fbpx

Η κόρη μας θέλει να μας δώσει την επιμέλεια του παιδιού της. Γίνεται αυτό νομικά;

| 24 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Η κόρη μας, 22 ετών, έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι εκτός γάμου και θέλει οικειοθελώς να μας δώσει την επιμέλεια του για να συνεχίσει ελεύθερη την ζωή της. Πως μπορεί να γίνει αυτό νομικά;”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για πραγματικούς ή νομικούς λόγους.

Επομένως πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πατέρας του ανήλικου τέκνου δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτός την επιμέλεια του τέκνου, διότι συνήθως προτιμάται από το δικαστήριο.

Εν συνεχεία και υπό την ανωτέρω προϋπόθεση, οι παππούδες του τέκνου μπορούν, ασκώντας σχετική αγωγή, να ζητήσουν να ανατεθεί σε αυτούς η επιμέλεια του τέκνου, κατά τη διατύπωση του άρθρου 1532 Α.Κ.:


ADVERTISEMENT

“Αρθρο 1532 -Συνέπειες κακής άσκησης.
Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την Επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρησικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ` αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.

Δείτε σχετικά: Είδη αναγνώρισης και δικαιώματα παιδιού εκτός γάμου.

Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο….”

Δεύτερη επιλογή σας είναι με αίτηση των γονέων του τέκνου, κατά τις διατυπώσεις του άρθρου 1535 Α.Κ. το οποίο ορίζει ότι το δικαστήριο αφαιρεί την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της από τους δύο γονείς για σπουδαίο λόγο, αν το ζητήσουν οι ίδιοι, υποδεικνύοντας και το πρόσωπο που δέχεται να αναλάβει την αφαιρούμενη άσκηση. Με την απόφαση για την αφαίρεση, το δικαστήριο αναθέτει την αφαιρούμενη άσκηση στο υποδεικνυόμενο ή σε άλλο πρόσωπο, προσδιορίζοντας και τον τρόπο της άσκησής της.

Όταν λείπει τέτοιος προσδιορισμός, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις για την επιτροπεία.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ