fbpx

Είναι φυσιολογικό να φαντασιώνομαι ότι δεν είμαι παντρεμένη;

| 18 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Αν ο γάμος σου είναι βαθιά προβληματικός, τότε ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό να φαντασιώνεσαι ότι δεν είσαι παντρεμένη. Δεν αναφέρομαι φυσικά στη φευγαλέα ευχή η σκέψη ότι η ζωή σου θα ήταν πιο απλή, αν δεν είχες να διαπραγματευτείς με τον σύζυγο για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα, αλλά μια κατάσταση όπου υπάρχει μια διαρκής και χρόνια απόσταση ανάμεσά σας, που είναι αδύνατο να γεφυρωθεί. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι φυσικό να φαντασιώνεσαι όχι μόνο τη ζωή σου εκτός γάμου αλλά και τη ζωή σου ως μονογονέας.

Σε πολλές από τις συνεντεύξεις μου, έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν φανταστεί ότι ο/η σύζυγος τους πεθαίνει σε τροχαίο κι αυτό, όχι επειδή θέλουν το κακό του ή τον μισούν.  Αυτή η φαινομενικά «ακραία» φαντασίωση, δείχνει ένα σημάδι ότι βαθιά μέσα σου ξέρεις πως ο γάμος σου δεν λειτουργεί και πιθανόν να μην λειτουργήσει οπότε ψάχνεις την έξοδο κινδύνου. Ίσως να σκέφτεσαι πως θα ήταν «ευκολότερο» να είσαι χήρα παρά διαζευγμένη ώστε να επισπεύσεις το τέλμα στο οποίο βουλιάζεις. Αλλά δυστυχώς αυτή δεν είναι «λύση» (ρώτα οποιονδήποτε χήρο μονογονέα και θα καταλάβεις) και σίγουρα δεν θα σε βγάλει από το τέλμα αλλά θα σε βουλιάξει σε μεγαλύτερο. Δεν μπορείς να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις έναν σύζυγο που δεν θέλεις, ούτε την όποια συζήτηση πρέπει αναγκαστικά να κάνεις σχετικά με το τέλος του γάμου σας.


ADVERTISEMENT

Και επειδή ο θάνατος δεν είναι λύση ούτε μπορείς να αποφύγεις τη σκληρή και επώδυνη διαδικασία του χωρισμού, δες πως μπορείς να ξεκινήσεις:

Ανέπτυξε την εικόνα που έχεις για την εργένικη ζωή στο μέλλον
Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να «επεκτείνει» το σενάριο που πλάθεις κατά καιρούς και σκέψου που μένεις, πώς είναι το σπίτι σου, που εργάζεσαι, πώς μοιράζεσαι τις γονικές ευθύνες με τον –πλέον-πρωην σύζυγο, πώς χειρίζεσαι τα οικονομικά σας και πώς αντιδρούν τα παιδιά ζώντας ανάμεσα σε δύο σπίτια. Όσες περισσότερες λεπτομέρειες βάλεις στο σενάριο, τόσο πιο καθαρά θα δείς. Διότι αυτό το σενάριο θα σε βοηθήσει  να πάρεις πολλές αποφάσεις σε σχέση με το επικείμενο διαζύγιο, οπότε αν έχεις στο μυαλό σου την εικόνα ότι θα είσαι χαρούμενη, θα γελάς και θα περνάς καλά με τα παιδιά σου, η εικόνα αυτή θα σου δίνει κουράγιο σε όλη τη φάση του χωρισμού.

Σκέψου γιατί βλέπεις σαν λύση τον θάνατο και όχι το διαζύγιο
Αν γράψεις τις απαντήσεις που σου έρχονται, στην ερώτηση «Γιατί να μην χωρίσω;» θα καταλάβεις και τις αντιλήψεις σου για τη ζωή και την οικογένεια.  Οι αντιλήψεις αυτές μπορεί να σχετίζονται με τη θρησκεία, με τον τρόπο που σε μεγάλωσαν οι γονείς σου, με της ηθικές σου αρχές, με την εμπειρία σου από το διαζύγιο των γονιών σου ή των φίλων σου.


ADVERTISEMENT

Και τώρα που απάντησες στο ερώτημα «Γιατί να μην χωρίσω;» δες έναν έναν τους λόγους που έχεις γράψει ώστε να καταλαβαίνεις σιγά σιγά γιατί νιώθεις όπως νιώθεις και να αναγνωρίζεις ότι μπορείς να είσαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.Μπορείς επίσης να δείς κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου και να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Μίλα με κάποιο δικηγόρο
Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει σε διερευνητικό επίπεδο ώστε να μάθεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου σε περίπτωση διαζυγίου και πώς σε συμφέρει και κυρίως πώς συμφέρει τα παιδιά, να προχωρήσεις. Το ότι θα απευθυνθείς σε κάποιο δικηγόρο, δεν σημαίνει πως χωρίζεις ούτε ότι μπήκες σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Σημαίνει μόνο ότι συλλέγεις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι θες να κάνεις κι αν δεν έχεις χρήματα, μπορείς να δείς κάποιον ειδικό σε μια πρώτη επίσκεψη δωρεάν, εδώ.

Αν αντίθετα, αποφεύγεις εσκεμμένα να σκέφτεσαι τη προοπτική του διαζυγίου, ίσως αυτό να οφείλεται στο φόβο που έχεις για το άγνωστο και στη διαστρεβλωμένη αντίληψη για το πώς θα είναι η ζωή σου μετά, κι όταν λέμε διαστρεβλωμένη, εννοούμε ότι αυτή η αντίληψη, πιθανόν να βασίζεται σε εικασίες και στερεότυπα και όχι στη πραγματικότητα. Η διερεύνηση της πιθανότητας να χωρίσεις μπορεί να σε βοηθήσει είτε να οριστικοποιήσεις το τέλος του γάμου σου ή αντίθετα, να αποφασίσεις ότι υπάρχει περιθώριο να προσπαθήσεις γι’ αυτόν, ακόμη και να καταλάβεις ότι το διαζύγιο δεν είναι λύση, όχι τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Αν παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεις να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως ελεύθερη, τότε να ξέρεις πως ήρθε η ώρα να ρωτήσεις ξανά τον εαυτό σου, γιατί δεν χωρίζεις!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ