχρονη μορφή οικογένειας να εξαπλώνεται συνεχώς, και οι άντρες πια γίνονται μπαμπάδες σε μεγαλύτερη ηλικία. Το βιολογικό ρολόι που λέμε, υπάρχει και χτυπάει μέσα σε όλους, ειδικά στους ανθρώπους που μετά από έναν αποτυχημένο γάμο βρίσκουν την ευτυχία στο πρόσωπο ενός καινούριου συζύγου και θέλουν να τα κάνουν όλα απ’ την αρχή.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που με κάνουν να ανησυχώ» λέει ο Αλέξανδρος. «Ο ένας είναι κοινωνικός. Όσο οι φίλοι μου, άρχισαν να κάνουν παιδιά τα κοινωνικά πρότυπα άρχισαν να οδηγούνται από τα παιδιά τους και αν δεν έχεις κι εσύ δικά σου παιδιά τουλάχιστον στην ίδια ηλικία, είναι δύσκολο να ακολουθήσεις» λέει. Από την άλλη ο Αλέξανδρος αποδίδει την επιθυμία του να κάνει παιδί άμεσα, στο γεγονός ότι φοβάται πως στα 50 του δεν θα έχει την ίδια ενέργεια και αντοχή να παίξει με ένα παιδί και να ασχοληθεί πιο ενεργά μαζί του.

Εκτός φυσικά από τη κοινωνική διάσταση του θέματος, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια στα παιδιά (1 στα 88 στην Αμερική) έχουν συνδεθεί με τη πατρότητα στη μέση ηλικία. Ενώ δηλαδή οι πιθανότητες για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο παιδί, αυξάνονται όταν η μητέρα είναι 40+, στη περίπτωση που ο πατέρας είναι μεγάλος ηλικιακά, αυξάνονται στο παιδί οι πιθανότητες για ψυχιατρικές και αναπτυξιακές δυσλειτουργίες (Πηγή:http://healthland.time.com/2012/08/23/older-fathers-linked-to-kids-autism-and-schizophrenia-risk/).


ADVERTISEMENT

Ο Γιάννης 50 ετών είναι μπαμπάς της Νεφέλης 15 ετών και ενός μπέμπη 14 μηνών. Τη Νεφέλη την απέκτησε από τον πρώτο του γάμο, ενώ πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε με την Αντωνία 35 ετών , με την οποία απέκτησε και το δεύτερο παιδί του ενώ για την Αντωνία είναι το πρώτο. «Ακούω διάφορα σχόλια, ο κόσμος είναι λίγο μουδιασμένος. Εντάξει δεν τους παρεξηγώ, δεν έχουν άδικο ότι όντως ένας μπαμπάς δεν έχει τις ίδιες αντοχές στα 50 του απ’ ότι στα 30 του. Η όρεξη όμως και η διάθεση δεν έχουν ηλικία. Βλέπω συγγενείς με τα μισά μου χρόνια που έχουν παιδιά και ούτε που ασχολούνται. Το να είσαι καλός πατέρας δεν είναι θέμα ηλικίας» λέει. Πόσο όμως επηρεάζεται η κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου μέσης ηλικίας, από τον ερχομό ενός μωρού; «Οι φίλοι μου πια έχουν παιδιά στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο και δεν μπορώ να τους ακολουθήσω στα καφενεία και στις ταβέρνες γιατί είμαι συνέχεια ξενυχτισμένος λόγω του μωρού. Τα παιδιά τους είναι ανεξάρτητα, έχουν τις δικές τους παρέες και δεν έχουμε κοινά σημεία επαφής, τα παιδιά τους μπορούν να παίξουν με τη Νεφέλη αλλά όχι με το μωρό. Εδώ δεν μπορεί να παίξει η Νεφέλη με το μωρό!» λέει και συνεχίζει «Ούτε φίλους μικρότερης ηλικίας έχω, να πω ότι θα κάνουν παρέα τα παιδιά μας γιατί είμαι 50 και οι παρέες μου αποτελούνται από συνομήλικους. Ελπίζω στον φιλικό κύκλο της γυναίκας μου!» λέει αστειευόμενος.

Κι αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, που συνδέεται με τη πατρότητα στη μέση ηλικία. Προσωπικά είμαι ο μόνος γονιός στο σχολείο της κόρης μου που έχει γκρίζα μαλλιά. «Εσύ είσαι ο μπαμπάς της Μαρίας;» με ρώτησε ένα κοριτσάκι καθώς βγαίναμε με τη Μαρία από το σχολείο, μια ερώτηση που τη βρήκα αστεία γιατί μου έδειξε ότι το παιδί δεν ήταν σίγουρο αν ήμουν ο πατέρας ή ο παππούς. Η δε ιστορία, έχει καταγράψει διάσημους άντρες που έγιναν μπαμπάδες σε μεγάλη ηλικία όπως ο Paul McCartney στα 61 του ή ο Rod Stewart στα 66 του χωρίς να το αναφέρω για να συγκριθώ μαζί τους ή για να περάσω το μήνυμα πως επειδή είναι διάσημοι πρέπει ο κόσμος να τους μιμηθεί, αλλά για να δείξω ότι οι άνθρωποι αυτοί, παρά την ηλικία τους, συνεχίζουν να είναι ενεργοί και ότι αυτό δεν τους εμπόδισε να κάνουν γερά παιδιά.

Η πατρότητα σε μεγάλη ηλικία δεν είναι κάτι κακό. Τα ποσοστά τεστοστερόνης πέφτουν κατά 1% το χρόνο, κάνοντας έναν άντρα λιγότερο αντιδραστικό και περισσότερο υπομονετικό, που σημαίνει ότι ένας πατέρας μέσης ηλικίας μπορεί να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα παιδιά του απ’ ότι ένας μικρότερος μπαμπάς, χωρίς φυσικά αυτό να ακυρώνει τους άντρες που ανήκουν στη πλειοψηφία όσων απέκτησαν παιδί στα 30 και στα 35 τους. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, το πόσο καλός μπαμπάς θα είναι ένας άντρας, πόσο αφοσιωμένος και ενεργός, είναι κυρίως θέμα χαρακτήρα και όχι ηλικίας. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για μία μητέρα, σήμερα!

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://healthland.time.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ