fbpx

Γίνεται να καλέσουν το παιδί στο δικαστήριο να πεί με ποιόν θέλει να μείνει;

| 23 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

«Χώρισα με συναινετικό πριν τρία χρόνια. Έχουμε και την επιμέλεια από κοινού. Έχω παρατηρήσει ότι “βάζουν” λόγια στα παιδιά και τα πονηρεύουν. Όπως και ότι υπάρχει μία διαφορετική συμπεριφορά προς το αγόρι το οποίο και έχει αρχίσει να λέει ότι όταν μεγαλώσει θέλει να μείνει με τον μπαμπά. Τώρα είναι πέντε ετών. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και από ποια ηλικία μπορεί να καλέσουν τον μικρό στο δικαστήριο; Ευχαριστώ»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή κυρία,

Παρά το ότι έχετε υπογράψει σύμφωνο κοινής επιμέλειας ,δεν αποκλείεται η δυνατότητα να ζητήσει ένας από τους δύο γονείς, , την ανάθεση της αποκλειστικής άσκησης της επιμέλειας του ή των ανηλίκων τέκνων.

Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με το αρθρ 681 Γ ΚΠολΔ , όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 2447/96 και 2521/97, στα πλαίσια του ισχύοντος (περιορισμένου) ανακριτικού συστήματος , καθιερώνεται υποχρέωση επικοινωνίας του δικαστή με το τέκνο. Η υποχρεωτικότητα της ακρόασης του ανηλίκου για την αναζήτηση της γνώμης του συναρτάται με την ωριμότητα του τέκνου. Ωριμότητα υπάρχει ή όχι με την έννοια της αναγκαίας ικανότητας ή όχι να αντιληφθεί το συμφέρον του. Δεν αρκεί μόνο η ηλικία του τέκνου για τη διαπίστωση της ωριμότητάς του. Για να είναι πάντως δυνατή η διακρίβωση της γνώμης του τέκνου πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το έκτο έτος της ηλικίας του.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Συνεπιμέλεια: Τί ορίζει ο νόμος και πότε μπορείς να τη διεκδικήσεις.

Ουσιώδους σημασίας είναι και η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμηση του τέκνου, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητάς του. Με δεδομένη την ύπαρξη του εν λόγω δεσμού του τέκνου προς το συγκεκριμένο γονέα, αυτός θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαπαιδαγώγησης προς όφελος του ανηλίκου και επομένως ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την επιμέλειά του, όμως υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά και αβίαστα ως ψυχική στάση, η οποία είναι προϊόν της ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου, που έχει την στοιχειώδη ικανότητα διάκρισης.

Πρέπει δε να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη ότι ο ανήλικος, που έχει ακόμη ατελή την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και την προσωπικότητα του υπό διαμόρφωση, υπόκειται ευχερώς σε επιδράσεις και υποβολές των γονέων ή άλλων, οι οποίες, έστω και χωρίς επίγνωση γενόμενες, οδηγούν ασφαλώς στο σχηματισμό της μονομερούς διαμόρφωσης και προτίμησης προς τον ένα από τους γονείς, οπότε η προτίμησή του δεν εξυπηρετεί πάντοτε και το αληθές συμφέρον του.

Τέλος σας επισημαίνω ότι, παρά την αντιδικία μεταξύ των δύο γονέων για την άσκηση της επιμέλειας, το Δικαστήριο έχει την δυνατότητα να αναθέσει την άσκηση της επιμέλειας, εκ νέου,  από κοινού, εάν κρίνει ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί το συμφέρον του ή των ανηλίκων τέκνων.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ