fbpx

Η κατάχρηση των δικαστηρίων ως μέσο εκδίκησης

| 26 Φεβρουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Ο μόνος λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια που χωρίζουν καταλήγουν συνέχεια στο δικαστήριο για τα πάντα, είναι επειδή ένας από τους δύο αρνείται να διαπραγματευτεί ή να δείξει κάποια ευελιξία ώστε να φτάσουν σε μια κάποια συμφωνία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ζευγάρι οδηγείται στο δικαστήριο επειδή ο ένας διαφωνεί και όταν τελικά βγαίνουν από το δικαστήριο,  η μία πλευρά που οδήγησε τα πράγματα μέχρι εκεί, τελικώς να συμφωνεί με αυτό που διαφωνούσε και για το οποίο έκανε όλη αυτή τη φασαρία εξαρχής. Τρέλλα; Μμμ…όχι ακριβώς!

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που επισκέπτεται επανειλημμένως τα δικαστήρια. Όχι μόνο επειδή το σύστημα οδηγεί μοιραία τους ανθρώπους εκεί, αλλά επειδή και οι ίδιοι οι άνθρωποι πολλές φορές το επιδιώκουν για “αστεία” θέματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν ένας από τους δύο επέλεγε να τ’ αντιμετωπίσει με τη λογική. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι αυτό που υποβόσκει στους ανθρώπους που καταφεύγουν με μεγάλη συχνότητα στα δικαστήρια, είναι η ανάγκη τους να εκδικηθούν τον/την πρώην.


ADVERTISEMENT

Αυτή η εκδίκηση γίνεται με πολλούς αλλά κλασσικούς τρόπους. Συνήθως ο ένας γονιός αρνείται να τηρήσει την συμφωνία τους, ο άλλος γονιός αρνείται να επιτρέψει τις επισκέψεις στο παιδί ή να πληρώσει διατροφή, κι έτσι στη προσπάθειά τους να εκδικηθούν ο ένας τον άλλον-και προκειμένου να αποφευχθεί η μεταξύ τους επαφή αλλά και η ευθύνη που έχει η κάθε πλευρά για την κλιμάκωση της σύγκρουσης- το πρώην ζευγάρι χρησιμοποιεί τί άλλο; Το δικαστήριο! Δικαστήριο γιατί ο ένας αρνείται να παίρνει το παιδί χωρίς βαλίτσα με ρούχα, δικαστήριο γιατί ο ένας θέλει να παίρνει το παιδί από τη Παρασκευή το βράδυ και ο άλλος από το Σάββατο το πρωί, δικαστήριο γιατί ο παππούς καπνίζει όταν έρχεται το παιδί στο σπίτι άρα ο παππούς το εκθέτει σε κίνδυνο άρα να του αφαιρέσουμε του πατέρα τη γονική μέριμνα, δικαστήριο γιατί η μητέρα ζητάει 50 ευρώ παραπάνω επειδή το παιδί ξεκίνησε Αγγλικά και ο πατέρας δίνει 20 ή καθόλου.

Το θέμα εδώ δεν είναι αν οι παραπάνω λόγοι είναι σοβαροί ή λιγότερο σοβαροί ή ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Σημασία έχει ότι όλα τα παραπάνω, συνθέτουν μια τοξική συμπεριφορά που βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τα παιδιά. Κι έτσι αυτοί οι δύο πρώην σύζυγοι αλλά νυν- και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν- γονείς, απασχολούν υπερβολικά το σύστημα επειδή έχουν άλυτα συναισθηματικά θέματα μεταξύ τους, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπίσει. Η δική μου συμβουλή είναι, εάν ο/η πρώην σας, πατά διαρκώς τα κουμπιά σας και θέλετε να πάρετε εκδίκηση πηγαίνοντας στο δικαστήριο, καλύτερα να επισκεφθείτε ένα ψυχολόγο και όχι ένα δικηγόρο!

Η Karin Huffer, μία σύμβουλος γάμου και οικογένειας στην Αμερική, έχει εντοπίσει το λεγόμενο σύνδρομο κατάχρησης του νομικού συστήματος” που μπορεί να προσβάλει θύματα εγκλημάτων, μηνυτές, δικηγόρους και οποιονδήποτε έχει να κάνει με το δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με την Dr. Huffer, αυτό το σύνδρομο είναι μια μορφή διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Πρόκειται δηλαδή για ψυχικό τραύμα και όχι για ψυχική ασθένεια. Είναι ένα τραύμα που εντοπίζεται σε άτομα που έχουν αντιμετωπίσει ηθικές παραβάσεις , νομικές παραβιάσεις , προδοσίες και απάτη.


ADVERTISEMENT

Η χρήση του δικαστηρίου ως μέσο εκδίκησης του/της πρώην συζύγου το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλέσει περισσότερες συγκρούσεις. Η επιστροφή στο δικαστήριο ή το να αψηφίσει κάποιος μια δικαστική απόφαση, αποτελεί κατάχρηση της νομικής διαδικασίας. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σε διδάξει τρόπους για να επιλύεις τις συγκρούσεις με έναν πιο σωστό και υγιή τρόπο, κάτι που μπορεί να σε προφυλάξει από συναισθηματικό στρες αλλά και από τα έξοδα ενός δικηγόρου και κυρίως να προφυλάξει τα παιδιά.

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ