fbpx

Συνοφειλέτης σε δάνειο του/της πρώην συζύγου: Πως μπορώ να απαλλαγώ;

ADVERTISEMENT

“Ο πρώην σύζυγος μου πήρε δάνειο 45000 ευρώ αποπεράτωσης κατοικίας, δικής του κυριότητας 100%, στο οποίο με έβαλε συνοφειλέτη. Δεν πληρώνει και έχει μείνει υπόλοιπο 18000 ευρώ. Το 2012 συνυπέγραψα σε ρύθμιση και πάλι δεν πληρώνει. Μέχρι τώρα έχω λάβει 2 εξώδικα. Έχω ξαναπαντρευτεί, έχω ακίνητη περιουσία στο όνομα μου. Τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Θα σας συμβούλευα, με τις πληροφορίες που μου δίνετε και με κάθε επιφύλαξη, να υπαχθείτε στο νομό 3869/2010 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, εφόσον βέβαια πληροίτε και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Με την υπαγωγή σας στο νόμο αυτό, ρυθμίζεται η αποπληρωμή ενός μέρους των οφειλών σας με ευνοϊκούς όρους, ενώ το υπόλοιπο μέρος των οφειλών σας διαγράφεται οριστικά.

Το άρθρο 12 του νόμου 3869/2010 αναφέρει ότι: «Τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι συνοφειλετών ή εγγυητών του οφειλέτη, καθώς και τα δικαιώματα των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών επί του υπέγγυου αντικειμένου δε θίγονται».

Στην περίπτωση του συνοφειλέτη, πρέπει ο ίδιος αυτοτελώς να ακολουθήσει τη διαδικασία του ν. 3869/2010, προκειμένου να μην κινηθούν εναντίον του οι πιστωτές, ακόμη και αν έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία ο συνοφειλέτης του. Συνεπώς πρέπει αυτοτελώς να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να προστατευτεί. Προστατεύονται με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντά του και του δίνεται η ευκαιρία να ασκήσει αίτηση στο όνομά του και για λογαριασμό του, αν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.


ADVERTISEMENT

Ο εγγυητής, ή ο συνοφειλέτης ενός δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό του δανείου που έχει εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Αν λοιπόν ο κυρίως οφειλέτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, και εκδοθεί μια ευνοϊκή απόφαση για αυτόν, ο εγγυητής ή ο συνοφειλέτης δεν προστατεύεται από την απόφαση αυτή και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση, δηλαδή ξεχωριστό δικαστήριο στο Ειρηνοδικείο.

Επομένως στην περίπτωσή σας και επειδή είσαστε συνοφειλέτρια, καλό θα είναι να εξετάσετε εάν μπορείτε να υπαχθείτε στο νόμο ή στην αντίθετη περίπτωση να ζητήσετε από την τράπεζα να σας προτείνει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, διότι δυστυχώς, εάν δεν πληρώσετε, οφείλετε το ποσό εις ολόκληρον με τον πρώην σύζυγό σας και η τράπεζα, εάν δεν ικανοποιηθεί, μπορεί να στραφεί και κατά της δικής σας περιουσίας. Βεβαίως μπορείτε έπειτα να διεκδικήσετε αναγωγικά το ποσό από τον πρώην σύζυγό σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ