fbpx

Η πρώην σύζυγος θέλει να μετακομίσει σε άλλη πόλη με το παιδί μας. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχω πάρει αμετάκλητη απόφαση να χωρίσω συναινετικά από την πρώην γυναίκα μου, με την οποία έχουμε αποκτήσει ένα αγοράκι που σήμερα είναι 4,5 ετών. Έχουμε αποφασίσει από κοινού την επικοινωνία και την διατροφή. Την μία εβδομάδα τον κρατάω εγώ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και την επόμενη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Έχουμε πολύ ιδιαίτερη και δεμένη σχέση οι δύο μας! Ξαφνικά πριν λίγες ημέρες η πρώην σύζυγος μου, μου ανακοίνωσε πως έχει κάνει αίτηση στην δουλειά της να την μεταφέρουν εκτός Αθηνών, διότι αποφάσισε να μετακομίσει στο σπίτι του καινούριου της συντρόφου, ο οποίος διαμένει εκεί με την κόρη του. Ακόμα δεν έχω αντιδράσει σε αυτή της την απόφαση γιατί δεν ξέρω το πώς. Έχω τρομοκρατηθεί στην ιδέα ότι θα απομακρυνθεί τόσο μακριά μου το παιδάκι μου με το οποίο θέλω καθημερινή επαφή μαζί του και πιστεύω και ο ίδιος. Έχω πολλές φοβίες για το που θα βρίσκεται και πως θα περνάει. Σας παρακαλώ χρειάζομαι την συμβουλή σας για τις κινήσεις που πρέπει να κάνω. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Στην ερώτηση, που μας θέσατε, δε γίνεται κατανοητό ποιος έχει την επιμέλεια ή αν υπάρχει συνεπιμέλεια του τέκνου σας. Εξαρτάται, δηλαδή, από το περιεχόμενο της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων, που ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία συνοδεύει την έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

Δείτε σχετικά: Έκδοση διαβατηρίου σε παιδί: Χρειάζεται και η συναίνεση του άλλου γονιού;

Συνεπώς, αν έχετε συμφωνήσει συνεπιμέλεια και έχει εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση, που απαραιτήτως συνοδεύει τη λύση του γάμου, τότε δικαιούστε και εσείς από κοινού με τη μητέρα να προσδιορίσετε τον τόπο διαμονής του τέκνου, διότι η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει εκτός της ανατροφής, της επίβλεψης, της μόρφωσης και της εκπαίδευσής του και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.


ADVERTISEMENT

Όποια διαφωνία προκύψει σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας και το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, λύνεται από το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει με αποκλειστικό γνώμονα το αληθές συμφέρον του ανηλίκου. Ως συμφέρον του παιδιού νοείται το σωματικό, υλικό πνευματικό, ψυχικό, ηθικό και γενικότερα κάθε είδους συμφέρον.

Αν η επιμέλεια ανήκει στη σύζυγό τότε δεν έχετε λόγο στον προσδιορισμό του τόπου διαμονής, μολονότι έχετε αναμφισβήτητα δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί σας. Σύμφωνα με το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα: «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό». Αυτό ισχύει και σε περιπτώσεις που το τέκνο διαμένει σε άλλη πόλη. Γενικότερα θα σας συμβούλευα να επιδιώξετε πρώτα συναινετική λύση του ζητήματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρωτίστως τις ανάγκες και επιθυμίες του τέκνου σας, προτού καταφύγετε στα δικαστήρια.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ