fbpx

Αν αλλάξει αυτός θα αλλάξω κι εγώ!

| 3 Οκτωβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Είσαι πραγματικά θυμωμένος/η με τον/τη σύντροφό σου. Έχεις εξηγήσει ένα εκατομμύριο φορές τις θέσεις και τις απόψεις σου αλλά δεν σε ακούει. Δεν μπορείς να πιστέψεις πώς γίνεται κάποιος να είναι τόσο αναίσθητος. Οπότε απλά περιμένεις. Έχεις πειστεί ότι με τον καιρό θα δει πως εσύ έχεις δίκιο κι εκείνος/η άδικο, όμως εν τω μεταξύ η ένταση στο σπίτι είναι τόσο στέρεη που κόβεται με μαχαίρι. Μισείς την απόσταση αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις γιατί είσαι έξαλλος/η. Πραγματικά έξαλλος/η.

Προσπαθείς να νιώσεις καλύτερα με το να απασχολείσαι με άλλα πράγματα και μερικές φορές αυτό πιάνει. Αλλά ξυπνάς κάθε πρωί βλέποντας πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ό,τι και να κάνεις δεν ικανοποιείται και κάθε φορά ρωτάς τον εαυτό σου, τι το διαφορετικό μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό αλλά γρήγορα απομακρύνεις αυτή τη σκέψη επειδή πιστεύεις πως δεν φταίς εσύ. Κι έτσι η απόσταση μεταξύ σας παραμένει και μεγαλώνει.


ADVERTISEMENT

Σου ακούγονται γνωστά όλα τα παραπάνω; Έχετε θυμώσει τόσο πολύ με τον σύντροφο ή το σύζυγό σας που τραβάτε πια δρόμους χωριστούς χωρίς να άλληλεπιδράτε; Έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ηρεμήσετε; Αν ναι, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρεις!

Με το να κρατάς το θυμό σου, χάνεις πολύτιμη ενέργεια. Είναι εξαντλητικό να νιώθεις δυσαρέσκεια μέρα με τη μέρα. Είναι κακό για την υγεία, το πνεύμα και τη σχέση σου. Ο θυμός σε φυλακίζει και σε εμποδίζει να χαίρεσαι τη καθημερινότητά σου.

Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους που ζουν σε μια σιωπηρή απόγνωση επειδή έχουν πειστεί ότι ο τρόπος που εκείνοι βλέπουν τα πράγματα είναι ο σωστός και ο σύντροφός τους, λάθος. Περνάνε μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να πείσουν τους συζύγους ή τους συντρόφους τους ότι οι ίδιοι έχουν δίκιο και πολύ συχνά ακούω «Αν αλλάξει αυτός/ή θα αλλάξω κι εγώ», μια φιλοσοφία που οδηγεί μαθηματικά στη καταστροφή . Μάλιστα υπάρχουν και πολλές διαφοροποιήσεις σε αυτή τη θέση όπως «Αν είναι καλή μαζί μου θα είμαι κι εγώ « ή «Θα ήμουν τρυφερή μαζί του αν δεχόταν να μιλήσουμε» ή «Θα καθόμουν να της μιλήσω αν δεν γκρίνιαζε όλη την ώρα ότι δεν της μιλάω» κ.ο.κ. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι η κεντρική ιδέα είναι «θα αλλάξω αν πρώτα αλλάξεις εσύ!». Πίστεψέ με, θα περιμένεις πολύ!


ADVERTISEMENT

Υπάρχει που λες καλύτερος τρόπος να δείς τα πράγματα όταν εσύ και ο/η σύντροφος/σύζυγος έχετε κολλήσει. Έχω δουλέψει με αρκετά ζευγάρια και έμαθα πολλά για το πώς μπορεί να συμβεί μια αλλαγή προς το καλύτερο μέσα στη σχέση ή στο γάμο. Είναι σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Αν ο ένας αλλάξει, αλλάζει και ο άλλος χωρίς να έχει σημασία ποιος θα ξεκινήσει πρώτος. Σημασία έχει κάποιος να ρίξει το πρώτο τουβλάκι στο ντόμινο και μετά όλα έρχονται από μόνα τους. Η αλλαγή είναι αμοιβαία και θα σου δώσω ένα παράδειγμα.

Δούλεψα πολύ πρόσφατα με μια γυναίκα που ήταν τρομερά εκνευρισμένη με τις πολλές ώρες δουλειάς του άντρα της. Ένιωθε πως περνούσαν πολύ λίγο χρόνο μαζί σαν ζευγάρι και ότι εκείνος βοηθούσε από ελάχιστα έως καθόλου με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό ειδικά, την έκανε έξαλλη. Και κάθε φορά που αυτός γύριζε από τη δουλειά, ο θυμός της μεγάλωνε και από το πρώτο λεπτό άρχιζε να τον κριτικάρει «Που δεν μαζεύεις εδώ μέσα, που έρχεσαι μόνο για ύπνο, που κατάντησα υπηρέτρια» και άλλα όμορφα. Εκείνος από τη μεριά του, το τελευταίο πράγμα που ήθελε μετά από 10 ώρες δουλειάς ήταν να λύνει προβλήματα με το καλησπέρα σας. Και παρ΄όλο που εκείνη το καταλάβαινε, ήταν τόσο θυμωμένη και πληγωμένη για τις μεγάλες απουσίες του, που ένιωθε ότι ο θυμός της ήταν δικαιολογημένος. Κι έτσι ήρθε σε μένα, ψάχνοντας τρόπους να κάνει τον άντρα της πιο αφοσιωμένο και τρυφερό καθώς η ίδια ήταν σε αδιέξοδο.

Της είπα πως μπορούσα να τη καταλάβω κι ότι κι εγώ στη θέση της, θα ένιωθα το ίδιο. Όμως, αναρωτιόμουν αν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να ένιωθε ο άντρας της όταν φορτισμένος από τη δουλειά, επέστρεφε στο σπίτι του να ηρεμήσει και τελικά κατέληγε ακόμη πιο φορτισμένος. «Πιθανόν να έχει ευχηθεί να μην ερχόταν σπίτι» μου είπε για τον άντρα της. Της πρότεινα τότε να κάνει ένα πείραμα «Απόψε που θα έρθει σπίτι, κάνε του μια έκπληξη. Όχι τίποτα σπουδαίο, απλά γίνε λίγο πιο τρυφερή. Μη γκρινιάξεις, μην τον στραβοκοιτάξεις. Απλά πες του πόσο χάρηκες που τον είδες. Κάνε κάτι για εκείνον, π.χ. μαγείρεψε το αγαπημένο του φαγητό, ακόμη κι αν είσαι πολύ θυμωμένη» της είπα. Και συμφώνησε να το κάνει.

Δύο εβδομάδες μετά, επέστρεψε στο γραφείο μου και μου είπε για τα αποτελέσματα του πειράματος. «Το πρώτο βράδυ που έκανα το πείραμα, του μαγείρεψα και τον αγκάλιασα όταν τον είδα, με κοίταζε με απορία. Περάσαμα όμως πολύ ωραία κι επειδή όλα εξελίχθηκαν τόσο καλά, αυτό μου έδωσε κίνητρο να συνεχίσω να είμαι έτσι. Από τότε έγινε κάτι μαγικό. Έρχεται νωρίτερα στο σπίτι και καμιά φορά με παίρνει από τη δουλειά απλά και μόνο για να ακούσει τι κάνει. Δεν πιστεύω πόσο πολύ έχει αλλάξει με κάτι τόσο απλό!» μου είπε ενθουσιασμένη.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι προφανές: Όταν ο ένας αλλάζει, αυτόματα αλλάζει και ο άλλος. Είναι κανόνας μέσα στη σχέση. Αν δεν παίρνεις αυτό που θες από  τον/τη σύντροφο/σύζυγό σου, αντί να προσπαθήσεις να τον/τη πείσεις να αλλάξει,  γιατί μην αρχίσεις αλλάζοντας τη δική σου προσέγγιση; Αν μέχρι στιγμής, ότι κι αν έχεις κάνει δεν έχει αποτέλεσμα, τι θα χάσεις αν αλλάξεις εσύ ή έστω πειραματιστείς; Γίνε πιο ευέλικτος/η και δημιουργικός/ή και πέρνα το χρόνο σου όχι προσπαθώντας να επιβάλλεις τη γνώμη σου, ακόμη κι αν έχεις δίκιο, αλλά προσπαθώντας να βρείς τρόπους να αντιστρέψεις το κλίμα και να λειτουργήσει υπέρ σας. Σταμάτα να περιμένεις από τον/τη σύντροφό σου να αλλάξει για να καλυτερεύσουν τα πράγματα γιατί πιθανό να περιμένει κι εκείνος/η το ίδιο από εσένα και τελικά, περιμένοντας, να μην κάνει ποτέ κανείς τίποτα και να φτάσετε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις πρώτα εσύ την αλλαγή και δεν θα χάσεις!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ