fbpx

Διαζύγιο: Αν το παιδί αρρωστήσει ή πρέπει να εγχειριστεί, ποιός από τους δύο γονείς πληρώνει τα έξοδα και τα νοσήλεια;

| 9 Φεβρουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Στις περισσότερες περιπτώσεις λύσεως του γάμου, εκ του οποίου έχουν γεννηθεί τέκνα, υφίσταται υποχρέωση διατροφής των τέκνων. Ο Νόμος ορίζει ότι η υποχρέωση διατροφής βαρύνει αμφοτέρους τους γονείς, αναλόγως των δυνατοτήτων τους. Η διατροφή καταβάλλεται σε αυτόν που ασκεί την επιμέλεια (η σε αυτόν που θα συμφωνηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. σε περίπτωση συνεπιμελείας) και περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση του δικαιούχου (τέκνου ή τέκνων) και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή και την επαγγελματική και εν γένει εκπαίδευσή του. Καταβάλλεται σε μηνιαία βάση με χρήματα, εκτός εάν το Δικαστήριο επιτρέψει στον υπόχρεο καταβολής την καταβολή με άλλον τρόπο (π.χ. μεταβίβαση ακινήτου που έχει μία μεγάλη αξία και ενδεχομένως να μπορεί να δίνει και ένα σταθερό εισόδημα από μισθώματα).

Εφόσον ορισθεί μηνιαίο ποσό από το Δικαστήριο ως διατροφή δεν μπορεί καταρχάς ο γονέας που την λαμβάνει υπέρ του τέκνου του να ζητήσει και άλλα χρήματα για άλλες έκτακτες ανάγκες, διότι η ορισθείσα διατροφή περιλαμβάνει τα πάντα.

Όσον αφορά έκτακτα νοσήλεια, αρχικώς θα πρέπει να τονισθεί ότι συνήθως αυτά καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα ενός εκ των γονέων. Εάν όμως δεν μπορούν να καλυφθούν, τότε μπορεί  δικαιούχος της διατροφής να αιτηθεί από το Δικαστήριο να μεταρρυθμιστεί η απόφαση περί διατροφής και να ζητηθεί πρακτικά η συνδρομή του υπόχρεου διατροφής στα νοσήλεια του τέκνου, κατά τον βαθμό που δύναται σύμφωνα με τις δυνάμεις του.


ADVERTISEMENT

Φυσικά, σε πρακτικό επίπεδο και εφόσον απαιτηθεί ένα μεγάλο ποσό επί νοσηλείων, και ειδικά επί εκτάκτου περιπτώσεως, που το πρόβλημα υγείας πρέπει  άμεσα να αντιμετωπιστεί (π.χ. άμεση χειρουργική επέμβαση) δεν θα είναι εύκολο να ζητηθεί αναπροσαρμογή της διατροφής εις βάρος του υποχρέου, αφού τουλάχιστον θα απαιτηθεί προσωρινή διαταγή στο πλαίσιο άσκησης ασφαλιστικών μέτρων, ο υπόχρεος μπορεί να μην συμμορφώνεται ή να μην έχει οικονομικές δυνατότητες, οπότε εφαρμόζεται το ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη εχόντος». Και βέβαια, εάν σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν με κάποιον τρόπο, τότε η υπερ-επείγουσα περίπτωση αντιμετωπίζεται στην πράξη.

Το πρόβλημα γεννάται αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα από πουθενά, οπότε, ο ασκών την επιμέλεια του τέκνου θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να καταβάλλει εξ ιδίων και μετά ενδεχομένως να στραφεί κατά του υπόχρεου καταβολής διατροφής.

Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή πολλές φορές είναι κρίσιμες για την υγεία του τέκνου, δεν μετρά τόσο η νομική-θεωρητική θεμελίωση των αξιώσεων, αλλά το σθένος και η ετοιμότητα αντιμετώπισης της περίπτωσης. Εάν δεν υπάρχει επείγουσα περίπτωση και η ιατρική δαπάνη νοσηλείων αφορά χρόνια πλέον πάθηση (οπότε το τέκνο θα πρέπει να νοσηλεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα), τότε η μεταρρύθμιση της αποφάσεως και πάλι είναι εφικτή και ειδικά από πρακτικής απόψεως, αφού θα είναι πιο εύκολο για τον υπόχρεο να καταβάλλει «δόσεις» αυξημένης διατροφής σε βάθος χρόνου.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788
Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ