fbpx

Εσύ μένεις στο γάμο σου «για χάρη των παιδιών»;

| 6 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Αν είσαι σε ένα δυστυχισμένο γάμο, οι πιθανότητες να έχεις σκεφτεί να μείνεις «για χάρη των παιδιών» είναι πάρα πολλές, πιθανόν να το κάνεις ήδη αυτή τη στιγμή. Η ψυχολόγος-αναπτυξιολόγος Dr. Nancy Buck εξηγεί πώς μπορεί ένα ζευγάρι να πάρει αποφάσεις, όταν έχει την αίσθηση-ή τη βεβαιότητα-ότι μένει για χάρη των παιδιών και πώς αυτή η «χάρη» δεν θα πληγώσει τα παιδιά και θα τους εμποδίσει να παραμείνουν καλοί γονείς.

Γενικά μιλώντας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ιδανικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού είναι να μεγαλώνει στα πλαίσια ενός ευτυχισμένου γάμου. Από πρακτική σκοπιά αν το δεί κανείς, οι διπυρηνικές οικογένειες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα απ’ ότι οι μονογονεϊκές. Επιπλέον η έγγαμη συμβίωση των γονιών, συμβάλλει στο να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια, αγάπη καθώς και το αίσθημα ότι ανήκει κάπου.


ADVERTISEMENT

Όταν οι γονείς χωρίζουν, ανεξάρτητα από το πόσο φιλικός είναι ο χωρισμός, το αίσθημα ασφάλειας και αγάπης που βιώνει το παιδί, απειλείται και αλλάζει και παρά το γεγονός ότι αυτή η «απειλή» ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο κάθε παιδιού, είναι πραγματική και συχνά συγκλονιστική για εκείνο. «Το παιδί θα εκφράσει την απογοήτευση και το στρες που βιώνει, μέσα από ανησυχία και αυξανόμενους φόβους» λέει η  Dr. Buck. Γι’ αυτό είναι καλύτερο-αν φυσικά είναι εφικτό-η απειλή αυτή να αποφεύγεται μέσσα από έναν υποστηρικτικό και ευτυχισμένο γάμο.

Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεσαι σε ένα δυστυχισμένο γάμο;
Δυστυχώς πολλοί γονείς βρίσκονται σε δυστυχισμένους γάμους ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν για το αντίθετο. Κι όταν αυτή η δυστυχία είναι μη αναστρέψιμη, οι γονείς, βρίσκονται πολύ συχνά στο δίλημμα αν πρέπει να χωρίσουν ή να μείνουν μαζί για χάρη των παιδιών.

Το διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά. Τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους, βιώνουν το στρες σε σημείο να εκδηλώνονται ψυχοσωματικά προβλήματα, όταν το ένα σπίτι γίνεται δύο. Όμως και τα παιδιά των γονιών που ζούν συμβατικά για χάρη τους, μπορούν να βιώσουν τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα.


ADVERTISEMENT

Τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν την ευτυχία από τη δυστυχία ακόμη κι όταν οι γονείς προσπαθούν να τους δείξουν ότι είναι ευτυχισμένοι. Οι περισσότεροι γονείς τον μόνο που κοροϊδεύουν είναι τον εαυτό τους ενώ ένα δυστυχισμένο σπίτι με ευτυχισμένο περίβλημα, μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά, πολλές εσωτερικές εντάσεις. Όταν ο μπαμπάς ή η μαμά δεν είναι ευτυχισμένοι, τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή, του ανθρώπου δηλαδή που πρέπει να φροντίσει τα συναισθήματα του ενός ή και των δύο γονιών για το γάμο τους, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξή τους και στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Οι γονείς που μένουν μαζί ,μόνο για τα παιδιά, ουσιαστικά διδάσκουν την ανειλικρίνεια, με αποτέλεσμα τα παιδιά μεγαλώνοντας, να αμφισβητούν ό,τι βλέπουν και να μην έχουν εμπιστοσύνη στους άλλους. Επίσης στερούνται το πρότυπο της υγιούς σχέσης, καθώς δεν έχουν εικόνα του πώς είναι μια σχέση αγάπης επομένως δεν θα γνωρίζουν και πώς να κάνουν μια τέτοια σχέση στην ενήλικη ζωή τους. Είναι λοιπόν στο χέρι των γονιών πώς θέλουν να διαχειριστούν ένα δυστυχισμένο γάμο αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σημειώσουμε ότι και το διαζύγιο αλλά και η παραμονή σε ένα δυστυχισμένο γάμο έχουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τι μπορείς να κάνεις;

Πολλοί γονείς χρειάζονται οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς να διαχειριστούν ένα δυστυχισμένο γάμο μπροστά στα παιδιά, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις διότι τόσο ο γονεϊκός ρόλος όσο και ο γάμος, είναι ζητήματα περίπλοκα. Η Dr. Buck προτείνει τους ακόλουθους τρόπους προκειμένου να μη χρειαστείς δικηγόρο αλλά και να μην κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Ζήτησε βοήθεια από κάποιον τρίτο
Ακόμη κι αν εσύ και ο/η σύζυγος, επιλέξετε να μείνετε μαζί ή να χωρίσετε, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικούς ώστε να δουλέψετε επάνω στα θέματά σας και να δημιουργήσετε μαζί στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε τις διαφωνίες. Δυστυχώς αυτό σπάνια συμβαίνει όμως αν οι γονείς γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, πολιτισμένα, δεν θα χρειαστεί να στραφούν αμέσως στο διαζύγιο. Ιδανικά, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται προκειμένου να κάνουν το γάμο τους, ευτυχισμένο.

Διάβασε βιβλία ή πήγαινε σε ομαδικές συναντήσεις
Οι πληροφορίες που θα αποκομίσεις, θα σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς τα προβλήματα και αν δεν τα λύσεις, τουλάχιστον να τα αντέξεις και να τα διαχειριστείς.  Το σίγουρο είναι ότι κανένα παιδί δεν είναι χαρούμενο όταν οι γονείς προσποιούνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Να είσαι ειλικρινής
Αν επιλέξεις να μείνεις σε ένα δυστυχισμένο γάμο, να είσαι ειλικρινής με τα παιδιά. Μην κάνεις σαν να μην τρέχει τίποτα και κυρίως μη βασίζεσαι στα παιδιά ότι θα σε φροντίσουν και θα κατευνάσουν τα δυσάρεστα συναισθήματά σου.

Είτε αποφασίσεις να μείνεις σε ένα γάμο που δεν σε κάνει ευτυχισμένο ή να χωρίσεις, σιγουρέψου ότι έχεις προσπαθήσει πραγματικά να τον σώσεις. Ένας χαρούμενος γάμος είναι πάντα η καλύτερη επιλογή όμως μην ξεχνάς πως αν τελικά δεν σώζεται με τίποτα, θα χρειαστεί να πάρεις πραγματικές και υπεύθυνες αποφάσεις ειδικά για χάρη των παιδιών!

Πηγή: http://www.sheknows.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ