fbpx

Η μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι Β’ κατηγορίας!

| 25 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Η Μιράντα ξέσπασε σε κλάμματα ενώ μου μιλούσε. Υπέφερε για μήνες μετά τη γέννηση του γιού της, καθώς την κακοποιούσε ο άντρας της. Έβγαινε έξω συνέχεια, δεν έδειχνε ενδιαφέρον για το γιό τους, και ξόδευε όλο του τον χρόνο στο ίντερνετ και βλέποντας τηλεόραση. Όλες οι συζητήσεις κατέληγαν σε καυγά. Οι διαφωνίες με βία. Ήξερε ότι έπρεπε να ξεφύγει από όλο αυτό. Γνώριζε ότι δεν μπορούσε να αγαπά κάποιον ο οποίος δεν αγαπούσε εκείνη ή το γιό τους όπως θα έπρεπε. Αλλά συνέχισε να παλεύει με την απόφαση να φύγει. Γιατί; « Δεν θέλω ο γιός μου να μεγαλώσει χωρίς πατέρα,» είπε « δεν θέλω να έχει ένα διαλυμένο σπιτικό.»

Η Μιράντα βρισκόταν υπό την επήρεια αρκετών μύθων , που δεν ταίριαζαν στην πραγματικότητα της. Πίστευε ότι ήταν καλύτερο να έχει έναν πατέρα μισό για τον γιό της, παρά κανέναν. Πίστευε ότι ο γιός της χρειαζόταν ένα αντρικό πρότυπο να ζεί μαζί του, ώστε να μεγαλώσει και να γίνει άντρας. Πίστευε ότι το να είναι μια μόνη μαμά, σήμαινε ότι το σπίτι έχει «διαλυθεί». Έχουμε πολλά λοιπόν να πούμε.


ADVERTISEMENT

Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πώ. Το να κάνεις παιδί, δεν κάνει έναν άντρα πατέρα. Ένας άντρας που δεν ενδιαφέρεται να μεγαλώσει το παιδί του , δεν είναι πατέρας. Είναι δωρητής. Ο γιός της Μιράντας ήδη δεν έχει πατέρα. Το να έχεις το δωρητή τριγύρω, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα. Το να έχεις έναν άντρα που σε κακοποιεί στο σπίτι είναι μακράν πιο καταστροφικό για την ανάπτυξη του παιδιού και την εξέλιξη του, παρά να μεγαλώσει σπίτι με μια μόνη μαμά.

Επίσης την κάνει να νιώθει μια αίσθηση ανεπάρκειας, όταν πρόκειται να μεγαλώσει ένα αγόρι. Έχει την λανθασμένη άποψη, ότι δεν μπορεί να γιορτάσει την την αντρική του φύση καθώς μεγαλώνει, και πως δεν μπορεί η ίδια να του δώσει ένα σημαντικό αντρικό πρότυπο. Δεν της έχει γίνει ξεκάθαρη, λόγω των προκαταλήψεων που σκέφτεται, ότι η εικόνα που ο άντρας της προβάλει, είναι αυτό που σίγουρα δεν θα θέλει ο γιός της να μάθει. Υποτιμά τη δική της σημασία, και τις ικανότητες της.

Είναι μια δίκαιη ανησυχία για μένα η ανησυχία της , ότι δηλαδή αν μεγαλώσει το γιό της μόνη της, το σπίτι της θα είναι «διαλυμένο». Δεν σημαίνει όμως απαραίτητα αυτό. Μόνες μαμάδες μεγαλώνουν το 40% των παιδιών σήμερα. Οι περισσότερες το κάνουν με ανιδιοτέλεια και αγάπη. Τα σπίτια τους δεν είναι «διαλυμένα». Είναι γεμάτα γιατί οι μαμάδες αυτές πιστεύουν στην ικανότητα τους να προσφέρουν μια ασφαλή οικογένεια, που συμπεριλαμβάνει εκείνες και τα παιδιά τους σε ένα ολοκληρωμένο κύκλο αγάπης. Παρόλο που είναι άτυχες να βρούν έναν μόνιμο σύντροφο, έχουν παιδιά , κορίτσια και αγόρια, με θετικές πράξεις αγάπης.


ADVERTISEMENT

Ναι το να μεγαλώνεις παιδιά σαν μόνη μαμά (ή μπαμπάς) είναι δελεαστικό. Αλλά το ίδιο είναι να μεγαλώνεις παιδιά σε μια οικογένεια με δύο γονείς. Οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όχι χειρότερες. Με λίγη προσοχή στα μοναδικά θέματα της μονογονεϊκής οικογένειας, οι μόνες μαμάδες μπορούν ισάξια τα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, για να γίνουν σωστοί άντρες και γυναίκες.

Οι επιτυχημένες μόνες μαμάδες έχουν μερικά κοινά κοινά χαρακτηριστικά. Όταν ζήτησα από μια γονεϊκή ομάδα να μου πεί τις συμβουλές της, οι γυναίκες μου παρουσίασαν την παρακάτω λίστα:

  1. Φτιάξε ένα κοινωνικό δίκτυο με άλλες μόνες μαμάδες. Όπως ανέφεραν μερικές, « Το πάτωμα στο σαλόνι μου είναι καλυμμένο με παιδιά τα οποία κοιμούνται σπίτι μας κάθε Σάββατο. Με το να βοηθώ άλλες μαμάδες να κάνουν ένα διάλειμμα, κερδίζω και εγώ χρόνο για τον εαυτό μου. Με το να γνωρίζω τις μαμάδες των φίλων των παιδιών μου, κατάφερα να αναπτύξω μια ομάδα φίλων, που είναι επίσης γονείς. Υποστηρίζουμε η μία την άλλη, δίνουμε συμβουλές και βοήθεια εκεί που μπορούμε.»
  2. Φτιάξε ένα κοινωνικό δίκτυο και με άντρες εκτός από γυναίκες. Και τα αγόρια και τα κορίτσια, έχουν την ανάγκη να έχουν θετικά αντρικά πρότυπα στη ζωή τους. Τα αγόρια χρειάζονται πρότυπα που μπορεί να μιμηθούν όταν θα γίνουν ενήλικες. Τα κορίτσια πρέπει να δούν ότι οι άντρες μπορούν να είναι άξιοι της αγάπης τους. Γνώρισε στα παιδιά σου αντρικά θετικά πρότυπα που μπορεί να έχεις στο συγγενικό σου περιβάλλον, και αν δεν έχεις, γνώρισε τους προπονητές που θα γνωρίσουν στις δραστηριότητες τους ή έναν θετικό σύντροφο. Το να είσαι μόνη μαμά δεν σημαίνει ότι οι άντρες πρέπει να είναι απών από τη ζωή των παιδιών σου.
  3. Μην προσπαθείς να κάνεις δουλειά για δύο.  Όταν υπάρχουν δύο γονείς, υπάρχουν δύο άνθρωποι να μοιραστούν τις δουλειές του σπιτιού, την καθαριότητα και το μαγείρεμα. Το να είσαι ένας πετυχημένος μόνος γονιός σημαίνει να κάνεις με επιτυχία τις δουλειές για δύο. Τα παιδιά δεν χρειάζονται δείπνο γκουρμέ για να φάνε καλά. Χρειάζονται καθαρά ρούχα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν είναι όλα καλοσιδερωμένα. Χρειάζονται να τους διαβάσεις κάτι και να παίξεις μαζί τους. Ίσως να μην χρειαστεί να στρώσεις τα κρεβάτια τους ή να φτιάξεις τον κήπο για να έχεις χρόνο. Διώξε από το χρόνο σου ότι μπορείς. Κάνε ανταλλαγή με άλλους γονείς. Βρες τρόπο να ελαττώσεις τα πράγματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά, ώστε να μπορείς να ασχοληθείς μόνο με τα σημαντικά. Μια μαμά που γνωρίζω για παράδειγμα, κάνει μπάνιο τα παιδιά της από το βράδυ και τα ντύνει για το σχολείο πρίν κοιμηθούν. Είναι αρκετά σωστό. Κοιμούνται με τα ρούχα που θα βάλουν την επόμενη μέρα. Σίγουρα δεν θα λερωθούν εφόσον κοιμούνται. Και επίσης της ελαττώνει το άγχος του πρωινού , ώστε να φάνε το πρωινό τους με ησυχία.
  4. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Όταν υπάρχουν δύο γονείς, υπάρχουν ευκαιρίες για τον έναν ή για τον άλλο να παρακολουθήσουν ένα μάθημα, να πιούν ένα καφέ με ένα φίλο /η ή να πάνε στο γυμναστήριο. Κάτι που δεν υπάρχει όταν μια μαμά είναι μόνη της. Αλλά ο χρόνος που περνάς μόνη σου, δεν είναι λιγότερο σημαντικός επειδή είσαι μόνη. Θυμάσαι το κοινωνικό δίκτυο με μαμάδες; Όχι; Το νούμερο 1; Ένας από τους πολλούς λόγους που οι μαμάδες αποκτούν σχέσεις με άλλες μαμάδες, γιατί μπορούν να ανταλλάξουν χρόνους επίβλεψης. Είναι σημαντικό να προσέξεις τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό για τα παιδιά σου να καταλάβουν ότι έχεις και μια ζωή πέρα από αυτά μερικές φορές. Είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία να κάνεις ένα πολύτιμο διάλειμα αρκετά συχνά.
  5. Προσπάθησε να επανέλθεις. Εάν έχεις απογοητευτεί όπως και η Μιράντα στη σχέση σου με τον πατέρα του παιδιού σου, είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία και την αισθηματική των παιδιών να διαχειριστείς τον θυμό , την πίκρα ή τις τύψεις που μπορεί να νιώθεις. Η συμπεριφορά και τα αισθήματα σου βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά σου. Τα παιδιά χρειάζονται μια μαμά που θα είναι ικανή να τα αφήσει όλα πίσω της, και να προχωρήσει σε μια ευτυχισμένη ζωή για τον εαυτό της.
  6. Αγκάλιασε την οικογένεια σου. Οι επιτυχημένες μόνες μαμάδες δεν απολογούνται για την οικογένεια τους. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους δεύτερο ή πρώτο. Πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν μια οικογένεια αρκετά καλή, σαν αυτές που ήταν αρκετά τυχερές να συνδυάσουν την αγάπη και το γάμο μαζί. Οι οικογένειες τους ίσως να μην αντανακλούν το κλασσικό κοινωνικό πρότυπο, αλλά μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών με τον δικό τους τρόπο. Όταν οι μαμάδες είναι περήφανες για την οικογένεια τους , το ίδιο είναι και τα παιδιά.

Πηγή : http://psychcentral.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ