fbpx

Αμέλειες παιδότοπων και λούνα παρκ: Τί ορίζει ο νόμος και τί να προσέχουμε!

| 12 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Το τελευταίο ειδικά διάστημα ακούγονται δυστυχώς ολοένα και συχνότερα ατυχήματα παιδιών που λαμβάνουν χώρα σε υπάιθριους παιδότοπους, λούνα παρκ και συναφείς χώρους δραστηριότητας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους ή ακόμη και το θάνατο. Δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από το θάνατο του παιδιού στη Γλυφάδα Αττικής, επειδή ο αέρας πήρε τη διάφανη σφαίρα που είχε μπει το παιδί και την χτύπησε βιαίως σε παρακείμενο δέντρο. Χωρίς ν’αποκλείσουμε την περίπτωση τυχαίου περιστατικού, το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί από τον ιδιοκτήτη ούτε με άκρα σύνεση, πρόβλεψη και λογική, θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις ελαφράς ή βαρείας αμελείας των ιδιοκτητών υπαιθρίων παιδοτόπων όσον αφορά τη συντήρηση των μηχανημάτων-παιχνιδιών, την τήρηση των δεουσών συνθηκών ασφαλείας και της καταλληλότητας των παιχνιδιών και παιδομηχανών.

Για να γίνει κατανοητή η ανωτέρω αναφορά θα δώσουμε ένα ακραιφνές παράδειγμα: Φερ’ειπείν ο ιδιοκτήτης διά του εντεταλμένου προσωπικού του δεν πρέπει να επιτρέψει σ’ένα παιδί με κινητικά προβλήματα να εισέλθει μόνο του σ’ένα υπαίθριο τρενάκι, στο οποίο δεν μπορεί καν να στηριχθεί, οπότε επαπειλείται άμεσα ατύχημα. Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ποιότητα των υπαλλήλων τέτοιων επιχειρήσεων, εάν δηλαδή ασκούν προσεκτικά και ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, χωρίς να εκθέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά. Διότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος και ο δικαιολογητικός λόγος υπάρξεως των παιδοτόπων και των κέντρων αναψυχής: Το ακίνδυνο παιχνίδι των παιδιών. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε γονέας να πηγαίνει το τέκνο του σε κάποιον παιδότοπο θεωρώντας ως πιθανή την επέλευση ατυχήματος, διότι τότε δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να «εμπιστευθεί» το τέκνο του σε έναν τέτοιο παιδότοπο-επιχείρηση, πληρώνοντας μάλιστα και αδρό χρηματικό αντίτιμο (φερ’ειπείν στα υπαίθρια τραμπολίνο υφίσταται συνήθως χρονοχρέωση). Επομένως, ο επιχειρηματίας πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που έχει ορίσει ο Νομοθέτης προκειμένου να προστατεύσει τους θαμώνες τέτοιων επιχειρήσεων (προβλέπονται ειδικές απαιτήσεις για τη σχεδίαση και οργάνωση του χώρου, ειδικές προδιαγραφές σχεδίασης κατασκευής και πρόσβασης στις παιχνιδοκατασκευές και τα παιχνίδια, υποχρέωση ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων  για τη συμμόρφωση των εξοπλισμών προς αυστηρά και σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας).


ADVERTISEMENT

Όπως ευκόλως καθίσταται αντιληπτό, σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής ο τραυματισθείς πρέπει ν’αποδείξει ότι εκείνος δεν έκανε κάποια άστοχη κίνηση εν αντιθέσει με τον ιδιοκτήτη της επιχειρήσεως, ο οποίος επέδειξε αμέλεια, είτε σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας, είτε σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης των παιδιών, είτε τέλος σχετικά με τη συντήρηση των μηχανημάτων-παιχνιδιών (φερ’ειπείν η φουσκωτή τσουλήθρα δεν ήταν επαρκώς φουσκωμένη) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του παιδιού. Επίσης, η τυχόν έλλειψη-αμέλεια του ιδιοκτήτη πρέπει να έχει αιτιώδη σύνδεσμο με το ατύχημα. Φερ’ειπείν εάν ένα τραμπολίνο δεν έχει σταθερό περιμετρικό φράκτη αλλά το ατύχημα επέλθει στο κέντρο-δίχτυ του τραμπολίνο, τότε η έλλειψη σταθερότητας του φράκτη δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα που έλαβε χώρα στο δίκτυ όπου γίνεται η αναπήδηση. Αντιθέτως, εάν το τραμπολίνο είχε πρόβλημα στο δίχτυ και το ατύχημα επήλθε ακριβώς εξαιτίας αυτής της ελαττωματικότητας, τότε σαφώς υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ, ελαττώματος που οφείλεται στην αμέλεια του ιδιοκτήτη, και του ατυχήματος.

Η κάθε περίπτωση είναι βέβαια ξεχωριστή όσον αφορά το ιστορικό της, πλην όμως πολλές φορές οι κατ’ιδίαν περιπτώσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την αμέλεια των υπευθύνων στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Προσωπικά έχω χειριστεί τέτοιου είδους υπόθεση και απέδειξα την αμέλεια ιδιοκτήτη υπαιθρίου παιδοτόπου (επεδικάσθη ποσό ηθικής βλάβης λόγω κατάγματος του ποδός του παιδιού), με την υπόθεση να εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Εφετείο, κατόπιν ασκήσεως εφέσεως του ιδιοκτήτη. Εκτός όμως από την επαγγελματική μου-νομική άποψη, επιθυμώ να εισφέρω και την άποψή μου ως άνθρωπος και μητέρα: Φρονώ λοιπόν ότι, εκτός των ανωτέρω είναι πολύ σημαντική και η προσωπική επιτήρηση και επαγρύπνηση των γονέων, αναλόγως βέβαια και της ηλικίας του παιδιού, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επελεύσεως ατυχήματος. Σκοπός δεν είναι η επιδίκαση αποζημιώσεων, αλλά η πρόληψη ατυχημάτων και το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών, που στερούνται λόγω της τάσης της εποχής και της τσιμεντοποίησης των πόλεων τον ελεύθερο χώρο και τη φύση, καταφεύγοντας στους πάσης φύσεως παιδοτόπους.

Οι γονείς λοιπόν πρέπει αρχικά να επιλέγουν με προσοχή τον εκάστοτε παιδότοπο (π.χ. να μην επιλέγουν χώρους που εμφανώς έχουν φθορές στα μηχανήματα ή δεν έχουν προσωπικό επόπτευσης ή εν πάσει περιπτώσει εμφανώς δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας) και επιπλέον να επαγρυπνούν εφόσον θεωρούν ότι το τέκνο τους δεν παίζει ασφαλώς. Τέλος, πρέπει να διδάσκουν τα τέκνα τους, όσο αυτό είναι εφικτό (διότι τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις έχουν άγνοια κινδύνου), να μην προβαίνουν σε επικίνδυνες πράξεις, που σε συνδυασμό με κάποια πλημμέλεια του επιχειρηματία του παιδοτόπου, είναι πολύ πιθανό να προξενήσουν ατύχημα.


ADVERTISEMENT

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788
Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ