fbpx

Τα 10 πιο βασικά νομικά λάθη στο διαζύγιο

| 23 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Καθώς οι  περισσότεροι  άνθρωποι δεν έχουν καμία εμπειρία με τους νόμους , είναι λογικό να υπάρχει σύγχιση με τις περίπλοκες  νομικές ερωτήσεις. Παρακάτω  θα  δείς πώς να αποφύγεις ή να αντιμετωπίσεις 10 νομικά λάθη.

Λάθος 1.: Να πιστεύεις ότι ο/η σύζυγος  είναι δίκαιος και συνεργάσιμος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι  που έρχονται αντιμέτωποι  με  ένα διαζύγιο είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και αναστατωμένοι και πολλοί βρίσκονται σε άρνηση. “Ο/Η σύζυγος μου ποτέ δεν θα μου φερόταν με αυτόν τον τρόπο” είναι κάτι που ακούει πολύ συχνά η δικηγόρος μας αλλά όντως οι σύζυγοι κακομεταχειρίζονται τους πρώην τους. Η συμβουλή των περισσότερων δικηγόρων είναι πρόσεχε τι λες και τι κάνεις και να  περιμένεις ότι το ίδιο θα κάνει ο/η σύζυγος, εφ’ όσον εμπλέκεσαι σε μια δικαστική μάχη και είσαι μέρος μιας αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό καλό είναι να είσαι επιφυλακτικός να έχεις χαμηλές προσδοκίες και να περιμένεις τα χειρότερα.


ADVERTISEMENT

Λάθος 2:  Να έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτήσεις για το τι θα κερδίσεις από το διαζύγιο.
Πάρα πολλοί αρχίζουν τις διαδικασίες του διαζυγίου και  περιμένουν ότι θα πάρουν ότι θέλουν. Συχνά αυτές οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές.Εφόσον τα οικονομικά,τα παιδιά,τα περιουσιακά,μια επιχείρηση και διάφορα άλλα είναι υπό αντιπαράθεση,πρέπει να έχεις λογικές απαιτήσεις και να μην περιμένεις ότι θα τα πάρεις όλα. Το κλειδί στα διαζύγια είναι να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες, να  επικεντρωθείς στο πώς θα λύσεις τα προβλήματα και να κάνεις τα πάντα να βοηθήσεις την υπόθεσή σου.

Λάθος 3:  Να μη κάνεις κατάλληλες ερωτήσεις ή να υπογράφεις χωρίς να έχεις προηγουμένως ρωτήσει τι υπογράφεις.
Πολλοί είναι εκφοβισμένοι από τους νόμους και τους δικηγόρους τους,και αντί να κάνουν ερωτήσεις,δέχονται τα πάντα με κλειστά μάτια. Λάθος. Αντ’ αυτού κάνε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείς σχετικά με όσα διαπραγματεύεσαι,ακριβώς όπως θα έκανες εάν αγόραζες αυτοκίνητο, να είσαι δηλαδή προσεκτικός/σκεπτικός/αναλυτικός/η. Ζήτα μια ειλικρινή εκτίμηση για τις πιθανότητες σου να αποκτήσεις ακίνητη περιουσία και χρήματα και σκέψου τι θέλεις π.χ. εάν ο/η πρώην σου μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα σπουδών  και έπειτα ρώτα τον δικηγόρο σου εάν είναι εφικτό να πάρεις αυτά που ζητάς.

Λάθος 4:  Να μην δίνεις όλες τις πληροφορίες στον/στη δικηγόρο σου.
Μερικοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τους δικηγόρους τους,παρ’οτι τους αντιπροσωπεύουν.Το να κρατάς πληροφορίες για τα μελλοντικά σου σχέδια ή τα περιουσιακά σου κρυφά από τον/τη δικηγόρο σου επειδή νομίζεις πως αυτός μόνο θα έχει τον έλεγχο της κατάστασης είναι λάθος.Κάποιοι προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους δικηγόρους τους,αλλά έτσι καταλήγουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Πρέπει ξεκάθαρα να δείξεις ποιά είναι τα κίνητρα σου διότι αν θέλεις ο δικηγόρος σου να κάνει μια αποτελεσματική δουλειά, χρειάζεται όλη την αλήθεια.


ADVERTISEMENT

Λάθος 5:  Να μην ελέγχεις τα γεγονότα και τα στοιχεία που σου δίνονται από δικηγόρους ή άλλα πρόσωπα.
Οι δικηγόροι,όπως και όλοι οι άνθρωποι,κάνουν λάθη.Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο δικηγόρος έγραψε λάθος τα ονόματα των παιδιών κι αυτό οδήγησε σε περίπλοκα -κυρίως γραφειοκρατικά-προβλήματα. Παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα νομικά, καλό είναι να διαβάσεις όλα τα έγγραφα ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε λάθος. Όταν μπει κάτι στα δικαστικά αρχεία ή στη μνήμη του δικαστή,ίσως να είναι πολύ αργά να το διορθώσεις.

Λάθος 6:  Να επιτρέπεις στα συναισθήματά σου, να επηρεάζουν τις νομικές σου αποφάσεις.
Πολλοί άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας ένα διαζύγιο είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και μπερδεμένοι,πιστεύουν ότι έχουν 100% δίκιο αυτοί,και ότι είναι θύματα κάποιου κακού.Εάν αφήσεις τα συναισθήματα σου να σε κυριεύουν,εσύ ο ίδιος θα υπονομεύσεις την υπόθεση σου. Καλό είναι να είσαι ανακλαστικός/η παρά αντιδραστικός/η. Οι ανυπόμονοι άνθρωποι συχνά δεν ακούνε σωστά αυτά που έχουν ειπωθεί.

Λάθος 7:  Να περιμένεις  ότι το δικαστήριο θα δει τα πράγματα από την δική σου πλευρά.
Όσο και να πιστεύεις ότι έχεις δίκαιο ο δικαστής μπορεί να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά,όχι πάντα από την δική σου.Επιπλέον,λογω διαδικαστικών κανονισμών, οι δικαστές συχνά περιορίζουν κάποιες πληροφορίες. Δεν τους ενδιαφέρει εάν είσαι καλός/ή,γιαυτό μη περιμένεις  η άποψη σου,όσο δίκαιη και ταπεινή μπορεί να είναι,ότι θα επικρατήσει.Οσο πιο σκεπτικός/η και ισορροπημένος/η είσαι τόσο πιο ομαλά μπορεί να λυθούν τα προβλήματα σου και να έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Λάθος 8:  Να αφήνεις άσκοπα να περνάει ο χρόνος  και να καθυστερείς.
Πολλοί άνθρωποι κατά την διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου,δεν θέλουν να ασχοληθούν με κανόνες και δικαστικές διορίες. Γι’ αυτό όταν πρόκειται να υπογράψεις ένα έγγραφο, μην το αναβάλλεις.Για να διεκδικήσεις αυτό που επιθυμείς και να διατηρήσεις τα δικαιώματα σου,είναι αυτονόητο ότι θα υπογράψεις τα έγγραφα εγκαίρως.

Λάθος 9:  Να μην συμβουλευτείς λογιστή.
Στην διαδικασία διαζυγίου μπαίνουν στο επίκεντρο τα περιουσιακά στοιχεία,η ιδιοκτησία, οι περιουσίες και όλα τα οικονομικά που έχουν και άμεσες φορολογικές συνέπειες. Καλό είναι να έχεις έναν έμπιστο λογιστή που θα σε συμβουλέψει ειδικά για τη περίπτωσή σου. Πρέπει να πληρώσεις φόρο για έσοδα/κέρδη; Φορολογείται η διατροφή; Σε συμφέρει να κάνεις αποποίηση κληρονομιάς ή όχι;

Λάθος 10:  Να είσαι εμπόδιο στην υπόθεση σου.
Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι, να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου ώστε να βοηθήσεις και να στηρίξεις την υπόθεση σου,όχι να παρεμποδίζεις τον δικηγόρο σου παίρνοντάς τον 5 φορές τη μέρα τηλέφωνο με ασήμαντες ερωτήσεις, διότι έτσι τον αποξενώνεις. Μην ξεχνάς πως εκείνος/η είναι που σε αντιπροσωπεύει και πρέπει να το κάνει χωρίς να βαρυγκομάει. Αν δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς, ρώτα τον/τη δικηγόρο σου πώς μπορείς να βοηθήσεις ώστε να λύνονται οι απορίες σου χωρίς να τον “επιβαρύνεις”.

Πηγή: http://www.divorce360.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Ελένη Τελάκη


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ