fbpx

Τί κάνω αν ο πατέρας μου θελήσει να γράψει τη περιουσία του σε άλλους;

| 26 Αυγούστου 2014
ADVERTISEMENT

«Οι γονείς μου έχουν πάρει διαζύγιο πριν 18 χρόνια. Την επιμέλεια ανέλαβε η μητέρα μου και έκτοτε εγώ και ο αδερφός μου δεν έχουμε καμιά σχέση με τον πατέρα μου, ο οποίος δεν βοήθησε ποτέ ούτε στην ανατροφή μας ούτε γενικά σε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια. Δεν ξαναπαντρεύτηκε και τώρα είναι στα τελευταία του.Υπάρχει λοιπόν μια κατοικία την οποία είχε φτιάξει με την μητέρα μου μετά γάμο. Τον έχουν πλησιάσει τα ανίψια του και υποψιάζομαι ότι θα τον γηροκομήσουν με απώτερο σκοπό να τους γράψει το σπίτι.Τι γίνεται σ αυτή τη περίπτωση; Αποκλειστικοί κληρονόμοι δεν είμαστε εμείς; Τί γίνεται στην περίπτωση που κάνει διαθήκη και το αφήσει σ΄αυτούς;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Το κληρονομικό μας Δίκαιο έχει ρυθμίσει την εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή καθιερώνοντας έξι «τάξεις», οι οποίες αποτελούνται από τους συγγενείς του κληρονομούμενου και οι οποίες κληρονομούν με σειρά προτεραιότητας, το οποίο σημαίνει, ότι, αν βρεθεί κληρονόμος από την πρώτη τάξη, δεν θα κληρονομήσει κανένας από την δεύτερη τάξη. Στην πρώτη τάξη κληρονομούν οι κατιόντες του κληρονομούμενου, δηλαδή τα τέκνα του και τα εγγόνια του, και η σύζυγος του κληρονομούμενου, αν βέβαια υπάρχει. Αυτοί οι συγγενείς, αν υπάρχουν, κληρονομούν ολόκληρη την περιουσία του αποβιώσαντος, αποκλείοντας κάθε άλλο συγγενή από τις επόμενες τάξεις. Εν προκειμένω δηλαδή και αφού ο πατέρας σας χώρισε με τη μητέρα σας στην περίπτωση που δεν αφήσει διαθήκη τότε αποκλειστικοί κληρονόμοι του σε όλη την περιουσία του είναι τα εν ζωή τέκνα του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μεταβίβαση των κληρονομιαίων περιουσιακών στοιχείων ρυθμίζεται από την ύπαρξη κάποιας διαθήκης του κληρονομούμενου, ιδιόγραφης, δημόσιας ή μυστικής. Η διαθήκη εκφράζει τη βούληση του διαθέτη κληρονομουμένου ο οποίος εγκαθιστά ως κληρονόμους πρόσωπα της αρεσκείας του πολλές φορές παραλείποντας και τους στενότερους συγγενείς του. Εδώ λοιπόν υπάρχει η αναγκαστική κληρονομική διαδοχή η λεγόμενη και «νόμιμη μοίρα». Με την αναγκαστική διαδοχή αντιθέτως, ορισμένα πρόσωπα, που συνδέονται πολύ στενά με τον κληρονομούμενο, γίνονται κληρονόμοι του και όταν ακόμα δεν το θέλει ο κληρονομούμενος. Οι διατάξεις της αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής έχουν καθιερωθεί στην ύλη του κληρονομικού δικαίου και ουσιαστικά περιορίζουν την ελευθερία του κληρονομούμενου να μπορεί να διαθέσει την περιουσία του, όπως θέλει, για το μετά τον θάνατό του χρόνο. Ο περιορισμός αυτός του δικαιώματος του κληρονομούμενου δικαιολογείται πρώτον από την ανάγκη προστασίας της οικογένειάς του από αυθαίρετες ενέργειες αυτού και δεύτερον από το ηθικό καθήκον του κληρονομούμενου απέναντι σε ορισμένους πολύ κοντινούς συγγενείς του, οι οποίοι και προστατεύονται από τις διατάξεις της αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής, οι συγγενείς αυτοί, οι οποίοι γίνονται κληρονόμοι ακόμα και αν δεν το προέβλεψε αυτό ο κληρονομούμενος, είναι οι κατιόντες αυτού, δηλαδή τα παιδιά του, τα εγγόνια του κοκ, οι γονείς του και η σύζυγός του. Αυτοί οι συγγενείς θα γίνουν κληρονόμοι «αναγκαστικά» και θα λάβουν ως κληρονομιά το μέρος εκείνο της κληρονομικής περιουσίας, που ονομάζεται «νόμιμη μοίρα». Από τους ανωτέρω συγγενείς αναγκαίοι κληρονόμοι θα γίνουν μόνο οι κατιόντες και η σύζυγος, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος άφησε κατιόντες, και οι γονείς και η σύζυγος, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος δεν άφησε κατιόντες αλλά μόνο γονείς. Το ποσοστό της νόμιμης μοίρας ισούται με το ½ του ποσοστού της εξ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής.


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση λοιπόν που ο πατέρας σας με διαθήκη εγκαταστήσει ως κληρονόμους άλλους πλην υμών δικαιούσθε τη νόμιμη μοίρα όπως ορίζει ο νόμος κατά τα ανωτέρω παρατιθέμενα.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ