fbpx

Η εμπλοκή του γονιού που δεν έχει την επιμέλεια στη κληρονομιά του παιδιού

| 29 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλημέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με ένα θέμα κληρονομιάς. Είμαι διαζευγμένη με μία κόρη 10 ετών. Ο πατέρας μου, ο οποίος πέθανε πριν 2 μήνες, ήταν συνιδιοκτήτης (50%) ενός ακινήτου μαζί με τον ανηψιό του. Το ποσοστό της ιδιοκτησίας του περνάει τώρα στην μητέρα μου, τον αδελφό μου και εμένα (ο πατέρας μου δεν είχε κάνει διαθήκη). Η μητέρα μου μας δήλωσε ότι δεν θέλει να συμπεριληφθεί στην ιδιοκτησία του ακινήτου, αλλά να γραφτεί μόνο στον αδελφό μου και σε μένα. Ο αδελφός μου είναι παντρεμένος αλλά δεν έχει παιδιά.

Μετά από συζήτηση που είχαμε σκεφτήκαμε να γραφτεί το ακίνητο κατευθείαν στην κόρη μου, αφού θα είναι η μοναδική κληρονόμος στο μέλλον, και να έχουμε ο αδελφός μου και εγώ την υψηλή κυριότητα όσο ζούμε. Και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η κατοχή αυτού του ακινήτου από το παιδί να γίνει αιτία εκμετάλλευσής της από τον πατέρα της και πρώην σύζυγό μου. Ιδανικά θα ήθελα να μην το μάθει ποτέ. Γίνεται όμως αυτό; Μου είπαν ότι θα πρέπει το παιδί να κάνει φορολογική δήλωση. Σε τι σημείο θα πρέπει να ανακατευθεί ο πατέρας της εφόσον είναι ανήλικη; Έχουμε κοινή γονική μέριμνα αλλά την επιμέλεια την έχω εγώ.


ADVERTISEMENT

Μήπως είναι προτιμότερο το ακίνητο τελικά να γραφτεί στον αδελφό μου και σε μένα και να κάνουμε ένα συμφωνητικό ότι μετά τον θάνατό μας το κληρονομεί η κόρη μου μόνο;

Σε αυτό είναι σύμφωνη όλη η οικογένεια και οι σχέσεις μας και με την σύζυγο του αδελφού μου είναι άριστες. Όμως θα ήθελα η κληρονομιά της κόρης μου να εξασφαλιστεί 100% εφόσον το ακίνητο αυτό ανήκε στον παππού της και είναι το μοναδικό εγγόνι. Έχουν ισχύ όμως αυτά τα συμφωνητικά; Μήπως πρέπει να κάνουμε διαθήκη; Ελπίζω να ήμουν σαφής στα ερωτήματά μου. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Οι συμβουλες σας είναι πολύτιμες και εμπιστέυομαι πάντα την γνώμη και τις γνώσεις σας. Με έχετε βοηθήσει πολλές φορές φορές στο παρελθόν και με προσωπικό ερώτημα και με τις πληροφορίες που δημοσιεύεται. Συγχαρητήρια για το έργο σας”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Καταρχήν, όσον αφορά στην επιθυμία της μητέρας σας να μην εμπλακεί στην κληρονομιά του συζύγου της, σημειώνουμε ότι η μητέρα σας έχει 4 μήνες προθεσμία από το θάνατο του συζύγου της, για να προβεί σε αποποίηση όλων των κληρονομιαίων στοιχείων, κατά το άρθρο 1847 ΑΚ. Συνεπώς η μητέρα σας μέσα στους επόμενους 2 μήνες πρέπει να προβεί σε αποποίηση, ενώπιον του γραμματέα του Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του πατέρα σας, κατά το άρθρο 1848 ΑΚ.

Η συνέπεια της αποποίησης της μητέρας σας είναι να περιέλθει όλη η κληρονομιά του πατέρα σας στα τέκνα του, ήτοι σε εσάς και στον αδερφό σας, κατά το άρθρο 1856 ΑΚ και 1813 ΑΚ. Στο στάδιο αυτό προκύπτουν για εσάς και τον αδερφό σας οι εξής δυνατότητες:

Α) προβαίνετε και εσείς και ο αδερφός σας σε αποποίηση της κληρονομιάς, οπότε αυτή περιέρχεται στο τέκνο σας, ως τέκνο κατιόντος του αποβιώσαντος, κατά τα άρθρα 1856 ΑΚ και 1813 ΑΚ, κατά πλήρη κυριότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμβολαιογραφική πράξη της αποδοχής κληρονομιάς πρέπει να συμβληθείτε εσείς και ο πρώην σύζυγός σας, για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου σας, λόγω του ότι η γονική μέριμνα, μέρος της οποίας είναι η εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε δικαιοπραξία, ανήκει από κοινού και στους δύο γονείς, παρά το διαζύγιο, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο σύζυγός σας θα λάβει γνώση.

Β) προβαίνετε εσείς και ο αδερφός σας σε αποποίηση της κληρονομιάς, οπότε αυτή περιέρχεται στο τέκνο σας κατά πλήρη κυριότητα. Το τέκνο σας δεν προβαίνει όσο είναι ανήλικο σε συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, (οπότε δεν λαμβάνει γνώση ο πρώην σύζυγός σας) και κατά την ενηλικίωσή του προβαίνει μόνο του σε αποδοχή κληρονομιάς του παππού του, καθώς το κληρονομικό δικαίωμα δεν χάνεται ούτε παραγράφεται. Βέβαια, το τέκνο σας, παρόλο που δεν θα έχει προβεί συμβολαιογραφικά σε αποδοχή κληρονομιάς, θα πρέπει να τηρεί τις φορολογικές υποχρεώσεις ως προς αυτό το ακίνητο και αρκεί η εκπροσώπησή του από εσάς, ως έχουσα την επιμέλεια του (όμως ως προς αυτό καλύτερα συμβουλευτείτε το λογιστή σας, καθώς είναι της αρμοδιότητάς του). Όμως μέχρι την ενηλικίωσή του το τέκνο σας ίσως για κάποιο λόγο υποχρεωθεί να προβεί σε συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, πχ. αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που ενταχθεί στο μέλλον σε κτηματογράφηση, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο πρώην σύζυγός σας θα μάθει για την κληρονομιά.

Αν από την άλλη πλευρά επιλέξετε όλοι (σύζυγος και τέκνα) να αποδεχτείτε την κληρονομιά του συζύγου και πατέρα, ή η μητέρα σας να αποποιηθεί και εσείς και ο αδερφός σας να αποδεχτείτε, προκειμένου να περιέλθει το ακίνητο στην κόρη σας (εγγόνι του αποβιώσαντος) πρέπει η μητέρα σας και ο αδερφός σας ή μόνος του ο αδερφός σας  να προβούν σε δωρεά του ποσοστού τους κατά ψιλή κυριότητα στην κόρη σας και εσείς σε γονική παροχή του ποσοστού σας κατά ψιλή κυριότητα στην κόρη σας.

Βέβαια στα σχετικά συμβόλαια θα πρέπει να συμβληθεί και ο πρώην σύζυγός ως ασκών επίσης τη γονική μέριμνα του τέκνου σας. Αν δεν επιθυμείτε να προβείτε στις παραπάνω πράξεις μπορείτε όλοι να προβείτε σε διαθήκη με περιεχόμενο την επιθυμία του ο καθένας να περιέλθει το ποσοστό του στην κόρη σας.

Βέβαια, η διαθήκη ως πράξη είναι ελεύθερα ανακλητή. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά δεν έχουν καμία ισχύ και δεν είναι δυνατόν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να περιέλθει το ακίνητο στην κόρη σας.

 

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ