fbpx

Προσβολή πατρότητας: Πότε η αγωγή στρέφεται κατά του μωρού!

| 1 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι παντρεμένη και για σημαντικούς λόγους δεν μπορώ να πάρω διαζύγιο. Είμαι εδώ και πέντε χρόνια σε διάσταση. Με την τωρινή μου σχέση κάναμε παιδί το 2014. Θα προβώ σε προσβολή πατρότητας για να πάρει το παιδί το όνομα του πραγματικού πατέρα. Όμως ο δικηγόρος μου είπε ότι η αγωγή θα στραφεί όχι μόνο κατά του “άντρα” μου αλλά και κατά του μωρού και ότι επειδή είναι ανήλικο πρέπει να οριστεί επίτροπος, για να παραλάβει την αγωγή. Ισχύει αυτό; Μπορώ να ορίσω τον πατέρα μου ως επίτροπο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το Άρθρο 619 παρ. 2 ΚΠολΔ.

“Η αγωγή για την προσβολή της πατρότητας τέκνου γεννημένου σε γάμο απευθύνεται:
α) αν ασκείται από τον σύζυγο της μητέρας ή έναν από τους γονείς του, κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του και της μητέρας του,
β) αν ασκείται από το τέκνο, κατά της μητέρας και του συζύγουτης
γ) αν ασκείται από τη μητέρα, κατά του τέκνου ή του ειδικού επιτρόπου του και κατά του συζύγου.
Σε περίπτωση που έχει πεθάνει κάποιος από αυτούς, απευθύνεται, με εξαίρεση την περίπτωση που πέθανε το ίδιο το τέκνο, κατά των κληρονόμων αυτού που πέθανε, αλλιώς απορρίπτεται”.

Δείτε σχετικά: Προθεσμίες αναγνώρισης παιδιού εκτός γάμου


ADVERTISEMENT

Αν δε τα συμφέροντα του τέκνου συγκρούονται με τα συμφέροντα του πατέρα του ή της μητέρας του, που ασκούν τη γονική μέριμνα, η οποία (σύγκρουση συμφερόντων) υφίσταται προδήλως επί προσβολής της πατρότητας υπό του τέκνου, διορίζεται για το τέκνο από το Δικαστήριο ειδικός επίτροπος (αρθρ. 1517,1592 ΑΚ, όπως το τελευταίο αντικαταστάθηκε με το ν. 2447/30-12-96).

Σύμφωνα, δε με το άρθρο 1467 ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1469 περ. 4 ΑΚ η μητέρα του τέκνου δικαιούται να αμφισβητήσει το από το άρθρο 1465 παρ. 1 ΑΚ θεσπιζόμενο τεκμήριο καταγωγής του τέκνου της από το γάμο της και να προσβάλει την τεκμαιρόμενη αυτή πατρότητα.

Απαιτείται όμως για την άσκηση της σχετικής αγωγής προσβολής πατρότητας του τέκνου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου κατ’ άρθρο 1517 ΑΚ, να διοριστεί ειδικός επίτροπος του ανηλίκου τέκνου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το ανήλικο στη δίκη προσβολής της πατρότητάς του, κατάλληλος δε να διοριστεί ως ειδικός επίτροπος του ανηλίκου τέκνου είναι ένα συγγενικό, συνήθως, πρόσωπο το οποίο θα προασπίσει τα συμφέροντα του τέκνου. Οπότε, μπορεί ειδικός επίτροπος να οριστεί ο πατέρας σας και παππούς του παιδιού.

Άλλωστε, κατ’ άρθρο 1601 Α.Κ. λόγω του κατεπείγοντος μπορεί ο πατέρας σας να διοριστεί και προσωρινός ειδικός επίτροπος του ανηλίκου τέκνου σας.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ