fbpx

Μην το πείς στον μπαμπά: Ένα σημαντικό λάθος στο διαζύγιο

| 19 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

“Η μαμά μου είπε να μη σου το πω”

“Ο μπαμπάς είπε ότι πρέπει να είναι το μυστικό μας.”


ADVERTISEMENT

Ένα συγκεκριμένο βλέμμα ή χαμόγελο κάνει ιδιαίτερους τους δεσμούς μεταξύ γονιού και παιδιού, δεσμοί που χτίζονται και αναπτύσσονται μετά από χρόνια εμπιστοσύνης. Κι ενώ τα μικρά μυστικά μεταξύ των δύο, δεν είναι κάτι καινούργιο, και είναι συχνά αβλαβή, αυτά τα ίδια μυστικά μπορεί να πάρουν μια εντελώς διαφορετική σημασία όταν οι γονείς πάρουν διαζύγιο.

Μετά το διαζύγιο το, “Μην το πεις στη μητέρα σου ή μην το πεις στον πατέρα σου,” μπορεί να σημαίνει “Θέλω να έχω κάτι που να χρησιμοποιήσω ενάντια στον πατέρα σου,” ή “δεν θέλω η μητέρα σου να ξέρει τι κάνουμε για να μη μπορεί να επέμβει.”

Το “μην το πεις” θα μπορούσε να σημαίνει ” δεν θέλω η μητέρα σου να μάθει ότι έφυγα τριήμερο” ή “δεν θέλω ο πατέρας σου να μάθει ότι βγαίνω ραντεβού.” Ανεξάρτητα από το βαθύτερο νόημα, ή τις καλές προθέσεις του ομιλητή, το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να επιβαρύνει άδικα το παιδί, το οποίο έχει γίνει άθελά του, φύλακας των μυστικών. Η ερμηνεία του “Μην το πεις” σε ένα παιδί που οι γονείς του έχουν χωρίσει, είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα συναισθήματα και την ανάπτυξη του. Το να ζητήσεις από ένα παιδί να κρατήσει μυστικά από έναν γονέα, είναι σαν να το αναγκάζεις να επιλέξεις κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πίστη του στον έναν από τους δύο γονείς, ενώ δημιουργείται ένα περιβάλλον δυσπιστίας και θυμού προς και τους δύο γονείς. Αυτό συχνά οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεων, και δημιουργεί γόνιμο έδαφος για εχθρότητα και αγανάκτηση.


ADVERTISEMENT

Παράδειγμα#1: Μετά το διαζύγιό της, η μαμά συναντήθηκε με τον άντρα των ονείρων της. Αφού βγήκαν ραντεβού για κάποιο χρονικό διάστημα, τον συνέστησε παιδιά της, αλλά τους είπε, “Μην το πείτε στον μπαμπά σας”. Αφού συνάντησαν τον νέο φίλο της μαμάς και είδαν πόσο ευτυχισμένοι ήταν μαζί, τα παιδιά αναρωτήθηκαν, «Μήπως η μαμά ανησυχεί για τα συναισθήματά του μπαμπά;” “Μήπως η μαμά ανησυχεί ότι ο μπαμπάς δεν θα θέλει ο φίλος της, να είναι γύρω μας;” “Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τον φίλο της και δεν πρέπει να τον συμπαθήσουμε;”

Τέτοιες οδηγίες συχνά μπερδεύουν το μυαλό των μικρών παιδιών, τα οποία πιθανότατα δεν έχουν τις πληροφορίες που θα χρειάζονταν για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Στο παραπάνω σενάριο, τα παιδιά είναι μπερδεμένα και αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να μοιραστούν τα καλά νέα με τον πατέρα τους. Η λογική της μητέρας τους θα μπορούσε να είναι ότι δεν θα ήθελε να πληγώσει τα συναισθήματα του πρώην συζύγου της, ή, ίσως να την απασχολούσε ότι η καινούρια της σχέση θα ρίσκαρε την διατροφή που παίρνει από εκείνον. Βάζοντας στην άκρη τους λόγους της,  τη μητέρα θα έπρεπε να την απασχολεί περισσότερο το πως θα εκλάβουν τα παιδιά της αυτή της την παράκληση και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα συναισθήματα τους.

Παράδειγμα #2: Ο πατέρας είναι ο κλασσικός εργαζόμενος πατέρας που ασχολείται αρκετά με τα παιδιά του. Η μητέρα έχει πιάσει την κόρη της να καπνίζει κάνναβη. Η μαμά, προσπαθώντας να είναι ο “άνετος” γονιός, λέει στην κόρη της , “Χαίρομαι που το κάνεις αυτό στην ασφάλεια του σπιτιού, αλλά μην το πεις στον πατέρα σου”. Το πιο σημαντικό είναι ότι η μητέρα δεν είπε ποτέ στον πατέρα ότι βρήκε την κόρη τους να καπνίζει κάνναβη, στο σπίτι της.

Λίγους μήνες μετά, η συμπεριφορά του κοριτσιού έχει αλλάξει πολύ, περισσότερο απ’ οτι θα δικαιολογούσε η εφηβεία. Αποτραβιέται, είναι μυστικοπαθής, παίρνει κακούς βαθμούς στο σχολείο και την πιάνουν να κλέβει χρήματα από την τσάντα μιας φίλης της. Μαζί, και οι δυο γονείς πάνε σε ψυχολόγο για να βοηθήσουν την κόρη τους. Ο πατέρας συνεχίζει να μην γνωρίζει για τα πειράματα που είχε κάνει η κόρη τους στο σπίτι της μητέρας της.

Χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς της, η κόρη τους, έχει προχωρήσει σε πιο “σκληρά” ναρκωτικά. Η μητέρα κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, μέχρι που αποκαλύπτεται σε μια επίσκεψη στον ψυχολόγο ότι εν τέλει, γνώριζε. Ξαφνικά η επιρροή του, “μην το πεις στον πατέρα σου” γίνεται εμφανής, όπως και το γεγονός ότι η ευκαιρία για πρώιμη παρέμβαση έχει χαθεί.

Βάζοντας στην άκρη την συζήτηση για τα ναρκωτικά, το σενάριο που περιέγραψα παραπάνω, δείχνει καλά τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο αποκλεισμός του ενός γονέα από κάτι σημαντικό που αφορά τα παιδιά. Αυτό το παράδειγμα θα μπορούσε κάλλιστα να αφορούσε ένα παιδί που το εκφοβίζουν στο σχολείο ή το οποίο παλεύει με θέματα του φύλου του.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ο γονέας τον μοναδικό δεσμό του με το παιδί:

• Δίνει στο παιδί να καταλάβει ότι δεν πειράζει να λες ψέματα και ν’ αποκρύπτεις πληροφορίες

• Αποξενώνει τον άλλο γονέα και

• Αναγκάζει το παιδί να επιλέξει τον ένα από τους γονείς του, εις βάρος του άλλου.

Το “μην το πεις στον μπαμπά” ή “μην το πεις στη μαμά” σημαίνει ότι όταν το παιδί αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα, ο ένας γονιός δεν θα έχει κανένα πλαίσιο αναφοράς για το θέμα, ενώ ο άλλος θα ξέρει μυστικά, τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού. Για παράδειγμα, ενώ ο ένας γονιός θα προσπαθεί απεγνωσμένα να καταλάβει γιατί το παιδί του προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει, ο άλλος γονιός θα γνωρίζει ότι το εκφόβιζαν στο σχολείο. Το “μην το πεις στον μπαμπά” ή “μην το πεις στη μαμά” σημαίνει ότι τα παιδιά αφήνονται μόνα τους, να καταλάβουν γιατί τους ζητήθηκε να κρατήσουν ένα μυστικό από τη μητέρα ή τον πατέρα τους.

Η ακρογωνιαία λίθος για την αποτελεσματική συνεργασία στην ανατροφή των παιδιών, ειδικά μετά το διαζύγιο, είναι η επικοινωνία. Ενώ δεν έχεις υποχρέωση να πείς στον πρώην σύζυγο σου, κάθε λεπτομέρεια για τη νέα σου ζωή, ή, να συμφωνείς πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών και τη λήψη αποφάσεων για το μεγάλωμά τους, η διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει στη ζωή τους, θα πρέπει να είναι ένας απόλυτος στόχος και για τους δυο σας!

Diane L. Danois, J.D.
Πηγή: Huffingtonpost.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ