fbpx

14 απλά βήματα για να παίρνεις σωστές αποφάσεις ως μονογονέας

| 23 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της μονογονεϊκής ζωής είναι ότι δεν μοιράζεσαι το βάρος των ευθυνών με κάποιον άλλον, με αποτέλεσμα οι σημαντικές αποφάσεις να είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση για σένα. Μπορεί να νιώθεις ότι σε έχουν στραγγίξει σωματικά και συναισθηματικά, να σου λείπει η παρέα ή η συντροφικότητα που χρειάζεσαι, ακόμη και οι κουβέντες μεταξύ ενηλίκων, πρίν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει να παίρνεις όλες τις αποφάσεις που χρειάζεσαι με σύνεση, ψυχραιμία και προπάντων, εντελώς μόνος ή μόνη σου.

Βήμα 1
Φρόντιζε τακτικά τον εαυτό σου. Η  ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος, θα σε βοηθήσουν να νιώθεις πιο δυνατός/ή και με το μυαλό σου πιο καθαρό, προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της μονογονεϊκής ζωής.


ADVERTISEMENT

Βήμα 2
Διαχειρίσου το στρες, εκπληρώνοντας τους προσωπικούς σου στόχους,  κάνοντας ένα χόμπι, βλέποντας τους φίλους σου ή την οικογένειά σου. Οι θετικές σχέσεις με τους γύρω σου και κυρίως η θετική σχέση με τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσουν σημαντικά!

Βήμα 3
Προσπάθησε να προσεγγίσεις μια απόφαση με σύνεση και λογική, καταγράφοντας σε μια λίστα τα υπέρ και τα κατά. Λάβε υπόψιν σου, όλες τις παραμέτρους αλλά και όλες τις συνέπειες των αποφάσεων. Η καταγραφή τους στο χαρτί, θα σε βοηθήσει να δείς πιο καθαρά σχετικά με το πώς σε συμφέρει να προχωρήσεις.

Βήμα 4
Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια επιλεγμένων συγγενών και φίλων και όταν λέμε «επιλεγμένων» εννοούμε ανθρώπων με θετική σκέψη και κάπως έμπειρους στο θέμα που σε απασχολεί. Συζήτησε μαζί τους όλες τις πιθανές συνέπειες κάθε απόφασης και δέξου τις απόψεις τους οι οποίες μπορεί να σε βοηθήσουν να δείς πράγματα που ίσως να μην μπορείς να δείς καθαρά από μόνος/η σου. Προσοχή: Καλό θα ήταν να μην το συζητήσεις με πάνω από 3 άτομα διότι οι πολλές διαφορετικές απόψεις που ενδεχομένως λάβεις, να σε μπερδέψουν!


ADVERTISEMENT

Βήμα 5
Δημιούργησε σχέσεις και με άλλους μονογονείς, πρόθυμους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σου και να σου δώσουν τα φώτα τους. Εδώ θα βρείς 17.000 ανθρώπους  που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι, ανθρώπους σαν εσένα, πρόθυμους να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν.

Βήμα 6
Εφόσον τα παιδιά σου βρίσκονται στη κατάλληλη ηλικία, κάνε ένα οικογενειακό meeting προκειμένου να συζητήσεις το θέμα, μαζί τους. Το να ζητήσεις τη γνώμη των παιδιών, ειδικά όταν μιλάμε για εφήβους, μπορεί να σε διευκολύνει σημαντικά.

Βήμα 7
Αποστασιοποιήσου από το θέμα ώστε να δεις πιο καθαρά. Μερικές φορές, όταν εστιάζουμε σε άλλα πράγματα μέσα στην ημέρα και ύστερα επανερχόμαστε σε αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε, σκεφτόμαστε πλευρές του προβλήματος που δεν είχαμε σκεφτεί πρίν. Η ανανεωμένη οπτική, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις το καλύτερο για σένα.

Βήμα 8
Όχι στις βιαστικές αποφάσεις. Πάρε το χρόνο σου ώστε να αποφασίσεις συνειδητά και με σύνεση. Η βιασύνη και η παρόρμηση, όπως και το αυξημένο άγχος, μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθη και να  σε κάνουν να πάρεις αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσεις αργότερα.

Βήμα 9
Επιστράτευσε όλο σου το θάρρος για να πάρεις τα ρίσκα που πρέπει. Μπορεί να υπάρχει οικονομική κρίση και ανεργία εκεί έξω, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δουλεύεις για 200 ευρώ ή πως θα ανέχεσαι τη σεξουαλική παρενόχληση ή τη βίαιη συμπεριφορά διευθυντών και προϊσταμένων. Ψάξε για μια καλύτερη δουλειά αν χρειάζεσαι κάτι καλύτερο, ψάξε για μια καλή σχέση αν χρειάζεσαι ένα σύντροφο κ.ο.κ.

Βήμα 10
Κάνε σοφές επιλογές, καταλαβαίνοντας παράλληλα, πως κάθε απόφαση που θα πάρεις μπορεί να μην είναι η σωστή, πως όλοι κάνουμε λάθη και ότι καμιά φορά πρέπει να δεχόμαστε τα πράγματα όπως έρχονται.

Βήμα 11
Εστίασε στα θετικά σημεία της ζωής και καθάρισε τη ζωή σου από την αρνητική ενέργεια ή τους αρνητικούς ανθρώπους.

Βήμα 12
Οργάνωσε τη ζωή σου, το νοικοκυριό σου, το πρόγραμμα το δικό σου και των παιδιών. Ένα σπίτι που δεν είναι χαοτικό, θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι και να αποφασίζεις πιο καθαρά.

Βήμα 13
Καλό το ίντερνετ αλλά όχι πάντα. Διότι υπάρχει περίπτωση, να βρείς κάποια πιο σοβαρά άρθρα για το θέμα που σε αφορούν, που όμως μπορεί να μην είναι απόλυτα προσαρμοσμένα σε σένα. Το ίντερνετ καλό είναι να το χρησιμοποιείς για να ενημερώνεσαι όχι όμως για να παίρνεις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν ζητήματα υγείας ή παιδείας. Υπάρχουν οι γιατροί και οι δάσκαλοι όπως και αρκετοί ειδικοί τους οποίους μπορείς να συμβουλευτείς προσωπικά.

Βήμα 14
Κανάκεψε τον εαυτό σου και δώσε του χρόνο. Δεν χρειάζεται να κάνεις όλα όσα έβαλες στη λίστα. Δεν χρειάζεται να πας σούπερ μάρκετ αν νιώθεις τα πόδια σου να μην σε κρατάνε, και δεν χρειάζεται να αποφασίσεις κάτι εδώ και τώρα. Κάτσε ξεκουράσου και απόλαυσε τη παρέα των παιδιών σου. Και αύριο μέρα είναι!

…κι αφού πήρες την απόφασή σου
Πορεύσου με αυτήν, χωρίς υπερ-ανάλυση της κατάστασης και χωρίς δεύτερες σκέψεις.  Νιώσε τη σιγουριά ότι αποφάσισες το καλύτερο για σένα ή/και για τα παιδιά (ανάλογα με το θέμα) και ζήτησε τη στήριξη των αγαπημένων σου προσώπων, που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις πιστός/ή σε αυτό που αποφάσισες.

Πηγή: singleparents.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ