fbpx

Στη Μ. Βρετανία δεν μπορείς να μην πληρώσεις διατροφή

| 11 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η Μ. Βρετανία είναι η χώρα με τις περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες στην Ευρώπη καθώς μέχρι το 2012 αριθμούσε περίπου 2 εκατομμύρια και μάλιστα είναι ένα τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, που οι διπυρηνικές οικογένειες είναι μειονότητα σε 7 συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.  Οι περιοχές αυτές με τους περισσότερους μονογονείς είναι το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Birmingham και το Leeds.

Τι παροχές υπάρχουν για τους μονογονείς στη Μ. Βρετανία;
Στη Μ. Βρετανία, τόσο για τις ανύπαντρες μητέρες όσο και για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, υπάρχει ένα πλάνο που ονομάζεται «Υγιές Ξεκίνημα» (Healthy Start scheme) μέσω του οποίου μπορείς να επωφεληθείς με την προϋπόθεση να είσαι από 10 εβδομάδων έγκυος και πάνω ενώ αν είσαι ανύπαντρη μητέρα κάτω των 18 ετών, δικαιούσαι αυτόματα να μπείς στο πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο πλάνο παρέχει εβδομαδιαία κουπόνια για αγορά γαλακτοκομικών ειδών, φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων, ξένου γάλακτος για το παιδί και δωρεάν βιταμινών χωρίς συνταγή γιατρού.


ADVERTISEMENT

Αν είσαι οικονομικά αδύναμος μονογονέας, το κράτος αναλαμβάνει είτε να σου δώσει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα αν δεν έχεις καθόλου ή να σου χορηγήσει ένα συμπληρωματικό επίδομα στήριξης αν τα εισοδήματά σου είναι πολύ χαμηλά ή επίδομα ενοικίου.  Το επίδομα ενοικίου μπορεί είτε να καλύψει ένα μέρος του ενοικίου του σπιτιού ή ολόκληρο το ενοίκιο, ανάλογα με τη γενικότερη οικονομική σου κατάσταση αλλά και με το είδος του σπιτιού που διαμένεις. Επίσης αν έχεις χαμηλό εισόδημα, δικαιούσαι έκπτωση φόρου.

Ένα άλλο πλάνο στο οποίο εντάσσονται οι ανύπαντρες μητέρες ονομάζεται «Επίδομα Μητρότητας για σίγουρο ξεκίνημα» (Sure Start maternity grant). Αυτό το επίδομα ανέρχεται στις 500 λίρες, χορηγείται εφάπαξ στις μητέρες μονογονείς 3 μήνες μετά το τοκετό και στόχος του είναι να τις βοηθήσει να ψωνίσουν τα πρώτα είδη για το μωρό ενώ τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν δάνειο ούτε επηρεάζουν τη χορήγηση των υπολοίπων επιδομάτων.

Τι διευκολύνσεις υπάρχουν στη Μ. Βρετανία, ειδικά για τους διαζευγμένους γονείς;
Αν είσαι διαζευγμένος γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού και ο άλλος γονέας δεν δίνει διατροφή, δικαιούσαι να κάνεις αίτηση στην Υπηρεσία Διατροφής Παιδιού (Child Maintenance Service) η οποία λειτουργεί ως εξής:
-Αν δεν γνωρίζεις που μένει ο άλλος γονιός, προσπαθεί να τον βρεί.
-Διευθετεί τις διαφωνίες μεταξύ των γονιών σχετικά με την επικοινωνία με το παιδί.
-Υπολογίζει πόση διατροφή θα πρέπει να καταβάλλεται από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, ανάλογα με τα έξοδα διαβίωσης του παιδιού.
-Κανονίζει τα της πληρωμής από τον άλλο γονιό.
-Καταβάλλει τις διατροφές στον γονιό που έχει την επιμέλεια.
-Επανεξετάζει τις πληρωμές και το ποσό της διατροφής αν οι συνθήκες διαβίωσης του παιδιού ή τα έξοδά του έχουν αλλάξει.
-Κάνει ετήσιο απολογισμό των πληρωμών στο τέλος κάθε έτους.
-Αναλαμβάνει δράση αν ο άλλος γονιός αρνείται να πληρώσει.


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση που ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια, αρνείται να πληρώσει διατροφή, η Υπηρεσία Διατροφής Παιδιού (Child Maintenance Service) αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με τον γονιό και:
-να διερευνήσει την αιτία που δεν καταβάλλει διατροφή.
-να ρυθμίσει το πώς και πότε θα τακτοποιήσει τις οφειλές του.
-να τον προειδοποιήσει για τις κυρώσεις που θα έχει αν δεν πληρώσει.

Ο γονιός που καλείται να καταβάλλει τις οφειλόμενες διατροφές, έχει μια εβδομάδα προθεσμία να συμμορφωθεί αλλιώς η Υπηρεσία Διατροφής Παιδιού (Child Maintenance Service) προσφεύγει δικαστικώς. Η απλήρωτη διατροφή, μπορεί να συλλεχθεί από τη παραπάνω υπηρεσία, ως εξής:

-Με ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό, τα εισοδήματα, τα κέρδη, τη σύνταξη ή άλλα επιδόματα που λαμβάνει ο γονιός-οφειλέτης.
-Κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη του γονιού-οφειλέτη προκειμένου ο πρώτος να αφαιρεί αυτά τα χρήματα από τον μισθό του δεύτερου και να τα καταβάλλει στην υπηρεσία. Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί, η Υπηρεσία μπορεί να προσφύγει δικαστικώς και εναντίον του.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η Υπηρεσία Διατροφής Παιδιού (Child Maintenance Service) δεν χρειάζεται άδεια για να προβεί σε όλα τα παραπάνω, αντιθέτως είναι εξουσιοδοτημένη από το κράτος να δίνει εντολές σε τράπεζες ή άλλους φορείς ή να προσφεύγει δικαστικώς σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο γονιός που δεν πληρώνει διατροφή, μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο και το δικαστήριο να αποφασίσει:
-Να στείλει αστυνομικούς στο σπίτι του να πάρουν και να πουλήσουν τα ανάλογα υπάρχοντα προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή.
-Να στείλει τον γονιό που δεν πληρώνει, στη φυλακή.
-Να πάρει τα χρήματα από κάποιον φίλο ή συγγενή του γονιού που δεν πληρώνει.
-Να βγάλει τη κινητή και ακίνητη περιουσία του (σπίτια, αμάξια, οικόπεδα κλπ.) στο σφυρί προκειμένου να καλύψει το χρέος.

Αν ο γονιός που καλείται να πληρώσει, προσπαθήσει να πουλήσει ή να μεταβιβάσει τα περιουσιακά του στοιχεία, η Υπηρεσία Διατροφής Παιδιού (Child Maintenance Service) έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τις Αρχές να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσουν τη συναλλαγή όπως έχει και το δικαίωμα να ακυρώσει μια πώληση ή μεταβίβαση που έχει ήδη γίνει και έτσι τα περιουσιακά στοιχεία να επιστρέψουν στον αρχικό τους κάτοχο, δηλαδή στον γονιό που οφείλει διατροφές.

Τέλος ,αξίζει να σημειωθεί, πως για όλες τις παραπάνω ενέργειες, ο γονιός που οφείλει διατροφές, καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα δικά του δικαστικά έξοδα αλλά και του γονιού που έχει την επιμέλεια ή της παραπάνω Υπηρεσίας. Πώς λέμε Ελλάδα; Καμία σχέση!


Πηγές: http://www.babycentre.co.uk και https://www.gov.uk/ και http://www.dailymail.co.uk/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ