fbpx

Ανύπαντρος πατέρας: Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

| 24 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει  ένας πατέρας που μεγαλώνει μόνος  το παιδί ή τα παιδιά του,  είναι πολλές και θα χρειαστεί  υπομονή για τη διαχείρισή τους.

Πρώτα –  πρώτα θα αντιμετωπίσει:


ADVERTISEMENT

-Την περιέργεια των γύρω. Οι άνθρωποι ήταν, είναι και θα είναι  περίεργοι για τις ζωές των άλλων!  Γιατί αυτός μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του; Τον εγκατέλειψε η γυναίκα του για κάποιον άλλο; Έχασε τον άνθρωπό του από σοβαρή ασθένεια ή  ατύχημα ;  …και τα σενάρια και οι υποθέσεις δεν έχουν τέλος. Ακόμη κι αν  αυτό δεν λέγεται,  υπονοείται μέσα από τα βλέμματα που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους!
-Την κριτική των άλλων. Πολύ πιο συνηθισμένη  για την κοινωνία μας είναι η εικόνα της  μαμάς,  που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της  και λιγότερο οικεία η εικόνα ενός  μόνου- μπαμπά.  Άρα τα διερευνητικά βλέμματα και οι ερωτήσεις  είναι πιο έντονα από π.χ.  μαμάδες στο σχολείο του παιδιού τους  που μπορεί να εμπεριέχουν, περιέργεια συμπόνια  αλλά και θαυμασμό.

Για πράγματα που κοπιάζει ένας μπαμπάς θα δίνουν συγχαρητήρια στην μαμά!
Μπορεί να φροντίζει με πολύ αγάπη και προσοχή τα μαλλιά της κόρης, κάνοντας της χαριτωμένα κοτσιδάκια και να ακούει  στο πάρκο:  Πολύ όμορφα είναι τα μαλλιά σου! Η μαμά σου τα έφτιαξε; Μπορεί το παράδειγμα να είναι πολύ μικρό αλλά μια μικρή ακύρωση ο μπαμπάς θα τη νιώσει… κι όχι άδικα.

Το πρόγραμμά του  προσαρμόζεται  στα ωράρια των παιδιών. Για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να λάβει  υπόψη του δραστηριότητες, φροντιστήρια, μαθήματα παιδιών και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα προσαρμόζονται όλα!


ADVERTISEMENT

Οι ανάγκες του και οι επιθυμίες του  μπαίνουν τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων.  Μπορεί να υπάρχει η διάθεση και πρόθεση να μην καταπιέσει τις επιθυμίες του αλλά στην πορεία πολλές φορές θα βιώσει ματαίωση.

Οι υποχρεώσεις του πατέρα δεν αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο και η κοινωνική και προσωπική ζωή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Κατά συνέπεια, δεν είναι πάντα  εύκολο, το  να κάνει μια καινούρια σχέση ή να παντρευτεί, φέροντας ήδη παιδιά από άλλη σχέση.

Μια γυναίκα χωρίς παιδιά πιθανόν να μην θελήσει να καταλάβει ότι ο χρόνος που μπορεί να της αφιερώσει θα είναι περιορισμένος. Η ειλικρίνεια στο καινούργιο πρόσωπο για τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα εμφανιστούν στην πορεία βοηθά  π.χ. ένας ανύπαντρος πατέρας δεν μπορεί 24 ώρες το 24ωρο να είναι διαθέσιμος για τη σχέση του και αυτό, θέλει ξεκαθάρισμα από την αρχή.  Άτομο που δεν θα σεβαστεί την παρουσία των παιδιών,  δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί στη συνέχεια.

Προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να προχωρήσει ένας ανύπαντρος πατέρας :

-Αποδοχή συναισθημάτων για τη σχέση ή γάμο που έληξε, είτε μετά από διαζύγιο είτε μετά από απώλεια του άλλου γονιού. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθεί η φάση του πένθους. Απώλεια του προσώπου, των κοινών σχεδίων ζωής, της σχέσης. Φυσικά τα συναισθήματα είναι πολλά και διάφορα κι ο κάθε άνθρωπος  έχει το δικό του ρυθμό ως προς την επεξεργασία τους. Άλλοι άντρες είναι έτοιμοι σε  διάστημα  λίγων μηνών να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο κι άλλοι θέλουν  χρόνο ή χρόνια. Δεν υπάρχει ιδανικός  χρόνος, κοινός για όλους, είναι κάτι υποκειμενικό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες π.χ.  αν η προηγούμενη σχέση ήταν κακή και είχε αποδεσμευτεί συναισθηματικά πολύ νωρίτερα από το τυπικό χωρισμό είναι πιο έτοιμος να προχωρήσει γρήγορα στο να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

-Να μην ξεχνά ότι είναι άνθρωπος , όχι σούπερ μπαμπάς που τα προλαβαίνει όλα και τα καταφέρνει πάντα με όλα. Η κούραση, η εξάντληση, τα νεύρα, ο θυμός είναι κάτι ανθρώπινο. Κι όσο μικρότερη η ηλικία του παιδιού ή των παιδιών τόσο δυσκολότερα. Πρέπει λοιπόν να μην αφήσει τον εαυτό του να πέσει στην παγίδα του σούπερ μπαμπά και να μάθει ζητάει βοήθεια. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι φίλοι, συγγενείς που θα προθυμοποιηθούν να βοηθήσουν. Και τα παιδιά έχουν κι άλλο γονιό ο οποίος έχει υποχρεώσεις απέναντί τους. (εκτός των περιπτώσεων που νομικά απαγορεύεται η σχέση μαζί του ή στην περίπτωση θανάτου του άλλου γονιού ).

-Να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για τις σχέσεις που θα δημιουργήσει στο μέλλον και για τις δυσκολίες που θα συναντήσει λόγω της ύπαρξης των παιδιών.

-Να θυμάται ότι είναι υποχρέωση και δικαίωμά του να μην ξεχνά τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Σαφώς και τα παιδιά θα είναι πρώτα στη λίστα προτεραιοτήτων, ο ίδιος όμως είναι καλό να μην είναι πάντα τελευταίος!

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
Δροσοπούλου 5 Λαμία
Τηλέφωνο: 2231046812
Κινητό: 6945916860
Email: maskarlatou@gmail.com
Web: http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ