fbpx

Μονογονείς του κόσμου: Η ανύπαντρη μητέρα είναι ντροπή στη Ν.Κορέα

| 21 Αυγούστου 2014
ADVERTISEMENT

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα σειρά θεμάτων που θα αφηγούνται τη ζωή των μονογονέων σε όλο το κόσμο. Κάθε εβδομάδα θα φιλοξενούμε ένα άρθρο για διαφορετική χώρα κάθε φορά, με το οποίο θα δείχνουμε πως αντιμετωπίζει τις ανύπαντρες μητέρες και όχι μόνο, η εκάστοτε τοπική κοινωνία  αλλά και πώς ζούν γενικότερα οι μονογονείς σε όλο τον πλανήτη. Αυτή την εβδομάδα, το αφιέρωμά μας, αφορά τις ανύπαντρες μητέρες της Νότιας Κορέας.

Από τη δημοσιογράφο, Stephanie McDonald 


ADVERTISEMENT

Η Νότια Κορέα είναι μια χώρα που μέχρι και σήμερα, έχει ενθρονίσει τη παραδοσιακή μορφή οικογένειας έναντι της μονογονεϊκής. Εξαιτίας αυτής της αντίληψης, οι ανύπαντρες μητέρες στη Νότια Κορέα συχνά αντιμετωπίζουν το ρατσισμό από τους εργοδότες, το σχολείο ακόμη και την ίδια τους την οικογένεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Kim, ανύπαντρη μητέρα μιας 6χρονης κόρης, που όποτε πήγαινε να την παραλάβει από τη φύλαξη του νηπιαγωγείου, την έβρισκε σε διαφορετικό δωμάτιο από τα άλλα παιδιά, επειδή οι υπόλοιποι γονείς, απαίτησαν το…εξώγαμο παιδί να μην έχει καμία σχέση με τα δικά τους.

“Σήμερα η μικρή μου πηγαίνει στο δημοτικό αλλά όλο το διάστημα του νηπιαγωγείου, είχε πρόβλημα κοινωνικοποίησης” λέει η μητέρα. Η συγκεκριμένη εμπειρία είναι μόνο μία από χιλιάδες αντίστοιχες εμπειρίες που βιώνουν οι ανύπαντρες μητέρες που προσπαθούν να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους στη Νότια Κορέα. Μάλιστα, σε μια έρευνα που έγινε στη συγκεκριμένη χώρα το 2011, ανάμεσα στους 2.000 ερωτηθέντες, το 60% απάντησε ότι οι ανύπαντρες μητέρες στερούνται υπευθυνότητας και κριτικής ικανότητας.

Η Kim, σε όποια συνέντευξη για δουλειά και να πηγαίνει, οι εργοδότες τη ρωτάνε για την οικογενειακή της κατάσταση. Σε μία συνέντευξη όπου “τόλμησε” να πεί ότι είναι μονογονέας, ο εργοδότης αμφισβήτησε την αφοσίωσή της στη δουλειά, κάτι που αμφισβητούν αρκετοί Κορεάτες εργοδότες οι οποίοι απαιτούν πλήρη πίστη από τους υπαλλήλους τους.


ADVERTISEMENT

 photo single-mothers-korea-4_zps78374e80.jpg

Η Kim εργαζόταν σε μια άλλη χώρα όταν στα 33 της χρόνια, έμαθε ότι ήταν έγκυος. Οι φίλοι και η οικογένειά της, της είπαν να κάνει έκτρωση και όταν αποφάσισε να το κρατήσει, οι γονείς της την παρότρυναν να το δώσει για υιοθεσία. Όταν η Kim επέστρεψε στη Κορέα για να γεννήσει, ο σύντροφός της εξαφανίστηκε αφήνοντάς τη ανέτοιμη μπροστά στη πραγματικότητα και στη προοπτική της μονογονεϊκής οικογένειας. Σε δύο μήνες από τον τοκετό, η Kim ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά καθώς οι γονείς της αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το παιδί της ως μέλος της οικογένειάς τους κι έτσι η φίλη μας, χρειαζόταν χρήματα για να φύγει ξανά.

Η Kim έμενε στο Busan, μια περιοχή στη Νοτιοανατολική Κορέα, όταν της παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για δουλειά στη πόλη της Σεούλ. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν ότι δεν είχε κανέναν να φυλάξει τη κόρη της για να  ταξιδέψει και να παραστεί στη συνέντευξη. Μετά από την επιμονή της μητέρας της, η Kim ήρθε σε επαφή με ένα γραφείο υιοθεσίας ώστε να συζητήσει μαζί τους, τις επιλογές που είχε σχετικά με τη μικρή. Την επόμενη μέρα, μια κοινωνική λειτουργός του γραφείου, επισκέφθηκε την Kim η οποία έκανε όλα τα απαραίτητα χαρτιά με τα οποία ενέκρινε να δώσει τη κόρη της για υιοθεσία, σκοπεύοντας να πάει στη Σεούλ να πάρει τη δουλειά και επιστρέφοντας να πάρει μαζί και τη κόρη της, πρίν βρεθεί ζευγάρι που θα θελήσει να την υιοθετήσει. Μάλιστα η  κοινωνική λειτουργός, συμφώνησε πρίν το παιδί δοθεί για υιοθεσία να ειδοποιήσει την Kim. Όμως 11 μέρες μετά, η Kim έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της, με το οποίο το γραφείο την ενημέρωνε πως η κόρη της είχε υιοθετηθεί.
Απελπισμένη η Kim, μίλησε με το γραφείο προκειμένου να προσβάλει την υιοθεσία, όμως προσπάθησαν να τη πείσουν πως το καλύτερο για το παιδί ήταν να υιοθετηθεί από μια εύπορη οικογένεια που μπορούσε να το μεγαλώσει. Η Kim επέμενε να παίρνει στο γραφείο ζητώντας πίσω το παιδί της και ύστερα από 3 μήνες, οι θετοί γονείς, της έδωσαν πίσω τη κόρη της. Η εμπειρία της Kim βέβαια είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Soon-hee Shin που στα 28 της, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Χώρισε με τον φίλο της και στη 16η εβδομάδα της κύησης, πήγε να κάνει έκτρωση. Ακούγοντας τη καρδιά του μωρού της στο υπερηχογράφημα, άλλαξε γνώμη…
Οι γονείς της είχαν πεθάνει κι έτσι δεν είχε υποστήριξη από κανέναν. Δούλευε μέχρι και τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης κι ύστερα πήγε σε κάποιες εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν ανύπαντρες μητέρες ώστε να έχει κάποιον να τη φροντίζει μέχρι να γεννήσει. Δεν ήταν σίγουρη αν θα κρατούσε το παιδί αλλά χρειαζόταν κάπου που να μην μένει μόνη της.

Στις εγκαταστάσεις αυτές, τις οποίες συντηρούσαν γραφεία υιοθεσιών, η Soon-hee Shin  γνώρισε πολλές χαρούμενες ανύπαντρες μητέρες που μεγάλωναν τα παιδιά τους μόνες τους, αλλά σκέφτηκε πως για εκείνη μια τέτοια προοπτική φάνταζε αδύνατη.
“Είπα σε μια κοινωνική λειτουργό ότι σκεφτόμουν να δώσω το παιδί για υιοθεσία και την αμέσως επόμενη μέρα, έβαλαν το φάκελό μου στο κουτί με τις υιοθεσίες ενώ ήρθε ειδικός σύμβουλος υιοθεσίας να με δεί και να μιλήσουμε για τη διαδικασία” λέει.

Κι έτσι υπέγραψε την υιοθεσία του παιδιού της πρίν γεννηθεί και δύο μέρες μετά τη γέννα, δόθηκε για υιοθεσία στο εξωτερικό. Της επέτρεψαν να κρατήσει το μωρό της μια ώρα πρίν της το πάρουν ενώ οι μαίες των εγκαταστάσεων αρνήθηκαν να έχει οποιαδήποτε άλλη επαφή με το παιδί. Η Shin επέλεξε τη διεθνή υιοθεσία η οποία παίρνει έως και 8 μήνες για να ολοκληρωθεί και μέχρι τότε, είχε το δικαίωμα να βλέπει τη κόρη της μισή ώρα το μήνα ώσπου το παιδί να φύγει από τη χώρα.

“Στην αρχή δεν σκεφτόμουν να πάρω τη κόρη μου πίσω αλλά από τη στιγμή που άρχισα να τη βλέπω κάθε μήνα, άρχισα να θέλω να τη πάρω πίσω” λέει η Soon-hee Shin, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Λίγο καιρό αφού γέννησε το παιδί, και πρίν αυτό υιοθετηθεί, απευθύνθηκε στην ένωση για την ανύπαντρη μητέρα στη Κορέα, ονόματι KUMFA (Korean Unwed Mothers Families’ Association) σχετικά με το πώς μπορούσε να πάρει πίσω το παιδί της ενώ μπήκε και σε σχετικό Κορεάτικο φόρουμ στο διαδίκτυο, να ζητήσει τη συμβουλή άλλων μελών.  Τον έβδομο μήνα της διαδικασίας, το γραφείο υιοθεσίας την ειδοποίησε πως μπορούσε να έρθει να δεί τη κόρη της για τελευταία φορά πρίν φύγει για την Αμερική να βρεί τους θετούς γονείς της. Όμως όταν η Shin πήγε στο γραφείο, η κόρη της δεν ήταν εκεί. Αντιθέτως, την είχαν καλέσει να τη ρωτήσουν γιατί είχε ζητήσει συμβουλές από το φόρουμ ενώ η ίδια είχε δώσει την έγκρισή της και παράλληλα, προσπάθησαν να την πείσουν πως ήταν προτιμότερο το παιδί να μεγαλώσει σε μια ευκατάστατη οικογένεια παρά με έναν γονιό.

Το γραφείο υιοθεσίας, της είπε πως αν ήθελε πραγματικά το παιδί της πίσω, μπορούσε να πάει σε μια εβδομάδα να το πάρει και όταν πέρασε η βδομάδα και η Shin πήγε, την υποχρέωσαν να γράψει ένα απολογητικό γράμμα στους θετούς γονείς.

Κρύβοντας την αλήθεια
Πολλές ανύπαντρες μητέρες, νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν ότι είμαι μονογονείς, από φόβο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επικριτική και άσχημη συμπεριφορά των γύρω τους. Η Lee έκανε τη κόρη της στα 23 της χρόνια και όταν γέννησε, κρύφτηκε με το παιδί σε ένα δωμάτιο και έκοψε κάθε επαφή με τις φίλες της.
“Ο όρος ανύπαντρη μητέρα, έχει μια αρνητική χροιά. Είναι κάτι που δεν μπορείς να πείς στους φίλους και στο περιβάλλον σου με αυτοπεποίθηση” λέει η Lee και διηγείται την ιστορία μιας 40χρονης φίλης της, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και ανύπαντρη μητέρα, που έκρυβε ότι είχε παιδί εκτός γάμου. Η συγκεκριμένη γυναίκα βγήκε σε μια εκπομπή στη τηλεόραση προκειμένου να μιλήσει για τις ανύπαντρες μητέρες κι ενώ το πρόσωπό της ήταν καλυμμένο, οι πελάτες αναγνώρισαν στη κάμερα το χώρο του κομμωτηρίου που έγινε η συνέντευξη. Πολύ γρήγορα το κομμωτήριο έκλεισε γιατί οι πελάτες, σταμάτησαν να πηγαίνουν. “Η κόρη της πήγαινε δημοτικό τότε και όλοι έλεγαν “Αυτό το κορίτσι είναι από ανύπαντρη μητέρα”.
 photo single-mothers-korea-7_zpseb5ae092.jpg
Ήδη η δίχρονη κόρη της Lee, αντιμετωπίζει το ρατσισμό μόλις από τον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά, στα πλαίσια μιας εργασίας, έφεραν στη τάξη και κρέμασαν φωτογραφίες με την οικογένειά τους. Η φωτογραφία της κόρης της που έδειχνε μόνο έναν γονιό, σχολιάστηκε αρνητικά από τους γονείς των άλλων παιδιών. Μάλιστα, όταν τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, φέρονται άσχημα ή μαλώνουν με άλλα παιδιά, ο κόσμος ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά τους, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μόνο ένα γονιό.

Η Lee λέει πως είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αλλάξει την αρνητική αντίληψη που υπάρχει για τις ανύπαντρες μητέρες. Όταν έφυγε από τη Χριστιανική κοινότητα όπου γέννησε, δεν είχε ιδέα τί να κάνει και που να ζητήσει βοήθεια. Όπως ισχυρίζεται, ακόμη και οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν και φροντίζουν ανύπαντρες μητέρες, προωθούν την υιοθεσία μιλώντας για το πόσο αρνητικό είναι να μεγαλώνει κανείς το παιδί του μόνος του. Και δυστυχώς, η έλλειψη υποδομών και επιδομάτων μαζί με την απουσία βοήθειας και τη παρουσία σκληρής κοινωνικής κριτικής, οδηγούν πράγματι πολλές ανύπαντρες μητέρες είτε να κάνουν έκτρωση είτε να δίνουν τα παιδιά τους για υιοθεσία.

Η Kim από την άλλη επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα πρότυπα, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, θεωρώντας πως μια καλή αρχή θα ήταν ο ρόλος της ανύπαντρης μητέρας στις Κορεάτικες τηλεοπτικές σειρές, να παρουσιάζεται με θετικό τρόπο. Όπως λέει και η ίδια “Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά της μόνη της, χωρίς πατέρα. Δεν θέλω να ξαναδώ άλλες λυπηρές περιπτώσεις όπως η δική μου, που στέλνουν τα παιδιά τους για υιοθεσία ή κάνουν έκτρωση υπό την πίεση συγγενών και φίλων”.

Προσωπική άποψη: Να σημειωθεί πως η έκτρωση απαγορεύεται δια νόμου στη Νότια Κορέα και όσοι την κάνουν, τη κάνουν παράνομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τη μία δηλαδή σου απαγορεύει την άμβλωση και από την άλλη, αποδοκιμάζει τη προοπτική να μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη. Άμα είναι όμως να το γεννήσεις και να το δώσεις για υιοθεσία, όλα καλά. Μήπως τελικά μιλάμε για έναν καλοστημένο μηχανισμό παραγωγής βρεφών προς υιοθεσία; Θα δείξει…

Πηγή: http://www.sbs.com.au/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ