fbpx

Ιδιωτικό συμφωνητικό διαζυγίου: Τί πρέπει να περιλαμβάνει;

| 5 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Με αφορμή το ερώτημα αναγνώστη μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τί πρέπει να περιλαμβάνει το ιδιωτικό συμφωνητικό του διαζυγίου, τί πρέπει κανείς να προσέχει και πώς μπορεί με αυτό το τρόπο να καλυφθεί νομικά. Η δικηγόρος μας κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, μας εξηγεί.

Ερώτηση
«Γεια σας. Πρόκειται να υπογράψω ιδιωτικό συμφωνητικό για συναινετικό διαζύγιο αλλά η σύζυγός μου δεν θέλει να βάλουμε ημερομηνίες, δηλαδή πότε θα βλέπω τα παιδιά, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης. Επίσης να μην αναφέρει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται και από τους δύο γονείς. Καλύπτομαι νομικά; ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Το ιδιωτικό συμφωνητικό για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, επικυρώνεται από το Δικαστήριο κατά τη συζήτηση της αιτήσεως συναινετικού διαζυγίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4055/2012 και αποτελεί τίτλο εκτελεστό, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει συνοπτικά:

Α. σε ποιον από τους 2 γονείς ανατίθεται η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου ή τέκνων (εξυπακούεται ότι η επιμέλεια είναι έννοια στενότερη της γονικής μέριμνας η οποία ανήκει από κοινού και στους 2 γονείς και περιλαμβάνει και την έννοια της επιμέλειας. Ο γονέας εκπίπτει της γονικής μέριμνας με το θάνατο, ή τη θέση σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση ή με αφαίρεση από το Δικαστήριο κατόπιν αιτήσεως του Εισαγγελέα ανηλίκων ή άλλης αρμόδιας αρχής). Συνεπεία τούτου και να μη γραφεί ότι ασκείτε από κοινού τη γονική μέριμνα νομικά εννοείται.


ADVERTISEMENT

Β. η επικοινωνία με το γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου ή των τέκνων. Αν και πολλές φορές είθισται να γράφεται ότι η επικοινωνία θα είναι ελεύθερη κατόπιν συνεννοήσεως, στην πράξη αυτό δεν τηρείται καθόσον ανακύπτουν στις περισσότερες των περιπτώσεων προσκόμματα από τον ασκούντα την επιμέλεια γονέα με αποτέλεσμα να καταλήγουν τα ζευγάρια στα Δικαστήρια για τον ορισμό ημερών και ωρών επικοινωνίας. Αν λοιπόν η συνεννόηση είναι σε τόσο καλό και πολιτισμένο επίπεδο στο σημείο της υπογραφής του ιδιωτικού συμφωνητικού θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να ορίζονται ημέρες και ώρες που να καλύπτουν το σύνολο της επικοινωνίας (Σαββατοκύριακα, Εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, θερινές διακοπές κλπ). Εξάλλου η συμφωνία των συζύγων για την επιμέλεια την επικοινωνία και τη διατροφή αποτελεί εκτελεστό τίτλο. Αν η επικοινωνία γίνεται κατόπιν συνεννόησης τότε πρακτικά στην περίπτωση που δε σας δίνει τα παιδιά ούτε μήνυση δεν θα μπορείτε να κάνετε.

Γ. τη διατροφή που θα καταβάλει ο γονέας που δεν ασκεί την επιμέλεια.

Όπως ανέφερα και ανωτέρω η έγγραφη συμφωνία  των συζύγων για την επιμέλεια την επικοινωνία και τη διατροφή αποτελεί εκτελεστό τίτλο σε αντίθεση με την παλαιά νομοθεσία για το συναινετικό διαζύγιο. Με τον τρόπο αυτό δίδει τη δυνατότητα να τηρούνται οι όροι του συμφωνητικού με περισσότερη ευλάβεια από ότι παλαιότερα. Ήτοι όπως θα είστε σεις υποχρεωμένος να καταβάλλετε ορισμένο ποσό διατροφής και δεν θα είναι κατόπιν συμφωνίας και αν δεν την καταβάλλετε θα σας μηνύει, έτσι και εκείνη-εκείνος θα πρέπει να εκτελεί τα του συμφωνητικού για την επικοινωνία. Αν δεν υπάρχει μεταξύ σας συνεννόηση δεν θα υπάρχει και επικοινωνία και το πιθανότερο είναι ότι κάθε φορά θα ευρίσκεσθε προ δικαιολογιών που θα εμποδίζουν να δείτε τα παιδιά σας.

Τέλος, προς ενημέρωση όλων των αναγνωστών, μπορείτε εδώ να δείτε ένα υπόδειγμα ιδιωτικού συμφωνητικού, συναινετικού διαζυγίου, πατώντας το μικρό κουμπί “Download” προκειμένου να το κατεβάσετε, στον υπολογιστή σας.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί.  Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ