fbpx

Εκφοβισμός (bullying) στη δουλειά!

| 25 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για εκφοβισμό (Αγγλιστί bullying) συνήθως εννοούν κάτι που συμβαίνει ανάμεσα σε παιδιά ή εφήβους. Είναι αλήθεια ότι πολλά περιστατικά εκφοβισμού, συμβαίνουν ανάμεσα σε άτομα της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας τα οποία καθώς μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται, μαθαίνουν τι σημαίνει σεβασμός και σταματούν ή περιορίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αυτό όμως δεν το κάνουν όλοι. Οι άνθρωποι που εκφοβίζουν, είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν απειλές, ταπείνωση και άλλες τακτικές προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του άλλου ή απλώς να τον προσβάλλουν και να τον μειώσουν. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα-ειδικά σήμερα με την οικονομική κρίση που κάνει τους εργοδότες ή τα υψηλόβαθμα στελέχη να αισθάνονται καουμπόηδες-συμβαίνουν πολύ συχνά στον εργασιακό χώρο. Εάν είστε κι εσείς θύμα εκφοβισμού στο γραφείο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε!

Ξεκαθαρίστε αν είστε όντως θύμα εκφοβισμού, στη δουλειά


ADVERTISEMENT

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που σας ενοχλεί από κάποιον, ώστε να αποφασίσετε αν χρειάζεται να δράσετε ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις το θέμα δεν είναι προσωπικό και απλώς υπάρχουν άνθρωποι άξεστοι και χωρίς τρόπους, οπότε πρέπει να γίνετε λίγο πιο σκληρόπετσοι για να τους ανεχτείτε. Η εποικοδομητική κριτική της δουλειάς σας, όταν αυτή ενέχει δόσεις αλήθειας,  επίσης δεν είναι εκφοβισμός όπως επίσης και η εξαίρεση από δραστηριότητες συναδέλφων εκτός δουλειάς. Αν για παράδειγμα, κάποιοι συνάδελφοι βγαίνουν μετά τη δουλειά για καφέ ή για ποτό, απλώς προσπεράστε το αντί να αισθάνεστε ότι εξοστρακίζεστε.

Εάν αντιλαμβάνεστε τη συμπεριφορά ενός συνεργάτη ως κάτι πέρα από ενοχλητική ή άξεστη, μπορείτε να την αξιολογήσετε πρίν περάσετε στο επόμενο βήμα. Εάν για παράδειγμα, σας παρενοχλεί σεξουαλικά  αυτό θα πρέπει επειγόντως να αναφερθεί γραπτώς στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και αν η εταιρία που εργάζεστε δεν έχει τέτοιο τμήμα, τότε κατευθείαν στον εργοδότη. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, μπορεί να περιλαμβάνει σχόλια για το σώμα σας ή σεξουαλικά υπονοούμενα ή «αστεία», έκθεση πορνογραφικού υλικού στο γραφείο κλπ.

Τι πρέπει να κάνετε


ADVERTISEMENT

Άλλες περιπτώσεις εκφοβισμού, μπορείτε να τις χειριστείτε τη στιγμή που συμβαίνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος/α σας διακόψει τη στιγμή που κάνετε παρουσίαση σε κάποια επαγγελματική συνάντηση, αντί να του το επιτρέψετε, πείτε του πως δεν έχετε τελειώσει και συνεχίστε με την παρουσίαση. Εάν σας προσβάλλει μπροστά σε όλους, τότε θυμίστε του/της ότι ο χώρος είναι επαγγελματικός και τέτοια είναι και η αντιμετώπιση που απαιτείται.  Εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί, απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού ή στον εργοδότη σας. Μπορείτε αν θέλετε να σημειώνετε τα περιστατικά εκφοβισμού που δέχεστε ώστε να έχετε στοιχεία και επιχειρήματα και όχι απλώς να δηλώσετε ότι σας εκφοβίζουν που είναι πολύ γενικό. Ένας ιεραρχικά ανώτερός σας, θα ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Επίσης καλό είναι να σημειώνετε πώς αυτό επηρεάζει τη δουλειά σας ή την εταιρία γενικότερα. Πολύ συχνά οι Διευθυντές και τα Στελέχη Ανθρωπίνου Δυναμικού, δεν ανησυχούν ούτε ασχολούνται με προσωπικές διαμάχες διότι το μόνο που τους αφορά είναι πώς και πόσο αυτές οι συμπεριφορές και διαμάχες, επηρεάζουν την απόδοση του εκάστοτε υπαλλήλου και της δουλειάς που πρέπει να «βγεί». Επίσης, αν οι συμπεριφορές που εισπράττετε είναι εκφοβιστικές, απειλητικές ή στα πλαίσια αυτών χρησιμοποιούνται ρατσιστικά σχόλια εις βάρος των πιστεύω ή  των προσωπικών σας ζητημάτων (π.χ. της οικογενειακής σας κατάστασης), τότε μπορείτε να σημειώσετε ότι η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί εχθρικό εργασιακό περιβάλλον και επιφυλαχθείτε παντός νομίμου δικαιώματός σας. Όταν η διοίκηση μιας εταιρίας αντιληφθεί μία συμπεριφορά ως απειλητική τόσο για το προσωπικό όσο και για τη φήμη της εταιρίας, ενώ παράλληλα φοβηθεί για τις νομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει εξαιτίας της, τότε το πιο πιθανό είναι να παρέμβει!

Τέλος, σε περίπτωση που η απειλητική συμπεριφορά προέρχεται από άτομα του ίδιου του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού τότε απευθυνθείτε στο άτομο αυτό γραπτώς και σε περίπτωση που δεν σταματήσει, παίρνετε το γραπτό σας και χτυπάτε τη πόρτα του ανωτέρου του. Κι αν ο ανώτερος δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του με τον υπάλληλο του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού , επειδή από εκείνον περνάνε όλα τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα (κλασσικό Ελληνικό φαινόμενο) υπάρχουν και τα εξώδικα.

Κατανοούμε ότι ακόμη και τα ψίχουλα που πληρωνόμαστε, μας είναι απαραίτητα. Πιο απαραίτητη όμως, είναι η αξιοπρέπεια και η καλή ψυχική μας υγεία, την οποία δεν έχει κανείς δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο και κατά συνέπεια εις βάρος των παιδιών μας. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας και μην τους αφήνετε να κάνουν ό,τι θέλουν λόγω κρίσης. Αν προσπαθήσουμε όλοι για αυτό, σιγά-σιγά και εκείνοι θα σταματήσουν να βρίσκουν… «κορόιδα»!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ