fbpx

Εκδίδεται διαβατήριο στο παιδί χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονιού;

| 5 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Kαλησπέρα. Είμαι διαζευγμένη μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού 8.5 ετών και έχω την επιμέλεια.Έχουμε αποφασίσει να μετακομίσουμε στον Καναδά οπού διαμένει ο αδερφός μου και  εκεί έχω περισσότερες ευκαιρίες για εργασία. Διάβασα στο site σας πως ο έχων την επιμέλεια γονιός μπορεί πλέον να βγάλει διαβατήριο στο ανήλικο χωρίς την συναίνεση του άλλου γονέα και να ταξιδέψει. Στο τμήμα διαβατηρίων μου δώσανε τυπωμένα τα δικαιολογητικά όμως λέει πως για την έκδοση διαβατηρίου σε ανήλικο πρέπει να υπάρχει έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα θεωρημένη από δημόσια αρχή. Τι λοιπόν ισχύει πραγματικά; Ο πρώην σύζυγος έχει να δει το παιδί ενάμιση χρόνο τώρα και δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί μας, δεν ξέρω καν που ζει και τι κάνει στη ζωή του.  Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλος ο χρόνος που πέρασε με το παιδί είναι συνολικά 20 μέρες. Να προσθέσω πως στο δικαστήριο αρνήθηκε να μου δώσει τη γονική μέριμνα. Πως είναι λοιπόν δυνατόν ένας άνθρωπος που είναι απών και μόνο στα χαρτιά φαίνεται πατέρας να καθορίζει το μέλλον το δικό μου και του παιδιού μου; Οταν απευθύνομαι στο δικηγόρο του μου λέει πως δεν τον βρίσκει. Σας παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας και πείτε μου ειλικρινά τι πρέπει να κάνω. Σας ευχαριστώ.»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10/28-6-2005 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης, τύπος και περιεχόμενο ενδείξεων διαβατηρίου, χρονική ισχύς, αντικατάσταση, απώλεια και ακύρωση αυτών», που απαιτούσε, προκειμένου για την έκδοση διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου, την αυτοπρόσωπη εμφάνιση και συναίνεση του ασκούντος αποκλειστικά τη γονική του μέριμνα, ενώ, εάν αυτή ασκείτο παρ’ αμφοτέρων των γονέων του, την παρουσία τουλάχιστον ενός εξ αυτών και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10-στ΄/17-8-2007 αποφάσεως των ιδίων Υπουργών και πλέον ορίζεται ότι τη διαδικασία της εκδόσεως διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου κινεί μόνος ο έχων την επιμέλειά του γονέας. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου μπορεί ο γονέας ο έχων την επιμέλεια, ακόμα και χωρίς τη σύμπραξη του άλλου γονέα, να εκδώσει διαβατήριο για το ανήλικο τέκνο προκειμένου για τη μετάβασή του στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεστε τη συναίνεση του συζύγου για να εκδώσετε διαβατήριο.

Μπορεί δηλαδή πλέον ο ένας γονέας (ο έχων την επιμέλεια) από το 2007. Μέχρι νωρίτερα μπορούσαν μόνο και οι δύο (οι έχοντες τη γονική μέριμνα). Είναι η διάταξη που γράφω στο άρθρο του 2007 που τροποποιεί αυτήν του 2005. Το όλο κλειδί κρύβεται στη διαφορά της επιμέλειας από τη γονική μέριμνα. Η άνω υπουργική απόφαση το γράφει ρητά στο άρθρο 3: «Προκειμένου περί ανηλίκου για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται επιπλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που ασκεί την επιμέλεια». Παλιά έλεγε, ότι χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που ασκεί τη γονική μέριμνα. Άρα, αυτομάτως μπλόκαρε τη μητέρα από το να εκδώσει μόνη της διαβατήριο και ήθελε και τους δύο γονείς, γιατί και οι δύο γονείς έχουν τη γονική μέριμνα σε περίπτωση διαζυγίου.

Αλλά την επιμέλεια την έχει μόνο ένας. Τροποποιώντας λοιπόν το άρθρο του 2005, ο νομοθέτης κάνει πλέον τον έχοντα την επιμέλεια να μπορεί να εκδώσει μόνος του διαζύγιο. Γι’ αυτό τροποποιήθηκε η διάταξη το 2007, ακριβώς για να μπορεί να εκδίδει η μητέρα μόνη της διαβατήριο. Αυτή είναι η ουσιαστική αλλαγή που επιτεύχθηκε και είναι πολύ βασική.


ADVERTISEMENT

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ