fbpx

Η κρίση επηρεάζει γάμους και διαζύγια

| 6 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η οικονομική κρίση μεταβάλλει τις διαδικασίες των γάμων, των διαζυγίων και των σύμφωνων συμβίωσης.

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», όπως λέει ο λαός, αλλά και σημαντικές μεταβολές μέσα στην κοινωνία με άμεσο αντίκτυπο στην οικογενειακή ζωή, τόσο σε ό,τι αφορά την μεγάλη απόφαση του γάμου ή ενός σύμφωνου συμβίωσης, της τεκνοποίησης αλλά και των διαζυγίων που την τελευταία επταετία φαίνεται πως έχουν αυξηθεί σημαντικά.


ADVERTISEMENT

Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση εντείνει τα προβλήματα, οδηγεί όμως και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, αλλά να διατηρηθούν χαμηλές οι δαπάνες. Και στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου οι μεταβολές είναι αισθητές τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, όταν φτάνει η ώρα τα ζευγάρια να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου, του Δήμου Ρεθύμνου το 2016 «έκλεισε» με μικρή μείωση στα διαζύγια και τους γάμους, αύξηση των γεννήσεων αλλά και σύναψης σύμφωνων συμβίωσης στο Ρέθυμνο… Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά που οδηγούν τα ζευγάρια σε συγκεκριμένες επιλογές;

ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ


ADVERTISEMENT

Αυξητικές, με αργό όμως ρυθμό, είναι οι τάσεις που παρατηρούνται στη σύναψη συμφώνων συμβίωσης στο Ρέθυμνο, μετά την σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε την περυσινή χρονιά και διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες για ομοφυλόφιλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Ρεθύμνου έγιναν συνολικά 14 σύμφωνα συμβίωσης αυξημένα κατά δύο σε σχέση με το 2015.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η συμβολαιογράφος και μέλος του ΔΣ συμβολαιογράφων Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει όλες τις διασφαλίσεις σε ένα ζευγάρι εξομοιώνοντάς τα, στο σκέλος των δικαιωμάτων, με ζευγάρια που έχουν τελέσει πολιτικό και θρησκευτικό γάμο. Στο Ρέθυμνο πάντως ο κυριότερος λόγος που τα ζευγάρια έχουν προχωρήσει σε σύναψη συμφώνου συμβίωσης είναι ο περιορισμός των δαπανών, αφού το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ.

Παράλληλα, τα περισσότερα ζευγάρια που καταλήγουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων το κάνουν λόγω μιας εγκυμοσύνης, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των παιδιών, χωρίς να απαιτηθεί να καταφύγουν στη διαδικασία αναγνώρισης τέκνου γεννημένου εκτός γάμου. «Τα περισσότερα ζευγάρια στο Ρέθυμνο που αποφασίζουν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης το κάνουν κυρίως για λόγους δαπανών, καθώς είναι μια απλή διαδικασία που δεν περιλαμβάνει το τελετουργικό σκέλος» τόνισε η κ. Δρανδάκη.  Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις, όπως επεσήμανε η κ. Δρανδάκη που ένα σύμφωνο συμβίωσης συνάπτεται μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών προκειμένου να κατατεθεί ως ένα επιπλέον δικαιολογητικό για την παράταση της άδειας παραμονής στους αλλοδαπούς.

Μέχρι σήμερα πάντως, στο Ρέθυμνο δεν έχει γίνει σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών αντίθετα η όσα έχουν γίνει αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια που σε αρκετές φορές το επιλέγουν λόγω ιδεολογίας.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, όπως εξήγησε η κ. Δρανδάκη πως μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης, παρουσιάζεται τουριστικό ενδιαφέρον από ομοφυλόφιλα ζευγάρια που κατοικούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά η ίδια ανέφερε: «Έχω δεχτεί τηλεφώνημα από τουριστικό γραφείο με το ερώτημα αν θα δεχόταν συμβολαιογράφος να αναλάβει σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Φυσικά αυτό παρέμεινε σε επίπεδο ερώτησης, ωστόσο φαίνεται πως έχει κεντρίσει το τουριστικό ενδιαφέρον».

Σε ό,τι αφορά τις λύσεις συμφώνων συμβίωσης πάντως το 2016 στο Ρέθυμνο έγινε μόλις μια.

ΔΙΑΖΥΓΙΑ “EXPRESS” ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα διαζύγια μετά τη ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα , όσοι επιθυμούν να χωρίσουν με συναίνεση δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν σε δικαστήριο, αντίθετα σε μόλις μισή ώρα θα μπορούν να το κάνουν στο γραφείο του συμβολαιογράφου ο οποίος θα εκδίδει την απαραίτητη συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από το συναινετικό διαζύγιο, ενώπιον συμβολαιογράφου με συμβόλαιο (συμβολαιογραφική πράξη) οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία και κρίσιμα θέματα τα οποία αποτελούν απότοκες συνέπειες ενός διαζυγίου.

Η κ. Δρανδάκη τόνισε πως αυτό εκτός από το γεγονός πως θα αποσυμφωρήσει σημαντικά τα δικαστήρια, θα μειώσει σημαντικά και το κόστος αλλά και την ταλαιπωρία ενώ παράλληλα επεσήμανε πως αυτό αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των συμβολαιογράφων. «Αναμένουμε να δούμε τον νόμο διατυπωμένο προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ποιος θα περαιώνει το ιδιωτικό συμφωνητικό αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα , αφού οι δικηγόροι δεν θα έχουν ανάμειξη. Μένει όλα αυτά να τα δούμε, ωστόσο είμαστε οι πλέον αρμόδιοι για να περαιώνουμε τέτοιες απλές διαδικασίες που φορτώνουν σημαντικά τα δικαστήρια» ανέφερε η κ. Δρανδάκη.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Την τελευταία επταετία αυξήθηκαν αισθητά τα ζευγάρια και στο Ρέθυμνο που οδηγούνται σε τέλμα καταλήγοντας στο διαζύγιο. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Μουντριανάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση επεσήμανε πως βασική αιτία της αύξησης των διαζυγίων είναι η οικονομική κρίση και τόνισε: «Η αύξηση των διαζυγίων οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά και στην ευρύτερη αξιακή κρίση».

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες που απαιτεί ένα διαζύγιο έχει φέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους αποκλειστικά και μόνο όμως στις περιπτώσεις που πιστοποιείται μέσα από μια σειρά εγγράφων η αδυναμία να προσληφθεί δικηγόρος που θα περαιώσει τη διαδικασία.  Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Μουντριανάκης: «Η νομική βοήθεια προβλέπεται, όχι μόνο για τις περιπτώσεις διαζυγίων που συνήθως δεν είναι μια επείγουσα διαδικασία , εκτός κι αν τίθεται ζήτημα επιμέλειας παιδιών ή ασφαλιστικών μέτρων . Όταν υπάρχει οικονομική αδυναμία που αποδεικνύεται και πιστοποιείται μέσα από μια σειρά επίσημων εγγράφων, γίνεται προσφυγή στον πρόεδρο Πρωτοδικών και αυτός στη συνέχεια ορίζει από τη λίστα του δικηγορικού συλλόγου τον δικηγόρο που θα αναλάβει να προφέρει νομική βοήθεια. Η λίστα αυτή είναι επαρκής και υπάρχει η διάθεση από δικηγόρους στο Ρέθυμνο να προφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους αν αυτό χρειαστεί κατεύθυνση προς την οποία έχει συμβάλλει ο δικηγορικός σύλλογος».

Πάντως σε ό,τι αφορά το 2016 από τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Ρεθύμνου διαφαίνεται μια ελάχιστη μείωση των διαζυγίων αφού 61 ζευγάρια προχώρησαν σε λύση του γάμου τους αριθμός που το 2015 ήταν συνολικά 67. Ωστόσο, για το έτος αυτό υπάρχουν ακόμη εκκρεμείς αιτήσεις.

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ …ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΦΤΙΣΗ

Σε σταθερά επίπεδα κυμαίνονται οι θρησκευτικοί γάμοι στο Ρέθυμνο, με μια σημαντική μεταβολή ωστόσο, απόρροια της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Πρωτοπρ. Νικόλαος Νικηφόρος η πλειοψηφία των ζευγαριών συνδυάζει πλέον το μυστήριο της βάφτισης και του γάμου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ζευγάρια αναβάλλουν το μυστήριο κάνοντας δύο ή και τρία παιδιά πριν ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας. Η βασική αιτία είναι το ζήτημα της δαπάνης, αφού όπως τόνισε ο πατήρ Νικόλαος, ο θρησκευτικός γάμος είναι συνυφασμένος, με την παράλογη λογική, όπως τόνισε, των υπέρογκων δαπανών.

«Είναι παράλογο το γεγονός πως ο θρησκευτικός γάμος έχει συνδυαστεί στις συνειδήσεις του κόσμου με το υπερβολικό κόστος για το στολισμό, το τραπέζι, τις φωτογραφήσεις με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από την ουσία. Η ουσία είναι το μυστήριο, αυτό είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει και μάλιστα ένα μυστήριο, χωρίς όλα τα παραπάνω δεν έχει κόστος. Εμείς παράλληλα στην Μητρόπολη έχουμε απαγορεύσει τις ταρίφες στα μυστήρια που γίνονται στην Εκκλησία. Είναι διαφορετικό αν κάποιος επιθυμεί να δώσει ένα συμβολικό ποσό στην Εκκλησία για τον γάμο και διαφορετικό να υπάρχουν ταρίφες. Αν κάποιος ιερέας δεν το τηρεί αυτό ο πολίτης θα πρέπει να το αναφέρει εγγράφως στη Μητρόπολη» ανέφερε ο πατήρ Νικόλαος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μυστηρίων του γάμου και της βάφτισης που συνδυάζεται συχνά τα τελευταία χρόνια ο πατήρ Νικόλαος επεσήμανε πως αν και αποτελεί πραγματικότητα η επίσημη θέση της Εκκλησίας παραμένει να προηγείται ο γάμος και στη συνέχεια η τεκνοποίηση. Πάντως, ο πατήρ Νικόλαος επεσήμανε πως οι θρησκευτικοί γάμοι δεν έχουν τον χαρακτήρα που είχαν τα έτη πριν από την οικονομική κρίση και αυτό είναι κάτι αποτυπώνεται σε πολλά σκέλη αλλά και στις απώλειες που παρατηρούνται σε ο,τι αφορά τους καλεσμένους.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου, οι θρησκευτικοί και πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν το 2016 στο Ρέθυμνο, ήταν 264, μειωμένοι κατά 50 σε σχέση με το 2015. Στο μεταξύ ενώ οι γάμοι μειώθηκαν το 2016, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2015 οι γεννήσεις που ανήλθαν στις 523, περισσότερες κατά 20 από το προηγούμενο έτος.

Πηγή: http://www.cretalive.gr/ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ