fbpx

Παιδί με σπέρμα δότη: Μπορεί να το αναγνωρίσει συγγενής της μητέρας;

| 26 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπερα σας.Εχω ξεκινησει διαδικασια προκειμενου να αποκτησω μωρουλι με δοτη με σπερματεγχυση.Ειμαι αγαμη 36 ετων.Ηθελα να ρωτησω αν γινεται να αναγνωριστει το μωρο απο τον πατερα μου,ετσι ωστε και πατρωνυμο να εχει και να παιρνει την συνταξη του μεχρι το 18 ετος του. Ειναι εφικτο κατι τετοιο;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Λένα Πολύζου από το δικηγορικό γραφείο “Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες”


ADVERTISEMENT

Κατά το άρθρο 1456 ΑΚ  κάθε ιατρική πράξη που αποβλέπει στην υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, διενεργείται μ ε την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Στην περίπτωση των έγγαμων ζευγαριών η συναίνεση αρκεί να είναι απλώς έγγραφη. Πρόκειται για ένα τύπο που κατοχυρώνει το παιδί που θα γεννηθεί καθώς σύμφωνα με το άρθρο 1471 παρ. 2 ΑΚ, η πατρότητα του παιδιού είναι απρόσβλητη από οποιοδήποτε, αν ο σύζυγος είχε συγκατατεθεί στην υποβολή της συζύγου του στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Αν το ζευγάρι δεν είναι έγγαμο, αλλά συζεί απλώς σε ελεύθερη ένωση, η συναίνεση τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας πρέπει να είναι συμβολαιογραφική (ΑΚ 1456 παρ. 1 εδ. 2). Ο σοβαρότερος αυτός τύπος επιβάλλεται προκειμένου οι συναινέσεις να οδηγήσουν στην αυτόματη εκούσια αναγνώριση του παιδιού από τον άνδρα που θα έχει συναινέσει συμβολαιογραφικά , όπως προβλέπεται παρακάτω στο άρθρο 1475 παρ. 2 ΑΚ., όπου ορίζεται επίσης ότι η συμβολαιογραφική συναίνεση της γυναίκας ισχύει και ως συναίνεση της στην αυτόματη εκούσια αναγνώριση. Συμβολαιογραφική θα πρέπει να είναι κατά το άρθρο 1456 παρ. 1 εδ. 2 και η συναίνεση της άγαμης μοναχικής γυναίκας, που δεν συνοδεύεται στο γιατρό από κάποιο άνδρα. Ο συμβολαιογραφικός τύπος καθιερώνεται κυρίως εδώ για λόγους ομοιομορφίας προς την περίπτωση της άγαμης γυναίκας που συμβιώνει με μόνιμο σύντροφο, και δεν χρησιμεύει βέβαια για την ίδρυση της πατρότητάς του παιδιού.

Δείτε σχετικά: Πρόσληψη πατρωνύμου


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση της άγαμης γυναίκας κατά το άρθρο 1479 παρ. 2 ΑΚ, απαγορεύεται η δικαστική αναγνώριση αν διενεργηθεί τεχνητή γονιμοποίηση με γενετικό υλικό τρίτου δότη, καθώς ο νομοθέτης δεν κρίνει ότι πρέπει να ιδρυθεί αναγκαστικά η πατρότητα σε σχέση με ένα άνδρα που έπαιξε ένα «τεχνικό» και «επιβοηθητικό» ρόλο.

Λένα Πολύζου-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο “Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες”
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ