fbpx

5 στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις τους “τοξικούς” ανθρώπους

| 2 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

Μάθε πως να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους , φροντίζοντας και τις δικές σου ανάγκες

Μεγαλώνοντας τα παιδιά σου ως μονογονέας αντιμετωπίζεις αρκετές προκλήσεις. Από τη μία πρέπει να τα κάνεις όλα εσύ και από την άλλη έχεις τις συγκρούσεις με τον/την πρώην ή με τους ίδιους σου τους γονείς, βιώνοντας μια κατάσταση εξουθενωτική. Γι’αυτό δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για τοξικούς ανθρώπους. Εκείνους που σου ρουφούν την ενέργεια και σε αφήνουν να νιώθεις εκνευρισμένη/εκνευρισμένος και με την αίσθηση ότι είσαι ανεπαρκής, ότι κρίνεσαι και λογοδοτείς.


ADVERTISEMENT

Σε έναν τέλειο κόσμο θα μπορούσες να διώξεις αυτούς τους ανθρώπους εντελώς από τη ζωή σου, σωστά; Αλλά για πολλούς μονογονείς, οι πιο τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι από τους οποίους δεν μπορείς απλά ν’ απαλλαγείς. Ίσως είναι ο/η πρώην σου, η οικογένεια του/της ή τα ίδια τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εάν συμβαίνει κάτι ανάλογο στη ζωή σου, τότε χρειάζεσαι ένα σχέδιο για ν’ αποτραβηχτείς λίγο, αντί να τους διώξεις εντελώς. Πως μπορείς να το κάνεις αυτό; Δοκίμασε αρχικά τους παρακάτω τρόπους:

1.  Σκέψου πριν απαντήσεις.
Όταν κάποιος σου ζητάει μια χάρη, ποια είναι η άμεση απάντηση σου; Είτε είναι ο/η πρώην σου, οι γονείς σου, οι γείτονες, ή τα παιδιά σου…Έχεις συνηθίσει στην ιδέα ότι όταν κάποιος σου ζητά κάτι πρέπει ν’ απαντήσεις άμεσα; Καλό θα ήταν να σταματήσεις. Από εδώ και πέρα, όταν κάποιος – ο οποιοσδήποτε – σου ζητήσει να του κάνεις μια χάρη ή να δεσμευτείς για κάτι που θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο, ενέργεια ή χρήματα, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να το σκεφτείς. Κάνε τη φράση “θα σου απαντήσω αύριο” μέρος της συνηθισμένης απάντησης σου σε κάθε τέτοιο αίτημα. Και αν σου πουν, “πρέπει να μου απαντήσεις τώρα,” τότε ξέρεις τι πρέπει ν’ απαντήσεις: Όχι.

2.  Πες όχι.
Ακριβώς! Μπορείς να πεις όχι στις απαιτήσεις των άλλων. Μπορεί αρχικά να μη νιώθεις άνετα, άλλα δοκίμασε το. Το καλύτερο είναι ότι με το να λες όχι σε πράγματα που πραγματικά δεν θες να κάνεις , δεν θ’ απελευθερώσει μόνο ένα μέρος του χρόνου σου αλλά και μέρος της ενέργειάς σου. Επειδή το να λες ‘ναι’ και μετά να το φέρεις βαρέως, είναι εξουθενωτικό!
Και εάν ο/η πρώην σου απειλεί να αλλάξει την συμφωνία της διατροφής ή της επικοινωνίας κάθε φορά που δεν πηγαίνεις με τα νερά του, τότε καλό θα ήταν ν’ αρχίσεις να πραγματοποιείς όλες σας τις συνομιλίες, τόσο όταν συμφωνείς στις απαιτήσεις του/της, όσο και όταν διαφωνείς. Αν μη τι άλλο, καταγράφοντας τις απαντήσεις σου θα δείξεις σε ένα επερχόμενο δικαστήριο, ότι δεν αρνείσαι τα αιτήματά του παρά μόνο αυτά που πραγματικά δεν μπορείς να εκπληρώσεις.


ADVERTISEMENT

3.  Πες ναι, υπό όρους.
Μπορείς να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες, ενώ συνεχίζεις να δείχνεις ενδιαφέρον για τους άλλους. Για παράδειγμα, “μπορώ να ανταλλάξω βάρδιες μαζί σου εάν μπορείς να φέρεις τα παιδιά στο γραφείο μου” ή “θα ήθελα ευχαρίστως να σας βοηθήσω με τη γιορτή του σχολείου, αλλά δεν μπορώ να έρχομαι στις μηνιαίες συναντήσεις” Το να βάλεις κάποιες προϋποθέσεις στα”ναι” σου θα σε βοηθήσει να αισθανθείς σαν να έχεις περισσότερες επιλογές, και αυτό θα βοηθήσει και τους άλλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν εύκολα να σε θεωρήσουν δεδομένη/δεδομένο.

4.  Λίγη αυτογνωσία.
Όλοι έχουμε περιορισμούς. Και μια μεγάλη πηγή εκνευρισμού είναι το να τους αγνοούμε, τελείως. Σκέψου για ένα λεπτό τις φορές που θυμώνεις με τα παιδιά σου. Πόσοι από αυτούς πηγάζουν από το ότι λες “ναι” σε πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις, δεν μπορείς να κάνεις, δεν έχεις τον χρόνο να κάνεις, ή δεν μπορείς ν’ αντέξεις οικονομικά; Το να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να λέει”ναι” όταν το εννοείς καθώς και “όχι” όταν επίσης το εννοείς, απαιτεί μεγάλη αυτογνωσία.

Αρχικά κάνε μικρά βήματα προς αυτό το στόχο με το να συνειδητοποιήσεις πώς αισθάνεσαι όταν ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις των παιδιών σου. Στη συνέχεια, όταν αισθάνεσαι ισχυρότερη/ισχυρότερος και έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να πεις «όχι» ή να πεις “ναι” υπό όρους-ή να πεις ένα πλήρες “ναι” χωρίς προϋποθέσεις σε όλα – μπορείς να εφαρμόσεις αυτή την αυτογνωσία και σε άλλα αιτήματα, όπως την αντιμετώπιση του προϊστάμενου σου στην δουλειά, την υπόλοιπη οικογένεια σου, ή τον/την πρώην σου. Το να λες “ναι” μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε κάνει να νιώθεις καλά, αν όμως δεν το θες πραγματικά, μακροπρόθεσμα θα βρεθείς παγιδευμένος/η ενώ καλό είναι να θυμάσαι ότι η σύγκριση με τις φορές που ο/η πρώην σύζυγος λέει “ναι” είναι άστοχη και βλαβερή για τα κριτήριά σου. Δεν κάνετε διαγωνισμό και δεν κρατάτε σκορ. Το “ναι” πρέπει να αφορά μόνο αυτό που εσύ θεωρείς σωστό για εσένα και τα παιδιά σου.

5.  Βάλε σωστά όρια
Τέλος, μια άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τοξικών ανθρώπων στη ζωή σου είναι να θέσεις σωστά όρια. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και το να κρατηθείς μακριά και ν’ αποφύγεις την επαφή με κάθε κόστος. Αν και αυτός δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος να διαχειριστείς τις  συγκρούσεις, ειδικά με τον/την πρώην σου, (γιατί θα πρέπει να διατηρήσεις κάποια μορφή επικοινωνίας, αν μεγαλώνετε παιδιά μαζί), μπορεί να είναι προσωρινά απαραίτητο για τους μονογονείς που έχουν δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: http://singleparents.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ