fbpx

Σε ποια θέματα του παιδιού δικαιούται να επεμβαίνει ο θετός γονιός;

| 25 Ιουλίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλές μαμάδες, των οποίων οι πρώην σύζυγοι ξαναπαντρεύτηκαν, αισθάνονται έντονα ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν αφορούν τη μητριά, η οποία θα έπρεπε κατά τη γνώμη τους, να κοιτάει τη δουλειά της. Οφείλει η μητριά ή ο πατριός να ελέγχει τη πρόοδο του παιδιού στο σχολείο ή να επεμβαίνει αν π.χ. το παιδί θέλει να κάνει τατουάζ; Πότε είναι «νορμάλ» να επεμβαίνει ο νέος/α σύζγος/σύντροφος του γονιού στα ζητήματα του παιδιού και μέχρι που τον «παίρνει»;  Για να λύσουμε το «μυστήριο», μιλήσαμε με 3 μαμάδες με διαφορετική περίπτωση η κάθε μία, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι «επιτρέπεται» και τι όχι!

Τι φοράει το παιδί
Σύμφωνα με τη Ντίνα, η μητριά δεν πρέπει να έχει λόγο στο τι θα φορέσει το παιδί καθώς οι επιλογές της μπορεί να μην συμβαδίζουν με της μητέρας του παιδιού. Για παράδειγμα η νέα σύζυγος του πρώην άντρα της, κατά καιρούς, αγοράζει στις κόρες της Ντίνας κάποια ρούχα που όμως η Ντίνα θεωρεί ότι είναι προκλητικά για την ηλικία τους ή μεγαλίστικα, αν υπολογίσει κανείς ότι αγόρασε string μπικίνι για τη 13χρονη κόρη της. Επομένως, το τι φοράει το παιδί δεν είναι ένα τόσο φοβερό ζήτημα αρκεί να επικρατεί η κοινή λογική και κυρίως η άποψη της/του μητριάς/πατριού να συμβαδίζει ή να σέβεται τα γούστα του γονιού.


ADVERTISEMENT

2. Συναντήσεις με τον δάσκαλο του παιδιού
«Η ευθύνη για την εκπαίδευση του παιδιού, ανήκει στους βιολογικούς γονείς» λέει η Ελίζα και συνεχίζει «Δεν πιστεύω ότι η μητριά έχει καμιά δουλειά να πάει να ρωτήσει τους δασκάλους του παιδιού για τη πρόοδό του, νομίζω πως αυτή είναι δουλειά των γονιών». Μπορούν όμως οι θετοί και οι βιολογικοί γονείς να πάνε μαζί;  Η Ματίνα Κ. δασκάλα στο παρελθόν, λέει ότι αυτή είναι μια «συνταγή» που προκαλεί τα δικά της προβλήματα καθώς το να βάζεις θετούς και βιολογικούς γονείς στο ίδιο δωμάτιο είναι σαν να προσπαθείς να χορέψεις σε ναρκοπέδιο. Πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ τα βήματά σου ώστε να πετύχεις το χορό χωρίς να καταλήξεις να ανατιναχτείς!

3. Σημαντικές αποφάσεις ζωής
Τι εννοούμε σημαντικές αποφάσεις ζωής; Εννοούμε τις σπουδές, την επιλογή σχολείου ή επαγγέλματος, μια εγκυμοσύνη ή ένας γάμος από τη πλευρά του παιδιού. Η Αιμιλία λέει «Είναι δουλειά δική μου και του πρώην άντρα μου, το πού θα πάει σχολείο η Κατερίνα». Στη κατηγορία των σημαντικών αποφάσεων, περιλαμβάνονται και τα ζητήματα υγείας. «Μια φίλη μου έχει χωρίσει και ο πρώην σύζυγος ξαναπαντρεύτηκε. Κάποια στιγμή που εκείνος έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι, και ενώ είχαν κανονίσει να πάει το παιδί στον οδοντίατρο, τελικά η μητριά του παιδιού, αποφάσισε πως δεν υπήρχε λόγος και πως μπορούσαν να πάνε άλλη μέρα. Επίσης, η ίδια μητριά, αποφάσισε ότι η φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε το παιδί για το δόντι του ήταν υπερβολική και τελικά του έδωσε τη μισή. Νομίζω πως ό,τι κι αν είσαι, μητέρα ή μητριά, δεν έχεις δικαίωμα να παίζεις με αυτά τα πράγματα».

Η Νατάσα ισχυρίζεται πως μόνο στη περίπτωση που οι βιολογικοί γονείς του παιδιού δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του, δικαιούται η μητριά ή ο πατριός να παίρνουν αποφάσεις για εκείνο. «Δεν είναι νόμιμο ένας νέος σύντροφος ή σύζυγος, να παίρνει σοβαρές αποφάσεις για ένα παιδί πάνω στο οποίο δεν έχει καμία δικαιοδοσία» λέει.


ADVERTISEMENT

Σε αυτό που όλες οι παραπάνω μαμάδες συμφωνούν, είναι ότι δεν θα είχαν αντίρρηση αν η νέα σύζυγος εξέφραζε την άποψή της σχετικά με αποφάσεις που αφορούν το παιδί, αρκεί να δείχνει τον ανάλογο σεβασμό στη γνώμη των γονιών. Η περίπτωση της Κάτιας βέβαια,, είναι εντελώς αντίθετη «Εκνευρίστηκα όταν έμαθα ότι ο πρώην άντρας μου και η σύζυγός του, μάθαιναν στη κόρη  μου να λέει τη μητριά της, μαμά. Νιώθω πως κανείς από τους δύο δεν σεβάστηκε τον ρόλο μου».  

Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου ο γονιός, από εμπάθεια προς τον/τη νέο/α σύζυγο θεωρεί τον ρόλο του παρεμβατικό σε όλα όχι επειδή πραγματικά παρεμβαίνει ή δεν δείχνει σεβασμό, αλλά επειδή ο ίδιος ο γονιός δεν επιθυμεί τον/τη νέο/α σύζυγο στη ζωή του παιδιού κι αυτή η άρνηση, είναι η άμυνά του. Ωστόσο, η ευγένεια και ο σεβασμός βοηθούν και τις δύο πλευρές να συνεννοηθούν για το καλό του παιδιού που είναι και ο απώτερος σκοπός αυτής της συνύπαρξης. Και όπως λέει και η Αλεξία, διαζευγμένη μαμά της 4χρονης Μαρίας «Όταν παντρεύεσαι τον πρώην μιας γυναίκας, δεν παντρεύεσαι μόνο το παιδί του αλλά και την ίδια». Εσύ τί λες γι’ αυτό, αληθεύει;

Πηγή: http://thestir.cafemom.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ