fbpx

Αναγνώριση τέκνου: Οι προθεσμίες, η επικοινωνία με το παιδί, τί κάνεις αν γυρίσει ο πατέρας και όσα θες να ξέρεις!

| 16 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την αναγνώριση τέκνου εκτός γάμου, όπως τα έχουν απαντήσει και εξηγήσει οι ειδικοί μας. Σημαντικό είναι καταρχάς να αναφέρουμε, επειδή μας ρωτάτε συχνά σχετικά με τη γονική μέριμνα του παιδιού εκτός γάμου και ποιός την ασκεί, ότι σύμφωνα με το άρθρο 1515 ΑΚ

«Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά Γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους».

 


ADVERTISEMENT

-Ποιοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή για αναγνώριση της πατρότητας και σε πόσο χρόνο;
-Δες αναλυτικά, εδώ.

-Πώς αποδεικνύεται η πατρότητα;
-Δες την απάντηση, εδώ.

-Ποιά τα δικαιώματα του παιδιού εκτός γάμου και τί γίνεται με την οικογενειακή στέγη; Δικαιούται από τη περιουσία και η μητέρα που συμβιώνει με τον πατέρα εκτός γάμου;
-Δες εδώ.


ADVERTISEMENT

-Ποιές είναι οι προθεσμίες αναγνώρισης του τέκνου εκτός γάμου;
-Το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει την δικαστική αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της αποσβήνεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από τον τοκετό. Το δικαίωμα του τέκνου για δικαστική αναγνώριση αποσβήνεται, ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του και το δικαίωμα του πατέρα ή των γονέων του δύο έτη αφότου αρνήθηκε τη συναίνεση της η μητέρα.
Δες αναλυτικά, εδώ.

-Ποιά είναι η διαδικασία αναγνώρισης του τέκνου εκτός γάμου;
-Η αναγνώριση ενός τέκνου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
α) είτε εκούσια, με σύνταξη σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης ή διαθήκης
β) είτε δικαστικά με έγερση αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας.
Δες αναλυτικά, εδώ και εδώ.

-Πώς μπορώ να αποδείξω ότι έχω τη γονική μέριμνα του παιδιού εκτός γάμου και πώς να βγάλω διαβατήριο;

-Το παιδί μου δεν είναι αναγνωρισμένο. Μπορώ να του δώσω το όνομα πατρός που θέλω; Γίνεται να του δώσω το όνομα του πραγματικού πατέρα;
-Βεβαίως και γίνεται με τη διαδικασία που ονομάζεται “πρόσληψη πατρωνύμου” και πραγματοποιείται στους δήμους ενώ μπορείς να δώσεις και το ονοματεπώνυμο του πραγματικού πατέρα.
Δες αναλυτικά εδώ και εδώ.

-Η μητέρα του παιδιού μου, δεν θέλει να το αναγνωρίσω και δεν με αφήνει να το δω. Τί να κάνω;
-Εφόσον θα αναγνωρισθείτε ως ο πατέρας του παιδιού, μπορείτε να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή ρύθμισης της επικοινωνίας με το παιδί.
Δείτε την απάντηση, εδώ.

-Η αναγνώριση του τέκνου δίνει αυτόματα στον πατέρα το δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό;
-Για να υπάρξει επικοινωνία του πατέρα με το παιδί ή θα πρέπει να το συμφωνηθεί με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα ρυθμίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα ή ο πατέρας θα πρέπει να ασκήσει αγωγή προκειμένου να ρυθμιστεί η επικοινωνία του με αυτό. Δες όλη την απάντηση, εδώ.

-Αν το παιδί γεννηθεί 300 ημέρες μετά το διαζύγιο, παίρνει το όνομα του πρώην συζύγου;
-Σύμφωνα με το άρθρο 1465 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα «Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας».
Δες αναλυτικά, εδώ.

-Δικαιούμαι αποζημίωση αν αποδείξω ότι το παιδί δεν είναι δικό μου;
-Θα μπορούσατε να διεκδικήσετε ενδεχομένως αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητός σας, ηθική βλάβη και επιστροφή όλων όσων δαπανήσατε για τη διατροφή του παιδιού αυτού.
Δες όλη την απάντηση, εδώ.

-Το παιδί μου είναι αναγνωρισμένο εκτός γάμου και μου ζητάνε δικαστική απόφαση για να τη μεταφέρω στη μερίδα μου. Τί να κάνω;
-Στην συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης πρέπει να αναφέρεται και η δημοτικότητα του παιδιού δηλαδή σε ποιανού τη μερίδα θα εγγραφεί, στης μητέρας ή στου πατέρα. Η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη δηλαδή δεν αλλάζει παρά μόνο με δικαστική απόφαση.
Δες όλη την απάντηση εδώ.

Ελπίζουμε με το παραπάνω άρθρο, να συνοψίσαμε ό,τι αφορά τα παιδιά εκτός γάμου και να απαντήσαμε στις απορίες σας. Μπορείτε να ανατρέχετε πάντοτε, στο Ευρετήριο Απαντήσεων γιατί πολλά ερωτήματα έχουν απαντηθεί πολλές φορές ενώ αν χρειάζεστε οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απάντηση, μπορείτε να την υποβάλλετε εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ