fbpx

Έξι χρήσιμα tips, για νέους μονογονείς (και όχι μόνο!)

| 27 Αυγούστου 2013
ADVERTISEMENT

1. Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα

Διατηρήστε σταθερά τα ωράρια που τρώτε, που κοιμάστε ή ξυπνάτε με την οικογένεια. Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, σας βοηθάει να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις δραστηριότητες σας και δίνει στα παιδιά μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Μπορεί να σας λείπουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νιώθετε ενοχές που η δουλειά σας, σας αποσπά μεγάλο-αν όχι το μεγαλύτερο-μέρος του χρόνου σας αλλά μην προσπαθήσετε να “επανορθώσετε” το βράδυ.


ADVERTISEMENT

“Με το να επιτρέψετε στα παιδιά να κοιμηθούν λίγο αργότερα από το συνηθισμένο, μόνο και μόνο για να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο, δεν είναι και η καλύτερη λύση. Όχι μόνο διότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο απ’ ότι πιστεύουμε αλλά κυρίως επειδή οι γονείς, δικαιούνται ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους προκειμένου να αποφορτιστούν” συμβουλεύει η ψυχολόγος με Phd και συν-συγγραφέας του “The Complete Single Mother”, κυρία Leah Klungness.

2. Αφιερώστε χρόνο

Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολο πρόγραμμα έχετε, φροντίστε να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου.
‘Συνήθως προτείνω στις οικογένειες να προγραμματίζουν μία συγκεκριμένη ημέρα για κοινές δραστηριότητες-πιθανόν μια φορά την εβδομάδα-στην οποία θα κλείνουν την τηλεόραση και τα τηλέφωνα για να παίξουν ένα παιχνίδι ή να πάνε έναν περίπατο όλοι μαζί. Μία τέτοια μέρα μέσα στην εβδομάδα, βοηθάει τα μέλη της οικογένειας να “ανανεώνουν” τους συναισθηματικούς δεσμούς, προτείνει ο παιδοψυχολόγος και οικογενειακός ψυχολόγος με PhD κύριος Barry G. Ginsberg, συγγραφέας του βιβλίου “50 Wonderful Ways to Be a Single-Parent Family”.


ADVERTISEMENT

3. Ζητήστε και δεχτείτε βοήθεια 

Δημιουργήστε ένα “δίκτυο” ανθρώπων που εμπιστεύεστε και που θα σας βοηθήσουν με τη φροντίδα των παιδιών ακόμη και με τις δουλειές του σπιτιού.

” Οι προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζουν οι μονογονείς δεν διαφέρουν τόσο από εκείνες που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς όλοι οι γονείς. Η διαφορά είναι ότι για τους μονογονείς, είναι πρακτικά πιο δύσκολο να δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποστήριξης που όλοι όσοι έχουμε παιδιά, χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε. Για τη δημιουργία και τη συντήρηση του συγκεκριμένου δικτύου, οι μονογονείς πρέπει να είναι πιο δημιουργικοί και ενεργοί”  ισχυρίζεται η κυρία Leah Klungness.

Αυτό το δίκτυο στήριξης θα μπορούσε για παράδειγμα να περιλαμβάνει συγγενείς, γείτονες ακόμη και άλλους γονείς που συναντάτε στο σχολείο ή στις δραστηριότητες των παιδιών σας.

“Χρειάζεστε φίλους που ξέρετε ότι ανά πάσα στιγμή τους καλέσετε θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης, όπως αντίστοιχα χρειάζεστε και ανθρώπους με τους οποίους να περνάτε καλά. Οι άνθρωποι της ανάγκης με τους ανθρώπους της διασκέδασης μπορεί να είναι τα ίδια πρόσωπα, μπορεί όμως και όχι!” ισχυρίζεται η κυρία Leah Klungness.

4. “Ανταλλάξτε” μπέιμπι σίτινγκ

Προκειμένου να εξοικονομήσετε τα χρήματα της μπέιμπι-σίτερ, και (γιατί όχι;) να γνωρίσετε και άλλες οικογένειες, μια ωραία ιδέα θα ήταν να προτείνετε την ανταλλαγή φύλαξης και φροντίδας των παιδιών.

“Μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους γονείς που εμπιστεύεστε και που έχουν παιδιά παρόμοιας ή ίδιας ηλικίας με τα δικά σας. Μπορούν να προσέχουν τα παιδιά σας μια μέρα την εβδομάδα και εσείς αντίστοιχα να προσέχετε τα δικά τους μία άλλη μέρα της εβδομάδος” προτείνει ο οικογενειακός σύμβουλος και σύμβουλος γάμου στο Mason City της Iowa, κύριος Jim Anastasi.

5. Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας

“Σε μία μονογονεϊκή οικογένεια, είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας και να σας βοηθούν με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν” ισχυρίζεται ο κύριος Barry G. Ginsberg και προτείνει στους μονογονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα κάνουν να δουν την  οικογένεια σαν μία ομάδα, όπου τα μέλη της δουλεύουν όλα μαζί.
“Για παράδειγμα αν μια μέρα χρειαστεί να καθίσετε λίγο παραπάνω στο γραφείο, μπορείτε να τους ζητήσετε να ετοιμάσουν το βραδινό φαγητό ή να τους αναθέσετε την καθαριότητα μετά από αυτό” 
καταλήγει ο κύριος Barry G. Ginsberg.

6. Κάντε ένα διάλειμμα

Φορτίστε τις μπαταρίες σας κανονίζοντας με τους παππούδες ή τη μπέιμπι σίτερ να φυλάξει τα παιδιά για μερικές ώρες. Παρόλο που είναι τρομερά δελεαστικό, καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε τις συγκεκριμένες ώρες για να καθαρίσετε, να βάλετε πλυντήριο και γενικότερα να κάνετε τις δουλειές που δεν προλαβαίνετε όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας, για να κάνετε κάτι διασκεδαστικό με τους φίλους σας, να χαρείτε τη μοναξιά σας ή να δείτε τις ταινίες που θέλετε. Μάθετε να απολαμβάνετε τη ζωή ώστε αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, να περάσετε αργότερα και στα παιδιά σας!

Πηγή: Web MD
Εικόνα: Bexlife.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ