fbpx

Για πρώτη φορά Ελληνικό δικαστήριο, αποφασίζει «επιμερισμό» στην επιμέλεια ανηλίκου!

| 9 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Mία πρωτοποριακή απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, λύνοντας τη χρόνια δικαστική διαμάχη δύο πρώην συζύγων για την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους.

Από τη Σοφία Φασουλάκη
Έθνος (www.ethnos.gr)


ADVERTISEMENT

Με την υπ’ αριθμόν 4948/2015 απόφασή του, προχώρησε σε «επιμερισμό» της επιμέλειας, κρίνοντας ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον των παιδιών, που είναι άλλωστε και το βασικότερο διακύβευμα στις αντιδικίες των… ενηλίκων.

Έδωσε στον πατέρα την αποκλειστική επιμέλεια στα θέματα εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παιδιών, ενώ στην μητέρα την υπόλοιπη φροντίδα τους.

Η δικαστική διένεξη των δύο πλευρών άρχισε το 2011, όταν ο γάμος του ζευγαριού λύθηκε και ο πατέρας, γνωστός επιχειρηματίας, ζήτησε αποκλειστικά την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα των παιδιών του, με το αιτιολογικό ότι η μητέρα τις ασκεί με τρόπο βλαπτικό για τα συμφέροντά τους.


ADVERTISEMENT

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο πατέρας έχασε τη μάχη της επιμέλειας, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο την ανέθεσε οριστικά στη μητέρα. Οι τριβές ωστόσο συνεχίστηκαν, με κύριο θέμα τις οικονομικές ανάγκες των παιδιών, αφού από τη μία πλευρά η μητέρα «κατηγορούνταν» από τον πρώην σύζυγο ότι προσπαθεί να «φορτώσει» τα έξοδα διαβίωσής τους για να εμφανίσει αυξημένες δαπάνες και να επωφεληθεί η ίδια από τη διαχείριση των κονδυλίων, ενώ ο πατέρας για απροθυμία κάλυψης των πραγματικών και αναγκαίων εξόδων τους, επειδή υποψιάζεται αβάσιμα ότι αυτά τα κονδύλια σπαταλώνται από τη μητέρα κατά το δοκούν.

Για να λύσει τον γόρδιο δεσμό το δικαστήριο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την οικονομική ευρωστία του πατέρα-επιχειρηματία αλλά και τη σχέση που έχουν τα παιδιά με τη μητέρα τους, έκρινε ότι πρέπει να… μοιράσει αρμοδιότητες.

Η οικονομική υπεροχή του πατέρα δεν έγειρε τη ζυγαριά υπέρ του στην εξ ολοκλήρου άσκηση της επιμέλειας, αλλά στην ανάθεση ορισμένων τομέων και κάλυψης των εξόδων τους.

«Η προφανής αυτή υπεροχή του -αναφέρεται στη δικαστική απόφαση- στο οικονομικό πεδίο δεν πρέπει να βαρύνει αποφασιστικά και να οδηγήσει στην επιλογή του για αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων, εφόσον δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν τον αποκλεισμό της μητέρας από αυτά τα καθήκοντα.

Αντιθέτως προέκυψε ότι στο κρίσιμο ηλικιακό στάδιο που βρίσκονται τα ανήλικα, η διαβίωσή τους πλησίον της μητέρας τους και η παροχή σε αυτά εκ μέρους της των συναφών μητρικών φροντίδων είναι πολύτιμη και συμβάλλει τα μέγιστα στην ψυχική τους ισορροπία.

Αποφορτίζει το κλίμα έντασης
Προς επίτευξη του στόχου αυτού, δεν είναι αναγκαία η άσκηση της επιμέλειας επί του προσώπου των ανηλίκων καθ’ όλο το περιεχόμενό της από τη μητέρα.

Αντίθετα, η ανάθεση ορισμένων επιμέρους τομέων της επιμέλειας στον πατέρα, με ταυτόχρονη ανάληψη των εξόδων, πιστεύεται ότι θα αποφορτίσει σημαντικά ή και θα εξαλείψει το κλίμα έντασης ανάμεσά τους και εντέλει θα λειτουργήσει καλύτερα προς των συμφέρον των ανηλίκων, στο οποίο κατά τον νόμο το δικαστήριο οφείλει να αποβλέπει κατ’ αποκλειστικότητα, καλούμενο να επιλύσει τη διαφορά της άσκησης της επιμέλειάς τους».

Ετσι ο πατέρας καλείται με δικαστική απόφαση να αναλάβει την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών του στον τομέα της φοίτησής τους (σ.σ. ιδιωτικό σχολείο, ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες) καθώς και των εν γένει εξόδων ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψής τους, συμπεριλαμβανομένης και της κάλυψης της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία έχουν συμβληθεί. Επιπλέον, τον υποχρεώνει στην καταβολή διατροφής ύψους 3.500 ευρώ τον μήνα.

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Στο τραπέζι το θέμα της συνεπιμέλειας

Εν τω μεταξύ στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις αλλαγές που της έχουν ζητηθεί τόσο στο θέμα της υιοθεσίας όσο και στα θέματα της επιμέλειας τέκνων. Προβληματισμός φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα της συνεπιμέλειας, η οποία τώρα εφαρμόζεται μόνο εάν το ζητήσουν οι γονείς και δεν «επιβάλλεται» νομοθετικά, αφού υπάρχουν πολλοί νομικοί που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο όταν τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν. Έτσι είθισται, μετά τη λύση ενός γάμου, η επιμέλεια να ασκείται από τον έναν γονέα, ο οποίος διαμένει με το τέκνο ή τα τέκνα στην κατοικία του και αναλαμβάνει να διενεργεί τις καθημερινές πράξεις φροντίδας και συντήρησής τους.

Αν υποβάλουν, ωστόσο, οι γονείς κάποιο σχετικό αίτημα στο δικαστήριο για να αναλάβουν τη γονική μέριμνα από κοινού, το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί θετικά, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών. Αυτή είναι η συνεπιμέλεια, δηλαδή το γεγονός ότι η επιμέλεια του παιδιού ασκείται και από τους δύο γονείς ταυτόχρονα.

Ο ρόλος του πατέρα
Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο μέρη συναποφασίζουν για τις πράξεις που αφορούν την υγεία, ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του. Στην Ευρώπη ο θεσμός της συνεπιμέλειας κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ και στην Ελλάδα, ο ρόλος του πατέρα φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη «βαρύτητα». Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνδρες που διεκδικούν ισότιμα με τις γυναίκες να έχουν οι ίδιοι την επιμέλεια των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι μπορούν να τα καταφέρουν τόσο καλά όσο και μια γυναίκα.

Και διατροφή 3.500 ευρώ
O πατέρας καλείται με δικαστική απόφαση να αναλάβει την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών του στον τομέα της φοίτησής τους καθώς και των εν γένει εξόδων ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψής τους. Επιπλέον, τον υποχρεώνει στην καταβολή διατροφής ύψους 3.500 ευρώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ