fbpx

Η μητέρα μου επιμένει ο πρώην σύντροφός μου να αναγνωρίσει το παιδί μας

| 4 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι έγκυος στον 5ο μήνα. Όταν ανακάλυψα την εγκυμοσύνη μου θεώρησα ότι ήταν ηθικά σωστό να το γνωστοποιήσω στον πατέρα,  με τον οποίο είχαμε ήδη χωρίσει περίπου 2 βδομάδες πριν,  και ο οποίος το πήρε σχετικά καλά. Με την κουβέντα καταλήξαμε στο ότι θα με στήριζε κυρίως ηθικά γιατί οικονομικά δεν μπορούσε και ότι θα ήταν κοντά στο παιδί.  Σαφώς ήταν η τελευταία φορά που τον είδα και άκουσα γι αυτόν. Καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται να είναι πουθενά γύρω από το παιδί και το έχω δεχτεί. Δεν τον ενόχλησα καθόλου μόνο και μόνο για δω πως θα το χειριστεί μόνος του το θέμα. Οπότε είδα και κατάλαβα.

Εδώ λοιπόν ξεκινάει το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την μητέρα μου. Επιμένει να τον κυνηγήσω να αναγνωρίσει το παιδί. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορη και δεν θέλω να το κάνω, αλλά η μητέρα μου ως “παλιό κεφάλι” επιμένει γιατί θεωρεί ότι η μη αναγνώριση θα κυνηγάει το παιδί και θα το στιγματίσει. Η δική μου σκέψη είναι η εξής όμως: τι σημασία έχει το επώνυμο αν δεν υπάρχει η παρουσία; Η σταθερή όμως παρουσία! Και τελικά τι είναι καλύτερο για το παιδί; Να έχει το επώνυμο κάποιου που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον γνωρίσει ποτέ ή της μητέρας του ή δεν παίζει κανένα ρόλο όταν θα έρθει η στιγμή που θ αρχίσει τις ερωτήσεις το παιδί;»


ADVERTISEMENT

Άννα

Απαντάει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Ίρις Κρέμερ

Όταν το παιδί μεγαλώνει με τον έναν γονιό πριν έρθει στο κόσμο γεννιέται και συνηθίζει με αυτά τα δεδομένα. Σαφέστατα, η ανάγκη μιας οικογένειας που αποτελείται από μία μητέρα και έναν πατέρα είναι σημαντική για πολλούς λόγους που αφορούν την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ένας γονιός δεν είναι αρκετός για να μεγαλώσει ένα παιδί με αγάπη και ασφάλεια.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Προθεσμίες αναγνώρισης παιδιού εκτός γάμου

Η αναγνώριση του παιδιού είναι μια τυπική διαδικασία και όπως λέτε μπορεί να μην προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο παιδί σας αν ο πατέρας του δεν είναι ποτέ κοντά του με τη φυσική του παρουσία. Το αν το παιδί σας θα “στιγματιστεί” επειδή θα έχει το δικό σας επώνυμο και όχι του πατέρα του, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος αλλά που κυρίως εξαρτάται περισσότερο από το πως εσείς και το οικογενειακό σας περιβάλλον θα του το περάσετε.

Αυτό που πρέπει εσείς να λάβετε υπόψιν σας σε σχέση με την αναγνώριση, είναι το πώς θα αντιμετωπίσετε την ερώτηση που αργά ή γρήγορα θα έρθει από το παιδί σας,Γιατί μαμά έχω το ίδιο επώνυμο με εσένα ενώ οι συμμαθητές μου έχουν του μπαμπά τους;’. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση, ενώ στη πορεία θα έρθουν κι άλλες όπως ‘Ο μπαμπάς δε με ήθελε, γι’ αυτό δε με αναγνώρισε; Γιατί αποφάσισες να με φέρεις μόνη σου στο κόσμο ενώ όλα τα παιδιά γύρω μου έχουν και μαμά και μπαμπά;’.

Αυτές οι ερωτήσεις δε θα αργήσουν να έρθουν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη να απαντήσετε με ειλικρίνεια στο παιδί σας, έχοντας στο μυαλό σας ότι μπορεί να κατηγορηθείτε από το έφηβο παιδί σας ότι δεν ζητήσατε από το πατέρα του να το αναγνωρίσει, άσχετα αν μεγαλώνοντας θα κατανοήσει ότι αυτό τελικά δεν είχε τόση σημασία.

Εξίσου σημαντικό είναι να ψάξετε νομικά τι σημαίνει να μην αναγνωρίσει ένας πατέρας το παιδί του. Αν το παιδί θελήσει να δει τον πατέρα σε ανήλικη ή ενήλικη ηλικία τι δικαιώματα έχει; Έχετε το δικαίωμα να δώσετε το όνομα και τη διεύθυνση κατοικίας του πατέρα στο παιδί σας ώστε να τον αναζητήσει αν αυτός αργότερα εξαφανιστεί τελείως από τη ζωή σας; Είναι υποχρεωμένος ένας πατέρας που δεν έχει αναγνωρίσει το παιδί του να το συναντήσει;

Σκεφτείτε ότι ο πρώην σύντροφός σας μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια στο μέλλον και οι καταστάσεις να είναι πιο δύσκολες για το παιδί σας αν θελήσει να τους γνωρίσει. Αυτές είναι πτυχές της ιστορίας σας που θα έχουν μελλοντικά αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού σας και στην εσωτερική του ισορροπία και γαλήνη. Η απόφαση είναι καθαρά δική σας, είναι όμως σημαντικό να βλέπετε όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον ώστε να προσφέρετε το καλύτερο δυνατό στο παιδί σας.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ