fbpx

Παντρεύτηκα μια μόνη μαμά. Που είναι το πρόβλημα;

| 18 Δεκεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Κάθε χρόνο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει δεύτερους και τρίτους ακόμη γάμους, όπου τα παιδιά από προηγούμενους γάμους είναι μέρος της νέας οικογένειας. Για το λόγο αυτό, οι πατριοί και οι μητριές, συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά όπως και το ποσοστό των μικτών οικογενειών.

Σύμφωνα με στατιστικές ένα 68-73% όλων των πατριών σε Καναδά και Αμερική, δεν παραμένει παντρεμένο πάνω από 10 χρόνια ενώ το 50% των δεύτερων γάμων, οδηγείται σε διαζύγιο. Εγώ όμως δεν βλέπω το 50% της αποτυχίας αλλά το 50% της επιτυχίας, δηλαδή τους δεύτερους γάμους που δεν οδηγήθηκαν (ξανά) στο διαζύγιο.
Όλα αυτά τα χρόνια, που χώρισα και ξαναπαντρεύτηκα, που εκτός από μπαμπάς έγινα και πατριός, έχω καταλάβει πως ο νούμερο ένα λόγος που τα ζευγάρια χωρίζουν, είναι η έλλειψη κατανόησης. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε ένα γάμο νομίζοντας πως ξέρουν τι τους περιμένει ενώ στη πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα. Κι όταν δεν έχεις εικόνα της πραγματικότητας, το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο δεύτερος ή ο τρίτος γάμος σου, να μην είναι σαν τον προηγούμενο.


ADVERTISEMENT

Τα ζευγάρια που παντρεύτονται και «φέρνουν» τα παιδιά τους μέσα στη νέα οικογένεια, σπάνια καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να «πετύχει η συνταγή». Υπάρχουν παράγοντες-κλειδιά, που πρέπει κάθε γονιός να έχει υπόψιν πρίν κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα και αν δεν τα γνωρίζει ή δεν έχει ένα σχέδιο Β που λέμε, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, να έρθει σε ρήξη με τον σύντροφό του. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

Οι πρώην
Η γυναίκα σου μπορεί να έχει έναν πρώην σύζυγο, ξέρεις όμως τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη σχέση σου μαζί της ή τι αντίκτυπο θα έχει στα παιδιά που θα κάνετε; Αν μάλιστα έχεις κι εσύ μια πρώην σύζυγο, το πράγμα περιπλέκεται. Κι αν αυτοί οι πρώην δεν είναι και οιο πιο εύκολοι άνθρωποι στο κόσμο, χρειάζεται προσπάθεια από τη πλευρά σου και στήριξη στον άνθρωπό σου που είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος.

Μπαίνοντας σε μια έτοιμη οικογένεια με δικές της συνήθειες

Είσαι χαρούμενος κι εκείνη είναι χαρούμενη και τα παιδιά σας. Τη στιγμή που παντρεύεστε όμως, παντρεύονται ταυτόχρονα και δύο διαφορετικές πραγματικότητες. Η οικογένεια της γυναίκας σου κάνει πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και πιθανόν η δική σου οικογένεια να ακολουθεί ένα άλλο. Και σε ένα σπίτι πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας για κάθε ζήτημα. Ακόμη κι αν συμβιβαστείς, δεν αποφεύγεις τις αλλαγές και στους ανθρώπους, ειδικά στα παιδιά, δεν αρέσουν οι αλλαγές.

Κάνοντας υποθέσεις για το ρόλο σου
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνει ένας πατριός, είναι να υποθέτει τι περιμένει η σύζυγός του από εκείνον. Εσύ μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ένα συγκεκριμένο τρόπο και να νομίζεις ότι η γυναίκα σου είναι ευχαριστημένη με αυτόν, αλλά να ανακαλύπτεις ότι δεν είναι, γι΄αυτό και αρκετοί πατριοί ορισμένες φορές, δηλώνουν απογοητευμένοι και ότι δεν εκτιμάται η προσφορά τους. Γι’ αυτό και μπερδεύεται ή αποσύρεται από κάθε προσπάθεια, με αποτέλεσμα και αυτός ο γάμος, να απειλείται!


ADVERTISEMENT

Η ηλικία των παιδιών
Αρκετοί ψυχολόγοι πιστεύουν πως το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 10 και 17 ετών σε ένα παιδί, είναι και το πιο δύσκολο για έναν πατριό να αναπτύξει δεσμούς μαζί του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ευκολότερο με τα μικρότερης ηλικίας παιδιά. Τα μικρά παιδιά νιώθουν ενός είδους «ενοχή» ή ότι προδίδουν τον γονιό τους, όταν συμπαθούν τον νέο σύζυγο του άλλου γονιού και το αντίστροφο. Επίσης, αρκετοί βιολογικοί γονείς στρέφουν-θελημένα ή αθέμιτα-τα παιδιά τους εναντίον του νέου συζύγου ή συντρόφου του άλλου γονέα. Τα μικρά παιδιά όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα. Γενικότερα, είναι δύσκολο για τον πατριό ή τη μητριά να δημιουργήσει δεσμούς με τα παιδιά του συζύγου.

Έλλειψη συμφωνίας
Πολλοί πατριοί ή μητριές, αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή υποθέτουν ότι γνωρίζουν τι είναι αποδεκτό σε σχέση με τα παιδιά και τι δεν είναι ενώ στη πραγματικότητα δεν γνωρίζουν. Άλλες φορές ανακαλύπτουν ότι δεν μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με τον σύζυγο σχετικά με το ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι πειθαρχίας των παιδιών. Αν το ζευγάρι δεν συζητά τέτοια ζητήματα πρίν γίνει οικογένεια, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα μεγαλώνουν. Και σε μια μικτή οικογένεια, υπάρχουν δύο ειδών κανόνες: Άλλοι για τα παιδιά του άντρα και άλλοι για τα παιδιά της γυναίκας. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά νιώθουν αδικημένα με μεγάλη ευκολία και ακόμη πιο εύκολα θεωρούν ότι ο γονιός έχει αδυναμία στα άλλα παιδιά ή ότι ο πατριός ή η μητριά παίρνει το μέρος των δικών του/της παιδιών.

Ο πατριός είναι ο “κακός”
Η πιο άβολη θέση για τον πατριό ή τη μητριά, είναι όταν πρέπει να μαλώσει το παιδί του/της συζύγου. Διότι τα παιδιά έχουν συνηθίσει να τα επιπλήττει ο γονιός τους και όταν τα επιπλήττει ο νέος σύντροφος ή σύζυγος, οι σχέσεις μεταξύ τους δοκιμάζονται για περισσότερο καιρό. Συζητήστε λοιπόν μαζί τους και συμφωνήστε για τους κανόνες και τις συνέπειες που θα έχουν αν τους παραβιάσουν ώστε να μην είστε εσείς ο κακός της υπόθεσης και μάλιστα από νωρίς.

Φυσικά δεν αποτρέπω τους ανθρώπους από το να παντρεύονται μονογονείς, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, ειδικά όταν εγώ παντρεύτηκα μια μόνη μαμά και είμαι ευτυχισμένος. Σκοπός μου είναι να σας δείξω μερικές από τις δυσκολίες που έχει μια μικτή οικογένεια ώστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι και να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσετε ξανά!

Πηγή: stepdadding.com


 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ