fbpx

Μετανάστευση: 11 ερωτήσεις, πρίν μπείτε στο αεροπλάνο!

| 19 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Προσωπικά έχω μείνει πολλές φορές στο εξωτερικό και σαν ειδικευμένη και σαν ανειδίκευτη υπάλληλος, όμως ποτέ δεν προετοίμασα κατάλληλα τον εαυτό μου για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Εάν σκέφτεστε να κάνετε κι εσείς μια τέτοια κίνηση, καλό θα ήταν να απαντήσετε στον εαυτό σας, τις δέκα πιο βασικές ερωτήσεις που θα σας κάνουν να αποφασίσετε αν τελικά είστε έτοιμοι να ζήσετε σε άλλη χώρα.

Γιατί φεύγετε;
Οι περισσότεροι από μας ξέρουμε γιατί φεύγουμε αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε γιατί επιλέγουμε να φύγουμε, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας ανθρώπους που αγαπάμε. Τις περισσότερες φορές ατενίζουμε το μέλλον και τις όποιες ευκαιρίες αυτό θα μας φέρει, χωρίς να κοιτάζουμε τι μπορεί να χάσουμε ως αντάλλαγμα. Προσπαθήστε λοιπόν να σκεφτείτε αν οι λόγοι αξίζουν τον κόπο να αφήσετε πρόσωπα και πράγματα πίσω σας για να μεταναστεύσετε.


ADVERTISEMENT

Που θα μείνετε;
Ενδεχομένως να πρόκειται για τη πιο βασική ερώτηση μαζί με το έρώτημα σχετικά με την οικονομική σας σταθερότητα. Το πού θα μείνετε θα καθορίσει και το πόσο επιτυχημένη θα είναι η μετανάστευσή σας η οποία επίσης θα καθοριστεί και από άλλους παράγοντες όπως η εύρεση εργασίας, η  δυνατότητα μακροπρόθεσμης συνεργασίας, οι  προσωπικές σας βλέψεις και η ικανότητά σας να προσαρμοστείτε στη κουλτούρα των ανθρώπων που θα συναντήσετε. Αυτό που συνήθως προτείνω στους ανθρώπους που μεταναστεύουν για πρώτη φορά, είναι να εξετάσουν τη πιθανότητα επιλογής μία χώρας όπου οι άνθρωποι μιλούν μια γλώσσα που ήδη γνωρίζουν ή τη πιθανότητα διαμονής σε συνοικία όπου μένουν συντοπίτες τους ώστε η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά. Ειδάλλως το να μάθετε μια γλώσσα από την αρχή και ταυτόχρονα να πρέπει να προσαρμοστείτε και στη νέα κουλτούρα, θα σας φανεί λίγο πιο δύσκολο. Τέλος, καλό είναι να αρχίσετε να μαθαίνετε στο παιδί τις βασικές λέξεις της γλώσσας που θα μιλάνε οι άνθρωποι της άλλης χώρας ώστε να μπορεί τουλάχιστον να εκφράσει τις ανάγκες του και να εκδηλώσει τα συναισθήματά του σε επίπεδο που να γίνεται κατανοητό στους άλλους. Μπορείτε δε να αναζητήσετε κάποιο Ελληνικό σχολείο ή παιδικό σταθμό (ανάλογα την ηλικία) διότι έτσι θα διευκολύνετε και τη μετάβαση του παιδιού.

Πώς θα ζείτε;
Πρίν φύγετε θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να ζήσετε το πρώτο διάστημα στη ξένη χώρα, κάτι που σε ορισμένες πρεσβείες αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για να εκδώσουν τη σχετική visa και να μπορέσετε να φύγετε. Εάν σχεδιάζετε να βρείτε δουλειά με το που προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο, θα πρέπει προηγουμένως να κάνετε μια σχετική έρευνα ώστε να δείτε ότι τα προσόντα σας, θα σας δώσουν μία θέση στην αγορά εργασίας της χώρας που θέλετε να μεταναστεύσετε. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτήσετε και όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία για να εγκριθούν και να εκδοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ’ ότι προβλέπεται. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να επικοινωνήσετε με τη πρεσβεία της ξένης χώρας που σας ενδιαφέρει ώστε να ενημερωθείτε τι θα χρειαστείτε για να κάνετε την αρχή.

Ποιός θα φυλάει το παιδί όσο εργάζεστε;
Πρίν αποφασίσετε να κινήσετε τις διαδικασίες της μετανάστευσης, καλό είναι να ψάξετε για παιδικούς σταθμούς ή κέντρα φύλαξης αν το παιδί πηγαίνει σχολείο και τελειώνει νωρίτερα από εσάς.  Μπορείτε να μιλήσετε τηλεφωνικά ή να ζητήσετε να μιλήσετε μέσω skype στους υπεύθυνους ή στο διευθυντή, να τους εξηγήσετε την κατάσταση, να ρωτήσετε όλα όσα θέλετε να μάθετε (τρόπο διαπαιδαγώγησης, πρόγραμμα, ωράριο, κόστος κλπ.) και να τους ενημερώσετε σχετικά με το πότε υπολογίζετε ότι θα μετοικήσετε στη νέα χώρα, αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα σχετικά με το παιδί κλπ. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για την επιλογή σχολείου ακόμη κι αν αυτό είναι κρατικό. Αν επιλέξετε την εναλλακτική της baby sitter, μπορείτε να της πάρετε μία πρώτη συνέντευξη πάλι με τον ίδιο τρόπο και να ζητήσετε να σας στείλει συστάσεις μέσω email ώστε να εχετε μία πρώτη εικόνα και να αξιολογήσετε αν θα τη δείτε και προσωπικά. Ό,τι και αν επιλέξετε, μην ξεχάσετε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας με σκοπό τη προστασία του παιδιού, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.


ADVERTISEMENT

Μπορείτε να αποκτήσετε visa και άδεια εργασίας;
Κάποιοι φίλοι μου ονειρεύονταν να μείνουν στην Αυστραλία αλλά όταν είδαν ότι το να πάρουν άδεια εργασίας θα τους έπαιρνε τουλάχιστον 5 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα γραφειοκρατικά και να μπούν σε αναμονή. Ευτυχώς όμως, ήταν τόσο υπομονετικοί και σίγουροι ότι ήθελαν να ζήσουν εκεί, οπότε 5 χρόνια αργότερα, έφυγαν. Πρίν λοιπόν πάτε μακριά, ελέγξτε ότι έχετε και πληρείτε ό,τι χρειάζεται για να ζήσετε και να εργαστείτε στην άλλη χώρα.

Γνωρίζετε το μέσο κόστος διαβίωσης; Το μέσο κόστος διαβίωσης, είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε πρίν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία μετανάστευσης. Είτε εργαστείτε κατευθείαν μόλις πάτε στη ξένη χώρα είτε αναζητήσετε εκεί δουλειά , θα πρέπει προηγουμένως να ξέρετε πόσο κοστίζει η ζωή εκεί ώστε να δείτε αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε αξιοπρεπώς.

Θα έχετε υγειονομική περίθαλψη εσείς και το παιδί;  Θέματα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη ειδικά των παιδιών, είναι πολύ σημαντικά στη μετανάστευση. Μερικές χώρες παρέχουν στους κατόχους visa ή στους έχοντες άδεια εργασίας και υγειονομική κάλυψη, αλλά ορισμένες άλλες έχουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το ποιος και σε ποιες περιπτώσεις καλύπτεται ο μετανάστης. Η πρεσβεία της χώρας επιλογής σας, μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά.

Τι και ποιούς αφήνετε πίσω; Όπως ανέφερα πιο πάνω, πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε τόσο τί ή ποιούς αφήνουμε πίσω μας, όσο σκεφτόμαστε τι θα κερδίσουμε σε σχέση με τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας. Ωστόσο, καλό είναι να εκτιμήσετε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, τις ευκαιρίες που χάνετε φεύγοντας.  Στην οικονομία, αυτό ονομάζεται «κόστος ευκαιρίας». Η ιδέα εδώ είναι να ζυγίσετε τι χάνετε και τι κερδίζετε ώστε να εξασφαλίσετε ότι είστε πραγματικά κερδισμένοι. Όχι τόσο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς αλλά που συνήθως παραβλέπουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά από μία σημαντική απόφαση ζωής.

Πόσο επισφαλής είναι η προσφερόμενη θέση εργασίας; Εάν προσληφθήκατε από μία υπερατλαντική εταιρία, μία από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον υποψήφιο εργοδότη, είναι πόσο επισφαλής θα είναι η νέα σας θέση; Αυτό δεν σημαίνει πως αν η συγκεκριμένη εργασία είναι προσωρινή, δεν θα πρέπει να τη δεχτείτε αλλά ότι θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζετε εάν οι όροι της άδειας εργασίας που θα σας δοθεί, θα σας επιτρέπει να ψάχνετε παράλληλα για κάτι πιο μόνιμο. Για παράδειγμα υπάρχουν άδειες εργασίας σε ορισμένες χώρες οι οποίες είναι προσκολλημένες στην εκάστοτε εργασία που σημαίνει πως χάνοντας τη δουλειά σας, χάνετε και το δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τη πρεσβεία για αυτό το πολύ καίριο ζήτημα.

Μπορείτε να καλύψετε τα έκτακτα έξοδα;
Εκτός από τα έξοδα που θα κληθείτε να καλύψετε μεταναστεύοντας στη χώρα της επιλογής σας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και άλλα έξοδα όπως το κόστος μεταφοράς του αυτοκινήτου σας αλλά και διαφόρων αντικειμένων (έπιπλα, ρουχισμός κλπ.) στην άλλη χώρα καθώς και το ενοίκιο μιας αποθήκης στην πατρίδα σας , αν τελικά δεν μπορείτε να μεταφέρετε όλα σας τα πράγματα. Γενικότερα θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε ένα 30-40% παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται για μία μετακόμιση εντός της χώρας.

Για πόσο καιρό είστε προετοιμασμένοι να ζήσετε έξω;
Αυτή ήταν μία από τις ερωτήσεις που οι φίλοι μου που έφυγαν για την Αυστραλία, έπρεπε να σκεφτούν. Ήξεραν ότι αν πήγαιναν, πιθανόν να μην ξαναγύριζαν. Επομένως η ερώτηση εδώ είναι δίπλευρη: Είστε προετοιμασμένοι για τη πιθανότητα να μην ξαναγυρίσετε ή βρίσκεστε σε θέση να καλύψετε όλο το κόστος της διαδικασίας με την προοπτική να  μείνετε στη ξένη χώρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε έτοιμοι για το μακροχρόνια εκδοχή της επιλογής σας αλλά και για το τι πραγματικά σημαίνει να μεταναστεύεις. Τέλος μην ξεχάσετε να μιλήσετε στο παιδί και να του εξηγήσετε όλες τις λεπτομέρειες της νέας σας ζωής ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε σε παρόμοιο άρθρο μας εδώ

*Μέρος του άρθρου, διαβάσαμε στο http://moving.about.com

Ετικέτες

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ