fbpx

Μήπως “ευνουχίζεις” τους άντρες;

| 30 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλές γυναίκες μόνες. Γυναίκες, όμορφες, δυναμικές, με αυτοπεποίθηση, οικονομικά ανεξάρτητες, με πολλούς διαφορετικούς ρόλους, συνήθως με έντονη κοινωνική ζωή αλλά μόνες. Γυναίκες που κάποιες στιγμές (ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται ανοιχτά)  αναρωτιούνται: ….μήπως ευνουχίζω τους άντρες;….τι φταίει και δεν προχωρούν οι σχέσεις μου….μήπως είμαι αυταρχική; ….τι κάνω λάθος; …Για κάποιες η μοναξιά είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί , κάποιες άλλες απολαμβάνουν τη μοναξιά, την ησυχία και την ηρεμία.

Οι άντρες από την άλλη παραπονιούνται ότι οι γυναίκες έχουν χάσει το ρόλο τους, ότι έχουν γίνει επιθετικές, ότι δεν τους αφήνουν χώρο για πρωτοβουλίες, ότι θέλουν να τους αλλάξουν  κ.ά.  Είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο φύλων, απλά οι άντρες το βιώνουν πιο ψύχραιμα ενώ οι γυναίκες πιο έντονα γιατί έχουν την ανάγκη για συναισθηματική ανασφάλεια και υποστήριξη κάτι που δύσκολα βρίσκεται στις μέρες μας!


ADVERTISEMENT

Τι φταίει λοιπόν;

Φυσικά και φταίει η εποχή με τους ρυθμούς ζωής που επιβάλλει και η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων. Φταίει σίγουρα και η αντρική συμπεριφορά.

Όμως στις σχέσεις δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας! …σαφώς ο καθένας έχει διαφορετικό ποσοστό συμμετοχής στο ότι δεν προχωρά καλά η σχέση, όμως ευθύνη έχουν πάντα και οι δύο πλευρές. Οι γυναίκες σήμερα παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία 30-35 χρόνων, χωρίζουν πιο εύκολα. Πολλές φορές αποφασίζουν να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους. Όσο μεγαλώνουν γίνονται πιο απαιτητικές με τους άλλους , λιγότερο ευέλικτες,  περισσότερο δύσκολες στις προσωπικές σχέσεις. Το sex πάλι υπάρχει παντού μπορεί κανείς να το έχει χωρίς σχέση ή γάμο, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς συναισθηματικές επενδύσεις.


ADVERTISEMENT

Για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει πρώτα να το εντοπίσεις και να το συνειδητοποιήσεις. Ξεκινάμε τον εντοπισμό του προβλήματος από το να εστιάσουμε στις

Γυναικείες συμπεριφορές που μπορεί να ευνουχίζουν τους άντρες στη σχέση ή στο γάμο:

  • Η παντοδύναμη γυναίκα που τα καταφέρνει, τα προλαβαίνει, τα ξέρει όλα…όταν τα καταφέρνει τόσο καλά παντού….δίνει την εντύπωση πως δεν υπάρχει χώρος  κι ανάγκη να σχετιστεί.
  • Η  γυναίκα που δεν ζητά βοήθεια και δείχνει υπερβολικά αυτάρκης, άρα η σχέση δεν είναι το ζητούμενο, άρα γιατί να παλέψεις ως άντρας με τόσες πολλές πιθανότητες ακύρωσης;
  • Ο υπερβολικός δυναμισμός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση. Τα πολύ δυναμικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στο ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, είναι καταστροφικά όταν μεταφέρονται στη συντροφική σχέση.
  • Η υπερβολική ανάληψη πρωτοβουλιών που δεν αφήνει περιθώρια στο σύντροφο να νιώσει χρήσιμος σε κάτι…
  • Ο αυταρχισμός ο οποίος μπορεί να πηγάζει από τα εργασιακά επιτεύγματα…αφού ‘ξέρω’ στη δουλειά μου, ‘ξέρω’ και στη σχέση…
  • Συχνά δεν μένουν σε σχέσεις μη ικανοποιητικές κάτι που βάζει ψηλά τον πήχη για το νέο υποψήφιο σύντροφο.
  • Δίνει ελάχιστα στη σχέση και περιμένει ο άλλος να προσπαθήσει πολύ.
  • Δεν δέχεται ιδιαιτερότητες του άλλου θέλει να τον αλλάξει.
  • Όταν η γυναίκα φέρνει περισσότερα χρήματα στο σπίτι ή όταν ο άντρας είναι άνεργος εκεί θέλει αρκετή προσπάθεια ώστε ο σύντροφος να μη νιώσει ευνουχισμένος.  Δεν χρειάζεται να προβάλλει συνέχεια τον  εαυτό της , να υποτιμά, να συγκρίνει και να ζυγίζει συνέχεια τα μικρά κι ασήμαντα.

Μια γυναικεία φιγούρα με αυταρχική και  παντοδύναμη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο γιό ή τους γιούς. Όταν δεν του αφήνει χώρο για πρωτοβουλίες και αποφασίζει για όλα δημιουργεί ένα ευνουχισμένο άντρα με κύρια χαρακτηριστικά: άτολμος, άβουλος, υποταγμένος, ήσυχος, μαλθακός, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που εγκαταλείπει τα θέλω του και υποτάσσεται σε αυταρχικές προσωπικότητες.

Σταδιακά βλέπουμε ότι όλο και περισσότερο μπερδεύονται οι ρόλοι των δύο φύλων. Ο παραδοσιακός ρόλος του άνδρα κυνηγού τείνει να εξαφανιστεί, η γυναίκα πλέον διεκδικεί πιο εύκολα, απορρίπτει ωστόσο και πιο εύκολα. Αυτή η εγωιστική συμπεριφορά της γυναίκας ουσιαστικά την απομακρύνει από τις πραγματικές συναισθηματικές της ανάγκες. Οι γυναίκες σήμερα ρίχνονται με όρεξη και  πάθος στον εργασιακό- επαγγελματικό στίβο και δεν καλλιεργούν άλλες αρετές του γυναικείου φύλου, αρετές  εξαιρετικά σημαντικές στις ανθρώπινες σχέσεις. Ξεχνούν την υπομονή, την φροντίδα, τη δοτικότητα, το σεβασμό, την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων και πολλά άλλα. Στην τελική η συμπεριφορά τους τείνει να γίνει πιο ‘αντρική’ από αυτή των ανδρών.

Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν χρόνο, φροντίδα και συναισθηματική επένδυση, δεν γίνονται από μόνες τους καλές, ικανοποιητικές χωρίς κόπο και προσπάθεια. Όταν καθένας κλείνεται στον κόσμο του οι σχέσεις δεν προχωρούν, για να γίνει αυτό πρέπει ο ένας να μπει και να κατανοήσει τη θέση και τον κόσμο του άλλου.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
Δροσοπούλου 5 Λαμία
Τηλέφωνο: 2231046812
Κινητό: 6945916860
Email: maskarlatou@gmail.com
Web: http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Η κυρία Μαρία Σκαρλάτου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ